Ved Valsøytunet er det økende pågang av overnattingsgjester, så nå tar daglig leder Magny Strand grep og utvider. Sentralt i planene står den gamle gardsbygningen ved Stokkan gård i Valsøyfjorden. Tømmerbygget fra 1800-tallet skulle egentlig rives, men får i stedet nytt liv på Valsøytunet i form av fire leiligheter og fem rom for overnattingsgjester.

– Eierne hadde fått rivingstillatelse og skulle rive det. Men da jeg fikk en forespørsel så tenkte jeg at jeg finner jo i alle fall ikke noe som er nærmere enn dette, smiler Strand.

Stokkan gård ligger nemlig bare halvanna kilometer unna, på andre sida av Valsøybrua. Likevel måtte en gigantisk operasjon til for å flytte det store bygget på 18 x 6 meter.

Ved hjelp av to mobilkraner ble huset løftet opp på en lastebil tirsdag kveld, før den store, tunge lasten sakte, men sikkert ble transportert over brua og bort til fjordcampen seint onsdag, der muren sto klar.

Rundt midnatt var den framme og i løpet av noen timer var hele operasjonen ferdig. E39 på den aktuelle strekninga var stengt en kort stund mens transporten pågikk. Nordic Crane og Prøven Transport sto for flytteoperasjonen, som gikk helt smertefritt.

– Bare flinke folk som håndterte alt meget profesjonelt, synes Strand, som er fornøyd med at huset nå er på plass.

Flytteoperasjonen er ikke bare billig, og Magny ler høyt når hun får spørsmålet.

– Ja, dette blir dyrt. Slike ting blir alltid dyrere enn man først tror, men har man sagt A, så må man si B også. Lykken er at vi har en bank som tror på oss, det betyr mye!

Mens fjordcampen i dag kan bespise totalt 70 personer over to etasjer, er det kun overnattingstilbud for 12 personer.

– Det er altså et misforhold her. Men når vi får restaurert dette trønderlånet blir det straks bedre, fastslår hun.

Det er ingen eksakt tidsplan på når bygget skal stå ferdig, men håpet er at det er klart til bruk før neste sesong.

– Hovedsaka nå var å berge det fra riving, så får vi ta det derfra. Jeg gleder meg i alle fall til å gi huset nytt liv, forteller Strand.

Videre framover har hun flere store planer. Våren 2018 åpner en ny klatrepark her gjennom konseptet Høyt & Lavt Klatreparker.

– Når denne parken kommer må vi samtidig øke overnattingskapasiteten, så jeg håper det «nye» tømmerbygget er klart til våren.

Bortsett fra elektriker- og rørleggerarbeid gjør de det aller meste av restaureringsarbeidet sjøl. For Magny har med seg en fin gjeng, både av frivillige og de som står på lønningslista.

– Valsøyas gode hjelpere betyr alt! Dette er en helt fantastisk gjeng som er med og hjelper til med alt her. Det hadde ikke gått uten dem, fastslår hun.

I fjor hadde Strand planer om å flytte den gamle Volckmarbrygga fra Kristiansund til Valsøya, men måtte til slutt skrinlegge det prosjektet. Det ville koste 12 millioner bare å flytte den hit.

Brygga ble revet i september, men riksantikvaren ga støtte, slik at alt ved bygget ble dokumentert før den ble revet. Dermed kan man bygge originalen opp på ny.

– Det som er dumt er at når man bygger en ny original får man ikke med seg historien. Men for å dokumentere og videreføre gamle håndverkstradisjoner er det bra! "Handlingsbåren kunnskap", som Jon Godal kaller det. Det ville vært helt fantastisk å bygge brygga opp igjen, men vi får se hva framtida bringer, smiler hun.

Snøhetta arkitekter er nå samarbeidspartner i forhold til visuell identitet, og nå starter designerprosessen. Først kommer klatreparken, så tas utviklingen videre trinn for trinn.

– Det er budsjettert med en nyhet her hvert år. Vi må hele tida utvikle oss og fornye oss, bli noe unikt som gjør at folk vil besøke oss. Gjennom Snøhetta arkitekter finner vi vår visuelle identitet, så vil dette bestemme litt hva vår retning videre vil bli.

Nå venter Magny på at kommunedelplanens arealdel blir godkjent, slik at hele stedet kan reguleres og utvides.

– Gardsdrifta er mer eller mindre bare på hobbybasis nå, så i stedet for at jorda rundt her bare vokser igjen, så tar vi den heller i bruk til camping og aktiviteter. Vi liker å utvikle oss, men slik det er nå er plassen her for liten til de planene vi har, fastslår hun.

For det er flere planer på programmet, uten at hun vil si så mye mer om disse foreløpig. Nå fokuseres det på sesongstart. Årets sesong begynner 12. mai, og da er dørene åpne hver dag fram til 15. oktober.

– Men det har vært god pågang i år, så neste år må vi vurdere å åpne tidligere. Det var jo kjempevær både i påska og 1. maihelga i år, sier hun.

Les også: Imponerende «husvogn»  (stor bildeserie fra husflyttingen)