Torsdag møttes representanter fra Hydro Sunndal, fylkesordfører Møre og Romsdal, ordfører og rådmann Sunndal kommune, samt rektor ved Surnadal Videregående skole på Hydros aluminiumverk i Sunndal.

Formålet var å diskutere hvordan partene kan jobbe sammen framover, og hvordan skolesystemet kan legge til rette for å bygge kompetansen Hydro Sunndal kommer til å trenge i framtida.

– Fremtidens industriarbeidsplass vil være ganske annerledes enn i dag. Vi ønsker å investere i, og satse på lokale talent og kompetanse. For å få til dette åpner vi for en diskusjon om hvordan kommune og fylke kan bidra innen etter- og videreutdanning, endret lærlingeløp og aktuelle yrkesfag, sier fabrikksjef Eivind Mikalsen.

Han legger til at samarbeidet vil kunne gi verdifull erfaringsutveksling mellom Hydro og skolesystemet i Sunndal.

– Vi diskuterte hvordan vi kan få støtte og hjelp til kompetanseløft av våre ansatte. Mer konkret diskuterte vi et potensielt fornyet lærlingeløp innen kjemiprosessfaget, industrimekanikerfaget og mulighetene for å ta inn lærlinger innen automatiseringsfaget.

Hydro Sunndal skal videreutvikles framover, blant annet gjennom investering i ny teknologi – spesielt knyttet opp mot automatisering og robotisering.

Mikalsen lovpriser jobben operatørene ved verket gjør, og sier at investeringene som gjøres i Sunndal vil åpne for en rekke spennende arbeidsplasser i framtida.

− Takket være dyktige operatører klarer vi å temme de voldsomme naturkreftene, og få til stabile industriprosesser som gir mer produksjon per kilowattime strøm og mindre utslipp jo mer stabile prosessene er. Ved å ta i bruk sensorer og avanserte analyser, kan vi optimalisere prosessene ytterligere og la cellene justere og optimalisere seg sjøl. Det vil gi mer effektiv strømbruk og lavere utslipp.

− I framtida vil vi ha behov for noen færre manuelle arbeidsoperasjoner, men automatiseringen krever også kloke hoder til å utvikle og styre slike industriprosesser, sier Mikalsen.

Hydro mener alvor med investeringene i Sunndal – nylig annonserte aluminiumselskapet en rekke strategiske oppgraderinger, hvor målet er å øke produksjonen med 15.000 tonn primæraluminium, tilsvarende 41 tonn per dag, i løpet av de neste tre åra. Totalt er prosjekt verdt om lag 440 millioner kroner offentliggjort så langt i år.