Ane Mogstad Strand, som sjøl er jeger, lånte villig bort fjøset slik at kurset kunne holdes der. Det er kanskje ikke så rart at hønene ble urolige og til tider kaklet panisk, da et titalls revejegere og fem rødrever plutselig brøt inn i den ellers fredelige atmosfæren. De syntes nok det gikk litt for vidt. Til og med hanen ble litt skiplet og gol av full hals utpå kvelden.

Men både hønene og hanen kunne føle seg helt trygge for reven denne gangen. Revene var det ungdommene som hadde med seg, ivrige revejegere som stilte med egen fangst, skutt under åtejakt.

– Hvis reven blir liggende ei stund slik at den blir kald så er skinnet mye vanskeligere å få av helt enn når reven er varm. Det aller beste er derfor å flå den med en gang mens dyret fortsatt er varmt, forklarte kursholder Arne O. Sæter.

Best kvalitet i januar/februar

Sæter driver med pelsdyroppdrett og har flådd svært mange rever opp gjennom åra. Leder for jaktutvalget i Surnadal Jeger- og Fiskerforening, Anders Magne Ormset, formulerte det på denne måten da han ønsket velkommen til kurset:

– Arne har flådd bortimot 35 000 rever og kan derfor trygt kalles fagmann. Han kan dette og vet hva han snakker om. Hvis ikke er han i alle fall forferdelig tungnem...

Men Sæter beviste naturligvis at han kan faget sitt. På en lettfattelig og grei måte viste han og forklarte hvordan man går fram for å enkelt flå skinnet av reven uten å ødelegge det. Noen få snitt med kniv og resten kun med hendene. Deltakerne fikk prøvd seg sjøl mens Sæter viste og forklarte. Det er slik man lærer best.

– Hvis dere vil ta vare på skinnet for å lage dere lue eller noe annet, så er kvaliteten på skinnet best i januar og februar. Jeg anbefaler dessuten å bruke hagle i stedet for rifle, smilte han. Det var nemlig ymse skuddskader på de fem revene. Ikke alle egnet seg like godt, verken som lue eller andre plagg.

Trivelig kveld

Revejegerne fikk med seg mange gode råd og tips, både i forhold til selve flåinga og til videre behandling og tilbereding av skinnet. Sæter kunngjorde også at dersom det er interesse for det så stiller han gjerne med utstyr til videre behandling av skinn.

Pelsdyrfarmeren husker godt da han skjøt sin første rev og fortalte litt om revejakter han var med på i ungdomsåra, sammen med blant andre bestefaren. Kursdeltakerne kom også med jakthistorier og situasjonsbeskrivelser fra åtejakt, så alt i alt ble det en veldig trivelig og artig kveld i fjøset på Tuvteigen.

Mulighet for åtejakt

For dem som har lyst til å prøve seg på åtejakt på rev har Surnadal JFF tilrettelagt to åteplasser i Surnadal denne vinteren; en på Gulla og en på Kvamsgjeret.

Ungdommene på flåkurset har hatt god lykke fra disse åtejaktbuene og det har blitt flere revefellinger. De serverte noen historier fra kveldene og nettene de har sittet på post, der den ene gjerne er trøttere enn de andre. Den ene i dette tilfellet er Tor Fredrik Mikkelsen, som visstnok har en tendens til å sovne ganske kjapt, til de andres munterhet. Vi spør om det ikke er bedre å sove heime i senga si enn å sove sittende på revepost..?

– Neineinei, man må jo være med på jakt, smiler han.

De som vil prøve åtejakt fra disse buene kan melde sin interesse til Anders Magne Ormset, som setter opp en «turnus» slik at alle får prøvd seg. Revejakta varer fram til 15. april og nærmer seg dermed slutten for denne gang. Påska gjør at 12. april i praksis er siste dagen, men fra 15. juli er det lov igjen – så da blir det nok nye sjanser.