Han fikk interessen for friluftslivet som 13-åring da foreldrene bygde hytte på Dovrefjell.

– Det var da jeg begynte å bruke Snøhettaområdet, sier Per Skotvedt. Til sommeren fyller han 67, og har bestemt seg for å bli pensjonist. Mye på grunn av sviktende hørsel. I jobben som daglig leder for Sunndal Fjellstyre er det en del møtevirksomhet og prating i telefonen.

– Jeg kunne egentlig ha tenkt meg å fortsette litt til, men det er ikke så enkelt når hørselen ikke er så god som før. Jeg håper fjellstyret fortsatt kan ha bruk for meg som oppsyn framover.

Mest uteliv

Han har gått hundrevis av kilometer som oppsyn i fjellet. I sommerhalvåret er det mest uteliv. I jobben som fjelloppsyn har han blant annet ansvaret for informasjon, oppfølging og vedlikehold av fjellstyrets fire utleiehytter. Hyttene leies ut til jegere og turfolk. De siste to åra har pågangen økt betraktelig.

Stort område

– Det ligger flotte fiskevann i nærheten av hyttene. Alle er utstyrt med båt. I jobben som oppsyn forvalter jeg rundt 100 fiskevann og jakt på et 480 kvadratkilometer stort område i Sunndal statsallmenning. Med til jobben hører også sekretærfunksjon for Snøhetta villreinområde og andre støttefunksjoner. Naturoppsyn med informasjonsarbeid, jaktoppsyn, håndheving av miljøvernlovverket er også tillagt jobben.

Skotvedt har vært fast ansatt oppsyn i 11 år, og gikk deltidsoppsyn i 12 år før det.

– Jeg har på et vis vært potet i fjellet og har trivdes med det.

Sundal Fjellstyre søker i disse dager etter Skotveds arvtaker I stillingsannonsen blir det vist til de mange oppgavene som ligger til stillinga. Blant annet daglig drift og fjelloppsyn med forvaltningsansvar, herunder saksbehandling og daglig drift av fjellstyrekontoret, veiledning, service og kontakt med brukerne av statsallmenningen.