Det var et fellesforslag fra Arbeiderpartiet og SV som fikk 10 stemmer da Økonomi- og planutvalget behandlet saken tirsdag. I forslaget gir politikerne klar beskjed om at de er skeptiske til deponiet, og ber om nærmere konsekvensutredninger.

Stig Rune Andreassen (Frp) la fram et forslag som sier at kommunen er positiv til planene for et nasjonalt deponi på Raudsand, og at kommunen er trygg på at byggingen og driften vil bli gjort på beste måte. Forlsaget fikk bare hans egen stemme.

Her er flertallsforslaget som ble lagt fram at Lusie Gjersvoll (Ap):

Sunndal kommune har forståelse for at et nasjonalt deponi vil bidra til arbeidsplasser i Nesset kommune. Sunndal har likevel vanskelig for å se hvordan dette kan være et bærekraftig og godt miljøprosjekt med tanke på økte transportbehov og den potensielle risikoen for forurensing i Sunndalsfjorden.

Sunndal kommune er nærmeste nabo til Rausand, og fjordstrømmene går innover mot våre bygder Jordalsgrenda og Øksendalsøra samt kommunesenteret Sunndalsøra. Vi vil derfor be om at de videre konsekvensutredninger og planer spesielt belyser avfallsstrømmene (hvor avfall produseres og hvordan det må fraktes for deponering), risiko ved frakt langs hele de nødvendige transportrutene, risiko for nærområdene ved lokal transport og lossing av avfall, samt kvaliteten på grunnfjellet mht. sprekker og lekkasje i et gammelt gruveområde som har blitt utsatt for stor sprengningsaktivitet. Vi ber videre om et klimaregnskap mht. transport for ulike geografiske lokaliseringer av et nasjonalt deponi for farlig avfall.

Sunndal kommune er skeptisk til prosjektet. Vi vil behandle konsekvensutredningen for deponiet grundig, og ta endelig stilling til saken når denne foreligger.

Oversendes Klima- og miljødepartementet, Stortinget, Miljødirektoratet, Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Møre og Romsdal fylkeskommune.