Det var i etterkant av statsråd, fredag 3. mars, Statsministerens kontor sendte ut følgende melding: Utnevning av avdelingsdirektør Gunn Jorid Roset til ambassadør i Kuala Lumpur med tiltredelse fra det tidspunkt Utenriksdepartementet bestemmer.

– Det blir langt heim til Eidsvåg, men vi gleder oss hele familien, smiler Gunn Jorid som har jobbet i Utenriksdepartementet siden 1999. Hun gikk UD sitt aspirantkurs fra 2001 til 2003, og har seinere vært i tjeneste både i Asia og Sør-Afrika. Siden 2014 har hun ledet Asia-kontoret i UD.

I sommer setter hun kursen for Kuala Lumpur, som er hovedstaden i Malaysia. Ektemannen Christian, barna Sigrid, Sondre og Sivert er med på flyttelasset.

– Christian er lege og han finner seg nok arbeid etter hvert. Barna skal gå på amerikansk skole, forteller den nyutnevnte ambassadøren.

Det har vært diplomatiske forbindelser mellom Norge og Malaysia siden 1968. Norge etablerte egen ambassade i 1983. Siden 2006 har ambassaden hatt lokaler i Vista Tower i hovedstaden.

Kuala Lumpur framstår som en moderne storby i rivende utvikling og har 1,8 millioner innbyggere.

Malaysia er ikke ukjent farvann for Norges nye ambassadør. Som leder for Asia-kontoret har hun fulgt landet og arbeidet i ambassaden.

– Det er en stor norsk klynge med bedrifter og selskap som er aktører i landet. Som ambassadør skal jeg bidra for dem, og ellers følge utviklingen i landet og rapportere heim til UD. Malaysia er et demokrati med et folkevalgt styre.

– Hva blir den største forskjellen sammenliknet med Norge?

– Været, kanskje. Det er jevnt over 29 til 30 grader der. I tillegg er lufta fuktig med mye regn. I starten blir det mye å sette seg inn i for oss alle. Jeg er utnevnt for en periode på fire år.