I forslaget, signert Lusie Gjersvoll (Ap) og Erling Outzen (SV), vises det til at Sunndal kommune i 2016 hadde et overskudd på 32 millioner kroner, og det tas til orde for at én million av overskuddet disponeres til barne- og ungdomsretta prosjekt i 2017 og 2018.

Tilleggsforslaget ble vedtatt med 19 mot åtte stemmer.

Bruk av naturen

Det betyr at 650.000 kroner (325.000 per år) avsettes til nærmiljøprosjekter i barnehagene, slik at barnehagebarna skal gis større mulighet til bruk av naturen og kontakt med landbruk. I forslaget understrekes at prosjektene skal utarbeides av de enkelte barnehagene, og benytte de enkelte barnehagenes lokalmiljø når det er mulig. Det pekes ikke spesifikt på Flatvad i vedtaket, men nevnes at Inn på tunet-samarbeid med lokale gardbrukere kan være aktuelt.

Det var tidligere i år det ble kjent at barnehagetjenesten har sagt opp kontrakten med Østigard Flatvad. Årsaka var at barnehagetjenesten var pålagt å spare, på samme måte som de andre tjenestene i Sunndal. Barnehagesjefen valgte å kutte der hun mente det smertet minst – i et tilbud som utgjør en mindre del av barnehagebarnas hverdag. Det er femåringene ved tre av kommunens barnehager som har besøkt Flatvad seks til åtte ganger i året. «Vi bruker en for stor andel av ressursene våre på dette tilbudet», sa Reinset til Driva tidligere i år, og viste blant annet til at barnehagetjenesten har brukt mer penger på Flatvad i året enn på leiker ved alle kommunens barnehager til sammen. Foreldre i Sunndal har engasjert seg og kjempet for at barnehagebarn i kommunen fortsatt skal få oppleve husdyra og kjøkkenhagen på Flatvad.

Sommerjobb

Kommunestyret i Sunndal ønsker videre etter forslag fra Ap og SV å sette av de resterende 350.000 kronene av overskuddet til et sommerjobbprosjekt, slik at kommunen også i år skal kunne tilby ungdom i Sunndal sommerjobb i fire uker, og ikke i tre uker, som tidligere vedtatt av kommunestyret. Blant dem som har reagert på at tilbudet i år ble redusert med ei uke, er ungdommens kommunestyre. I vedtaket går det fram at tilbudet om sommerjobb nå blir lyst ut på nytt.

– Dette er god og meningsfylt aktivitet for ungdommene våre. Det er framtidsretta, og for mange unge er det et viktig første møte med næringslivet, sa Lusie Gjersvoll da hun la fram forslaget.

Kommunestyret ber nå rådmannen om at vedtaket skal følge saksframlegget når saka om disponering av kommunens overskudd for 2016 kommer til behandling i kommunestyret i mai.