Han er svært bekymret for at folk nå spesielt på våren og sommeren igjen begynner å kaste fra seg store mengder med ølbokser, bokser med energidrikk og annen drikk.

– Problemet er at det er areal som skal høstes til fôr. Det blir presset og da blir det biter i fôret. Boksene kuttes opp til veldig skarpe biter og kommer inn i rundballefôret under slåtten. Dette skaper farlige situasjoner for dyra, som får i seg dette gjennom fôret. De får store smerter, indre skader og kan i verste fall dø eller må avlives.

Mye søppel

Hagen driver med melkekyr. Han har ikke sjøl opplevd å miste dyr på grunn av det ovenstående, men det har naboer gjort.

– Jeg har ikke areal helt inntil riksvegen, men det har andre naboer, og en nabo mistet ei ku som fikk i seg skarpe biter fra en boks. Det er mange som er plaget med dette problemet.

Han sier det er et utbredt problem for gardbrukere som har areal inntil riksveg eller fylkesveg.

Den dagen Driva er på besøk på garden der Hagen bor, har han på en kort stund plukket flere bokser som folk hadde kastet fra seg i grøfta og på marka.

– Når jeg kjører traktor sitter jeg høgt oppe og får god utsikt og kan se alt søppelet som ligger langs vegen, på marker og i grøfter. Jeg finner stadig bokser og plastflasker strødd langs vegen. Det er veldig mye, og det er skremmende å se hvordan det ser ut langs vegen. Enkelte strekninger er verre enn andre. Det ser ut som om det er verre der det ikke er gangveger blant annet. Det har økt på med aluminiumsbokser. For et par uker siden plukket jeg på kort stund seks bokser.

Hagen konstaterer at det er veldig mye trafikk mellom Sunndal og Oppdal. Han ser at det er spesielt mye trafikk fredager, da folk drar mot Oppdal, og på søndager, når de drar heim.

Tror på økt pant

Hagen sier det ser ut som om terskelen er lav for å kaste fra seg bokser ut gjennom bilvinduet.

– Folk vil bli kvitt det fortest mulig, ser det ut som. Det ser ikke ut som om de skjønner konsekvensen av det de gjør, eller er bevisste på det og hvordan det går ut over dyr.

– Kunne flere søppelkasser langs vegen hjulpet på, tror du?

– Det er søppelkasser på rasteplasser, men det er langt mellom dem, så det kunne nok vært flere.

Hagen tror økt pant kan være en god løsning.

– Panten har stått stille lenge og er for liten til at folk bryr seg. Jeg tror at en økning i panten ville ha bidratt til at flere ville ha pantet bokser og plastflasker.

Hagen stiller spørsmål ved hvem som skal rydde langs vegen.

– Før var det åpent for lag og organisasjoner å gjøre dette. Blant annet ryddet Fale 4H, men det er ikke lov til å drive med dette lenger, for det er betegnet som farlig, og Vegvesenet setter begrensninger. Det er bra med sikkerhet, men det er voldsomt med regime rundt dette med å jobbe langs vegen, og det kan være litt overdrevet, synes jeg.