I Surnadal har innbyggerne kunnet følge kommunestyremøtene på denne måten siden 2013. Til tider har mange brukt denne muligheten til å følge med på hva som skjer i kommunestyresalen.

– Også i Sunndal har det vært et ønske om å få på plass slik løsning i lengre tid, sier formannskapssekretær Brit Resell.

Det var i slutten av 2014 IKT Orkidé henvendte seg til Sunndal med spørsmål om kommunen ønsket å bli med på Kommune-TV. Signalene fra politikerne var positive, og i budsjettet for 2015 ble det avsatt penger til utstyr for overføring av kommunestyremøtene på nett. Av ulike årsaker ble det ikke gjennomført. Men løsningen har vært ettspurt, blant annet fra politikerne. Nå er den like om hjørnet. Møtet onsdag 29. mars skal streames direkte.

– Dette synes jeg er meget bra, sier Stig Rune Andreassen (Frp) til Driva. Han viser blant annet til at streamingen vil gi innbyggerne mulighet til å følge med på det som skjer på møtene. Samtidig kan politikerne kunne referere til "Hva sa vi", legger han til.

Gode erfaringer

Det er to kommuner i fylket som tidligere har blitt med på Kommune-TV; Surnadal og Fræna. I tillegg til Sunndal, blir nå også Kristiansund og Aure med.

I Surnadal er det gode erfaringer med streamingen av kommunestyremøtene. Ordfører Lilly Gunn Nyheim sier til Driva at en før oppstart var usikre på om dette kunne føre til at kommunestyrerepresentantene ville vegre seg for å gå opp på talerstolen.

– Men slik ble det absolutt ikke. Jeg tror de fleste har glemt at vi blir filmet.

Nyheim legger til at opptakene også er til god hjelp når fakta og annet skal sjekkes i forbindelse med føring av protokoller fra møtene.

Kan følge med

– Det ligger vel først og fremst et ønske om mer åpenhet og om å skape mer engasjement hos innbyggerne bak dette, sier Resell.

Kommunestyremøtene er også i dag åpne for publikum, men det er ikke så mange som velger å møte opp. Det hører med til unntakene at det er trangt mellom tilhørerne på møtene.

– Med streaming av møtene tror vi det kan være håp om at flere følger med på det som skjer i det politiske liv i kommunen, sier Resell.

– Det vil i alle fall bli lettere tilgjengelig for folk.

Egen knapp

Utstyr skal nå monteres i kommunestyresalen. Det foreligger ingen planer om å overføre andre politiske møter, som foregår i formannskapssalen vegg i vegg.

– Vi får se om det eventuelt kan bli aktuelt på sikt, sier Resell.

Den som ønsker å følge møtet, vil kunne finne en knapp på kommunens heimeside, hvor en enkelt kan få tilgang til tv-overføringen.

Løsningen er forventet å koste rundt 130 tusen kroner i investeringer, samt rundt 25 tusen i årlige driftsutgifter.