Markeringen av den internasjonale arbeiderdagen har lange, sterke og stolte tradisjoner i Sunndal. Mange deltar, og samler seg også bak paroler og faner og går i tog gjennom sentrumsgatene.

LO, Ap og SV i industrikommunen har i en årrekke samarbeidet om den lokale markeringen. Så også i år. Det legges opp til en tradisjonell markering, forteller Baade.

Appeller, tog og taler

Dagen starter med appell og blomsternedleggelse på Hol krigskirkegård. Kan hende vil Sigbjørn Kårvand advare mot den gode grobunnen for høyreekstremisme som det kan synes å være i dagens samfunn. 29-åringen arbeider som prosessoperatør ved Hydro Sunndal, leder ungdomsutvalget i Sunndal Kjemisk, og har vært ungdomsrepresentant i Kjemisk-styret siden årsmøtet i februar.

Folketoget tar litt utpå ettermiddagen oppstilling i Auragata, før salutt og avmarsj. Sunndal Ungdomskorps og Sunndal Musikkforening bidrar med musikk. Hovedparolen for årets markering er "Trygge jobber – nytt flertall". I tillegg er det flere lokale paroler.

Fagforbundet stiller bak "Forsvar offentlig pensjon – rett opp pensjonsreformen", Sunndal Kjemiske Fagforening har "Norsk kraft til norske arbeidsplasser" og "Nei til løsarbeid – ja til faste ansettelser", mens Ap har "Sterkere sammen" og "Rettferdig fordeling – ny regjering". SV og SU har tre; "Forsvar velferdsstaten", "Arbeidslivet ut av EØS" og "Nei til TISA/TTIP".

Appellen og blomsternedleggelsen ved Oksvik-statuen på Øratorget er det ordfører Ståle Refstie (Ap) som tar seg av i år.

Inne i Støgu i kulturhuset hilser Arve Baade vel møtt, før Ann Ørjebu (SV), som også er medlem i Industri Energi, holder dagens tale. Ørjebu er opprinnelig fra Finnmark, men i dag bosatt i Kristiansund, hvor hun arbeider som lærling ved Ormen Lange på Aukra. 29-åringen har vært leder i Industri Energis sentrale ungdomsutvalg, og deltar også i SVs program for å fremme kvinnelige politiske talenter. 1. mai kommer hun til Sunndalsøra rett fra landsmøtet i Industri Energi.

Ifølge 1. mai-komiteen er det grunn til å tro at Ørjebu blant annet vil ta opp kampen mot nye strømkabler til utlandet, kampen mot sosial dumping som følge av EØS, og kampen for et nytt flertall ved valget til høsten. I Støgu blir det tradisjonen tro også allsang av kjente arbeidersanger, det blir kulturinnslag ved Alekto og Hanna Wergeni, og det selges mat og drikke. For de yngste vises på samme tid kinofilmen "Trolls".

Viktig dag

– 1. mai blir bare viktigere og viktigere. Nå handler det om kampen for å beholde rettighetene og godene som arbeiderbevegelsen og fagbevegelsen har kjempet fram, mener Baade. Han viser blant annet til at Kristin Clemet denne uka fikk Fritt Ords pris, etter blant annet å ha blogget om streik og streikeretten her i landet.

– Populistisk tullprat, bare fjas, buldrer Baade.

– Hun vet veldig godt at streik er det viktigste våpenet vi har hvis det blir en konflikt. Streikeretten er allerede sterkt begrenset i Norge, i og med at vi bare kan streike hvert andre år. Det er ikke ofte at streik blir brukt heller.

Baade har ingen vansker med å liste opp andre gode grunner for at dagen fortsatt bør markeres her i landet.

– Økning i midlertidige ansettelser, utvasking av normalarbeidsdagen, at feriepenger på dagpenger fjernes. Ordninger som kommer folk flest til gode trues, det kuttes i sjukelønn og uføretrygd.

– Vi trenger absolutt 1. mai som en kampdag. Særlig unge synes å tro at rettighetene og godene vi har i arbeidslivet i dag er en selvfølge, men slik er det ikke, avslutter han, og oppfordrer folk til å slutte opp om markeringen.