En kvinne på Sunnmøre overførte nylig nesten et sekssifret beløp til utlandet etter å ha fått smigrende og løfterike ord fra en beiler med tilsynelatende gode hensikter.

Men overføringen ble stoppet.

Nå går politiet ut med en generell advarsel:

"Hvert år åpner hundrevis av nordmenn profiler på sjekkenettsteder i håp om å finne en hjertevenn. Men online er også kriminelle på søk etter ensomme og sårbare personer. Deres jakt er rettet mot tilgang til lettvinte penger og svindlerne finner fram til kvinner og menn fra Møre og Romsdal. I tilfellet fra Sunnmøre nylig var det banken som varslet, og etter kontroll ble transasksjonen stoppet", skriver politiet i en pressemelding.

Les mer om saka hos Sunnmørsposten.

Overslag fra Økokrim viser at 181 nordmenn i fjor ble lurt for minst 205 millioner kroner i nettsvindel, i hovesdsak datingsvindel og såkalte arvebedrageri.

Til Tidens Krav sier Evy Meisingseth ved Økoteam på Molde politistasjon og det ikke er uvanlig at enkeltpersoner blir fralurt større beløp. Også sekssifrede.

- Mange betaler seg ut av gård og grunn. De velger å tro på disse historiene. Svindlerne er dyktige skuespillere som har en helt unik måte å spille på følelser. Og hvis du er litt sårbar og i tillegg forelsket, er det lett å gå i fella.

Politiet har gode råd mot nettsvindel. Det er noen framgangsmåter som bør få alarmklokkene til å ringe:

• Personen ber deg gå ut av sjekkenettstedet og vil kommunisere med deg gjennom epost eller private chattetjenester.

• Vedkommende gir svært tidlig uttrykk for hjertevarme og kjærlighet.

• Han eller hun vil raskt ha private opplysninger om deg.

• Sender deg gjerne bilder av seg sjøl som ser profesjonelle ut.

• Sender deg store mengder epost.

• Påstår at han eller hun er fra for eksempel et europeisk land, men er på reise, eller jobber i utlandet.

• Vil komme på besøk, men kan dessverre ikke komme på grunn av en tragisk hendelse. Ber ofte om penger til å dekke en reise, akutt sjukdom, opphold på sjukehus eller lignende.

Politiet råder alle til ikke å gi penger til noen du treffer bare på nett. Be også gjerne banken om råd før du overfører penger til utlandet.

Kontakt politiet dersom du blir utsatt for slik svindel.