Det tas et felles løft for å hjelpe innvandrere ut i arbeidslivet i Sunndal. Småjobbsentralen og etablererlab er fellesprosjekt der Sunndal næringsselskap, innvandrertjenesten, Nav og Trollheim AS er sentrale aktører.

Fikk tilskudd

Sunndal er blant de fremste kommunene i landet på integrering. Daglig leder Per Helge Malvik i Sunndal næringsselskap viser til at det over år har vært jobbet tett med integrering gjennom skoleverk, næringsliv og næringsselskap.

I fjor vår lyste fylkeskommunen ut muligheten for å søke på midler til nytenking innen inkluderende arbeidsliv. Næringsselskapet søkte på to prosjekt og fikk 200.000 kroner i støtte. I tillegg bidrar Sunndal kommune med 300.000 kroner. Det ene prosjektet er Småjobbsentralen, det andre en etablererlab som skal hjelp gründere på lufta med egen virksomhet.

Onsdag inviterte representanter fra næringsselskapet, innvandrertjenesten, Nav og Trollheim AS til en orientering om prosjektene som skal få innvandrere ut på arbeidsmarkedet.

Trollheim har ansvaret

Det er Trollheim AS, med Ella Sæter i spissen, som tar ansvaret for Småjobbsentralen. Hun sier dette om prosjektet:

– Dette er et tiltak for å få innvandrere i Sunndal ut i arbeidslivet. Vi er litt avhengig av markedet, men har tro på at både private og bedrifter har oppdrag som de gjerne vil leie noen til å utføre. Vi har hatt møter med aktuelle arbeidstakere som blir midlertidig ansatt i Trollheim AS. Vi har forberedt oss på å påta oss ulike arbeidsoppdrag. Det kan være forefallende arbeid som plenklipping, rydding og andre oppdrag.

– Hvor mye vil det koste å leie en person fra småjobbsentralen?

– Vi tar 300 kroner per time. Vi følger opp og påser at de som påtar seg oppdrag er kvalifisert til å utføre arbeidet.

Det er meningen å starte Småjobbsentralen ei uke eller to over påske. Flere av dem som har meldt sin interesse for å jobbe, er også arbeidssøkere gjennom Nav.

Ninni Innvik viser til at det er arbeidstakerne er fra ulike land. I første omgang er det ti personer som har meldt sin interesse for å være med på opplegget.

– Nå håper vi folk som har bruk for hjelp til å utføre mindre jobber kontakter oss, sier Ella Sæter.

Trollheim AS skal lage en nettside med informasjon om prosjektet der folk for vite hvor de kan henvende seg.

Skal hjelpe gründere

Det andre prosjektet som det jobbes med er en etablererlab som allerede er i gang.

Mette Sæter Ormset i Sunndal næringsselskap sier prosjektet skal hjelpe folk som har lyst til å starte egen virksomhet.

– Vi samler de interesserte i sju samlinger der de blant annet blir orientert om norske lover og regler. Det er en del fallgruver, spesielt for dem som heller ikke er så stødige i norsk.

-Vi er glad for å kunne samarbeide og dra nytte av kunnskapen til Norsk senter for flerkulturell verdiskaping som holder til i Drammen. Deltakerne har ideer som de ønsker å sette ut i livet. En person har lyst til å etablere et bakeri for arabiske matvarer. Vedkommende ser for seg å betjene hele Midt-Norge. I dag må man til Oslo for å finne et slikt bakeri.

Andre deltakere har andre ting de gjerne vil teste ut markedet på.