– Kjempeartig, og en honnør til det arbeidet som gjennom mange år er lagt ned i utvikling av den teknologien vi selger, sier daglig leder Ola Ulvund til Driva.

Hycast er Hydros heleide selskap for utvikling og salg av støperiteknologi. Selskapet ble etablert i 1990, for å sikre at Hydro hadde en ledende posisjon innen metallrensing og støperiteknologi. Gjennom snart tretti år har selskapet utviklet viktige teknologiløsninger for Hydros støperivirksomhet.

Etter at finanskrisen slo inn over aluminiumsindustrien i 2009 gjennomgikk Hycast en tøff periode med restrukturering. Selskapet valgte å markedsføre seg utenfor Hydro-paraplyen. Siden har stadig flere aluminiumsprodusenter fått øyene opp for teknologien utviklet i Sunndal. I dag har Hycast rundt 70 prosent av omsetningen sin i Kina, sier Ulvund.

– Over femti prosent av verdens primæraluminium produseres i Kina. Der fornyer de teknologien sin, noe som gir oss et viktig marked, sier Ulvund. Samtidig legger han ikke skjul på at konkurransen er knallhard.

– Men det er en konkurranse vi greier å hevde oss godt i, sier han, og legger til at det er samarbeidet med Hydro som gjør selskapet i stand til å ta den posisjonen i verden som de gjør.

Kårer årets beste

Norges beste eksportbedrift skal nå kåres for fjerde år på rad. Prisen har som formål å premiere norske eksportører som har lyktes med å bygge verdier i Norge gjennom marked ute.

Bak kåringen står Eksportkreditt Norge, Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK), GIEK Kredittforsikring og Innovasjon Norge.

– Mange eksportbedrifter gjør en viktig jobb og lykkes i marked ute. Disse bedriftene som daglig konkurrerer i et utfordrende internasjonalt marked, ønsker vi å løfte fram, være seg små eller store, sier Britt Vassdal Evjenth i Eksportkreditt Norge til E24.

– Dette er ekstra viktig i en vanskelig tid som preger store deler av eksportindustrien.

Deles ut i april

Kriteriene for tildelingen er blant annet at bedriften må ha en høg eksportandel, at den må vise til verdiskaping i Norge, at den må vise suksess over tid, og at den må vise til nyskaping.

Hvem som helst har kunnet foreslå kandidater. Ti bedrifter har kommet gjennom nåløyet og er nå finalister i kåringen.

Bedriftene skal nå vurderes og evalueres av juryen for Eksportprisen. Juryen ledes av tidligere NHO- og kringkastingssjef John G. Bernander. Med seg har han næringslivsleder Siri Hatlen, DNBs konserndirektør for finans Kjerstin Braathen og gründer Henrik Müller-Hansen fra Gelato Group.

Juryen vil i kåringen blant annet vektlegge element som lønnsomhet, at bedriften har en høg eksportandel, at den bidrar til verdiskaping i Norge, har hatt suksess over tid og at den kan vise til nyskaping. Blant de tidligere prisvinnerne er Lerøy Seafood.

Prisen skal deles ut under Eksportkonferansen i Den Norske Opera og Ballett 25. april 2017.

Ola Ulvund tok over som leder for Hycast 1. februar i år, etter nesten ti år som administrerende direktør i Storvik AS.

– Det var rett og slett umulig for meg å takke nei til tilbudet fra en så spennende bedrift, sier Ulvund.