Fredric Holen Bjørdal (Ap) fikk omvisning på Trollheim AS:

Regjeringa har tatt til orde for å overføre ansvaret for arbeidsmarkedstiltaket Varig tilrettelagt arbeid (VTA) til kommunene. I første omgang er et begrenset forsøksprosjekt iverksatt.

Arbeiderpartiet er sterkt imot å kommunalisere VTA. Det var den klare meldingen fra stortingsrepresentanten, da han torsdag besøkte Trollheim AS på Sunndalsøra. Bedriften har mange bein å stå på, men leverer også attføringstjenester, og tilbyr arbeidsplasser til mennesker som er innvilget varig uførepensjon og har behov for en arbeidsplass med individuelt tilpassa oppgaver. I dag er 41 personer i VTA i Sunndal og Surnadal.

Fikk omvisning

– Vi bruker å si at vi er en godt bevart hemmelighet, sier Conny Hansen, som har vært ansatt i en årrekke, både før og etter fusjonen da Trollheim AS ble dannet i 2007.

Han leder an for å vise fram noe av den omfattende aktiviteten som er samlet i bedriften i dag. Trollheim AS har avdelinger i både Sunndal og Surnadal. Begge tilbyr tjenester og produkter til både næringsliv og privatpersoner. Bedriften sysselsetter i dag rundt 120 personer, hvorav 45 ordinært ansatte. Selskapet drives etter forretningsmessige prinsipp, noe som innebærer at bedriften må være konkurransedyktig på både pris og kvalitet. Og sjøl om det er kommunene i regionen og fylkeskommunen som er eiere, mottar ikke bedriften tilskudd fra det offentlige.

I Sunndal har bedriften holdt til på industriområdet de siste sju åra. Her finnes blant annet en stor verkstedshall hvor en god del ansatte er i sving denne dagen.

I et hjørne av hallen produseres potetkasser. Fjorårets storselger – rundt 1300 kasser ble laget og levert til potetprodusenter, både lokalt og i Trøndelag. Bedriften håper på like stor etterspørsel i år.

I en annen del av hallen er flere ansatte i sving med å lage ny benk til badstua på Hydro. Den skal leveres i løpet av neste uke.

– Fint og artig arbeid, nikker Martin Aunebakk.

Ved ei symaskin er en av de ansatte i full gang med å sy poser som skal brukes til metallprøver ved Hydro. Et annet sted står flere parkbenker, ferdig malte i glade farger. Kurver står klare til å bli fylt med jobbfrukt til nesten hundre kunder. Arbeidsoppgavene er varierte. Samtidig er bedriften stadig på jakt etter nye og gode arbeidsoppgaver for de ansatte.

– Vi er sterkt kritiske til at VTA kommunaliseres, sier Bjørdal.

– Det kan vi ikke være med på.

Ap mener at arbeidsmarkedstiltakene skal være statlige, blant annet for å sikre likebehandling. Partiet frykter også at mennesker som deltar på VTA-tilbud vil kunne miste de gode arbeidsplassene de har i dag.

– Ap mener det er viktig at de som i dag har et VTA-tiltak føler de går til en jobb hvor de er med å skape verdier, framfor kanskje å få et aktivitetstilbud på et kommunalt dagsenter. Det handler om livskvaliteten til brukerne, understreker Tove-Lise Torve, også hun stortingskandidat for Ap – samt styreleder i Trollheim AS.

Attføring på anbud

Ap er også bekymret over at regjeringa har konkurranseutsatt flere arbeidsmarkedstiltak. Noe som har medført at offentlig eide arbeids- og inkluderingsbedrifter har mistet viktige tiltak til for eksempel Euroskolen og Adecco. Mange steder er det nå private bedrifter som skal få sjukmeldte og arbeidssøkende ut i jobb. For Trollheim AS var konsekvensen av to tapte anbud i 2015 et tap på rundt fem millioner kroner, noe som i tur medførte reduksjon i drift og bemanning.

– En direkte konsekvens av konkurranseutsettingen. Ap er uenig i konkurranseutsettingen av arbeidsmarkedstiltak, understreker Torve. Bjørdal legger til at det å sende slike tiltak ut på anbud, er med og skaper utrygghet for brukere som trenger forutsigbarhet og trygghet i hverdagen.

– Det er ikke alt som egner seg for anbud, sier Bjørdal.

Besøket denne vårdagen avsluttes inne i lokalene til Trollheim Vaskeri, hvor en gjeng ansatte er i full gang med dagens gjøremål. Tonen er god. Flere digre vaskemaskiner durer og går. Hydro er største kunden til vaskeriet; kontrakten ble nylig forlenget på opsjon, og sikrer forutsigbarhet framover. Mange vil huske at Trollheim AS mistet en viktig kontrakt med Sunndal kommune om vask av tøy fra helsetunet for et par år siden – i konkurranse med andre sterke tilbydere. Et stort tap for bedriften. Ordfører Ståle Refstie minner om at kommunens nye innkjøpsreglement nå åpner for såkalt reserverte kontrakter for AI-bedrifter. Samtidig kvalifiseres Trollheim AS som en slik bedrift. Vaskeriet har klare ambisjoner om å vinne kontrakten tilbake når opsjonsperioden er ute neste år.