Rindalingene gjør en vri med sin næringsplan for årene 2017-2020. I bredt samarbeid mellom kommune og næringslivet inkludert landbruket, blir dette mer en næringsplan for Rindal enn som det har vært tidligere - en næringsplan for Rindal kommune.

Fem arbeidsgrupper ha gjennomført i alt 19 møter der de har blitt enige om hovedtrekkene for næringsplanen, og Næringshagen i Orkdalsregionen ved Berit Arntsen er leid inn for å bidra med utformingen av plandokumentet.

Varaordfører Magnar Dalsegg (H) er Rindal kommunes politiske representant i flere av arbeidsgruppene og trekker fram plansjef Sivert Dombu og Berit Arntsen som de som har jobbet flest timer med næringsplanen.

Samtidig trekker han fram Rindal næringsforum ved leder Romund Aune som den fremste representanten for de øvrige aktørene som har tatt på seg ansvar for gjennomføring av deler av planen.

Prioriterer "Rindalsfjøset"

Til forskjell fra tidligere planer, er nå landbruket fullt integrert i planen med jord- og skogbruk, hytter som næring og lokalmat som tema. Landbruksgruppa har kommet med i alt 14 konkrete tiltak som skal gjennomføres - deriblant utvikling av "Rindalsfjøset" - som arbeidsgruppa har plassert øverst på prioriteringslista.

Hvert tiltak har fått en rubrikk i planen der vi får angitt hvem som har ansvar for gjennomføring, antatt kostnad, tidsplan og forventa resultat av tiltaket.

For eksempel ser vi i rubrikken for tiltaket om "Rindalsfjøset" at Rindal kommune får ansvar for å ta initiativ og samordne. Antatt kostnad må avklares nærmere med søknad om eksterne bidrag. Tidsplanen forutsetter oppstart i løpet av 2017 og forventa resultat skal være en modell for å sikre økonomisk drift i fjøs som ikke er så store.

I omtalen av prosjektet finner vi at det dreier seg om fjøs med 25-35 årskyr.

Trenger ressurs i næringsforumet

Vi får en lurkikk inn i plandokumentet før det endelige utkastet foreligger, og finner trivelige bilder av sambygdinger. Her vil enhver rindaling finne bilder av noen de kjenner, samt at tiltakene er omtalt i en lettlest stil der ingen trenger å være i tvil om ansvar, prosess, kostnad og mål for tiltaket.

Gruppa for det øvrige næringslivet i Rindal har prioritert en egen stilling som skal jobbe med utvikling av næringslivet. De jobbet mye med dette i fjor, men da lyktes det ikke å komme i havn med finansieringen. Nå forhandler Rindal næringsforum med Rindal IL om å dele på ei 100-prosentstilling med 50 prosent på hver.

Resten av tiltakene arbeidsgruppa for næringslivet har kommet fram til, er i høy grad avhengig av at en slik stilling kommer på plass.

Romund Aune forteller om sterkt engasjement i alle arbeidsgruppene, så også i gruppa for næringslivet.

- Det er trøkk i næringslivet i Rindal for tida, og vi håper at tiltakene i næringsplanen skal bidra til å skape enda mer trøkk, sier han. Han påpeker at det aldri har vært slik bredde i næringslivet i Rindal som det er nå.

Næringsliv med eierskap til planen

Ordfører Ola Heggem sier i sin kommentar i begynnelsen av plandokumentet at den breie deltakelsen i utformingen av planen og det sterke engasjementet i gruppene vil bidra til at hele næringslivet vil kjenne eierskap til planen.

Magnar Dalsegg understreker at gjennomføringen av de forskjellige tiltakene nødvendigvis må kreve ressurser både i næringslivet og i Rindal kommune, og at budsjettmidler også må på plass for å kunne gjennomføre alt.

- Nå har vi tiltak som er mer konkret og som vi forventer å ha gjennomført innen 2020, men også noen mer hårete mål som vi regner med å måtte bruke noe mer tid på, sier han.

Til slutt i planen finner vi noen tiltak som nødvendigvis må falle inn under ansvarsområdet til kommunen, som å fortsette arbeidet med utbedring av fylkesvegene 65 og 700, å opprettholde Optimistkonferansen - og ellers å fortsette kommunens støtte til Todalsfjordprosjektet.

Næringsplan til offentlig høring neste uke

- Det er et spennende dokument å bla i, og vi trenger egentlig bare å se på bildene i planen for få et inntrykk av bredden i næringslivet i Rindal, sier Romund Aune.

Formannskapet gjorde vedtak om å legge ut planen til høring 15. mars, mens endelig vedtak skal gjøres i kommunestyret 3. mai, etter at alle høringsinnspill har vært vurdert.

Plansjef Sivert Dombu konstaterer at næringsplanen som legges ut til høring i løpet av neste uke, er en plan som vil utmerke sammen med plandokumenter fra andre kommuner - der alle kommunens innbyggere får uttale seg, og der ei bredt sammensatt gruppe mennesker har bidratt til dokumentet.

Arbeidet med noen av tiltakene i planen skal startes opp umiddelbart.

- Vi venter ikke på vedtak i kommunestyret for å starte opp med deler av dette, sier Magnar Dalsegg.

12