I Somalia, Jemen og Sør-Sudan er mennesker på flukt fra sult. På grunn av tørke er det lite mat og vann. 20 millioner mennesker trues, og barn er i ferd med å dø av underernæring. Røde Kors bidrar med mat, rent vann og helsehjelp. Hjelpeorganisasjonen gir 35 millioner kroner i direkte støtte for å kunne hjelpe nå. Surnadal Røde Kors bidrar med 12.500 kroner. I tillegg til det de gir sjøl håper Røde Kors det norske folk bidrar.

– Pengene går uavkortet til nødhjelp. De går ikke til å fylle opp egen konto, sier Reidar Brøske i Surnadal Røde Kors.

Surnadal Røde Kors setter ut bøsser på de store butikkene i Surnadal. Fra fredag morgen er det mulig å gi et bidrag, enten i form av kontanter i bøssene, sms eller med vipps.

– Det er mange kriser i verden i dag. Flyktningkrisen i Syria får fortjent oppmerksomhet, men vi håper folk vil bidra til å lette krisen i Øst-Afrika, sier Anne Saltrø Polden i Surnadal Røde Kors.

På flukt

Krig og konflikter herjer også i Øst-Afrika. Det gjør ikke tørken lettere å håndtere fordi menneskene må flykte fra heimene sine med små muligheter til å klare seg. Sør-Sudan opplever i tillegg en inflasjon på 800 prosent. I Somalia er vannprisene tredoblet som igjen fører til konflikt. Uroen i Jemen går utover importen fra andre land som igjen går ut over de lokale markedene, og landet står overfor en situasjon som kan lede til hungersnød.

– Brutaliteten kan forsterkes når mennesker er på flukt, sier Polden.

Håper på bidrag

Røde Kors har startet matutdeling til 240.000 mennesker i Sør- og Sentral-Somalia. I Sør-Sudan sender Røde Kors kontinuerlig med flydropp av mat til de hardest rammede områdene. På bakken distribueres maten av frivillige fra Sør-Sudan Røde Kors og ansatte i ICRC. Ekstremtørken i Øst-Afrika fører til store utfordringer også for andre land i regionen, som Kenya, Etiopia og landene i Lake Chad-regionen. Innsamlede midler vil også kunne bli brukt i Kenya.

– Håper folk vil bidra slik at Røde Kors kan intensivere nødhjelpsarbeidet, sier Polden.