– Ny asfalt på vegene har mye å si for trafikksikkerhet, veggrepet som sikrer framkommelighet og for kjørekomfort. I Møre og Romsdal har fylkeskommunen bevilget 78 millioner kroner til asfaltering av fylkesveger, sier leder for asfaltseksjonen i Statens vegvesen, Thor Asbjørn Lunaas i en pressemelding.

Det skal asfalteres 110 km fylkesveg. I tillegg skal det asfalteres 150 km riksveg. I Møre og Romsdal er det til sammen ca. 54 mil riksveg og ca. 300 mil fylkesveg.

Lengre strekninger

For å få best effekt ut av pengene, så velger Vegvesenet å asfaltere lengre strekninger.

– I Møre og Romsdal skal vi for eksempel asfaltere 9 km på fv. 65 i Rindal, 8 km på E39 Dragsundet–Sjøholt og 30 km på E136 i Rauma. Vi prioriterer strekninger som er sporete og har dårlig standard, sier Lunaas.

Sjekker tilstanden

Hvert år måler Statens vegvesen dekketilstanden på alle riks- og fylkesveger. Dette ved hjelp av en laserskanner som er montert på en bil. De får da ut nøyaktige data på spor og jevnhet i asfaltdekket, og utviklingen.

– Vi har foretatt årlige målinger helt siden 1990. Vi har derfor svært god oversikt over dekketilstanden på vegnettet. Målingene er grunnlaget for prioriteringene våre, dvs. hvilke veger som får asfalt i år og de neste åra, sier Thor Asbjørn Lunaas.

Starter i mai

Asfaltleggingen starter i mai. Sesongen avsluttesi september.

– Sjøl om vi asfalterer ca. 260 km riks- og fylkesveger i år, vil ikke alle veger som har f.eks. djupe spor, få nytt dekke. Vi har ikke nok midler til å asfaltere alle veger som burde hatt nytt dekke. Vi må prioritere. Når vi prioriterer mellom veger, så spiller trafikkmengde, hvor stor andel tungtrafikk det er på vegen og trafikksikkerhet inn, sier Lunaas.

Kan omprioritere

Hvilke strekninger som får asfalt i 2017, ble planlagt høsten 2016. Hvis det i løpet av vinteren har oppstått skader på andre strekninger/veger, så kan det bli aktuelt å omprioritere.

For å sørge for at vi får mest mulig ut av pengene, jobber vi systematisk og metodisk med et flerårig asfaltprogram.

Slitesterk asfalt

Lunaas sier Vegvesenet velger steinrik og slitesterk asfalt på veger med stor trafikk.

– Hvis fundamentet på vegen er god, er levetida på asfalt på slike veger seks til åtte år. Levetida på asfalt på lavtrafikkerte veger, som har et godt vegfundament, kan være 15–20 år.

Oversikt over hvilke riks- og fylkesveger i fylket som får asfalt i 2017, ser du her:

Sunndal:

1945 meter på strekninga Ålvundfoss – Fuglevågen.

803 meter på strekninga Sunndalsøra Xfv312 – XRv 70.

Nesset:

3053 meter Toven-Eidsøra

Surnadal:

325 meter Gulla – Dønnheim

327 meter Syltøran – Ørabrua

Rindal: 9087 meter Holtebrua-Bolme.