- Gratulerer med flott innsats i Zagreb! Dere sjarmerte stort, så både de frivillige i Rindal og kollegene i Nordmøre Museum kan trygt være stolte av dere. Lykke til videre - skrev generalsekretær i Norsk Museumsforbund, Liv Ramskjær etter presentasjonen Inga Dalsegg og Kari-Elin Bolme Løfaldli gjorde av Rindal skimuseum under EMYA 2017.

Evenementet er vel det nærmeste en kan komme museumsverdenens Oscar-utdeling i Europa. Og Rindal Skimuseum var det eneste museet fra Norge som var nominert til pris som et av 46 museer fra hele Europa i det som også var 40-årsjubileet for EMYA.

Liv Ramskjær var del av delegasjonen på tre som dro til Zagreb, og i tillegg til å representere de norske museene, bidro hun med å ta bilder da Kari-Elin og Inga var på scena med sin presentasjon.

Søndag kveld da de drev og pakket ut av bilen heime i Rindal etter turen fra Trondheim Lufthavn Værnes, var Inga og Kari-Elin fremdeles såpass gira at de snakket i munnen på hverandre om det de hadde opplevd i Zagreb og hva dette vil bety for Rindal Skimuseum framover.

- Det var helt klart en suksessfaktor at vi valgte å kle oss opp - jeg i Rindalsbunad og Inga i Rindalskofte med vadmelsstakk og strikkede skistrømper og beksømsko, sier Kari-Elin.

Hun berømmet også Ingas evner som presentatør og synes hun i høy grad har fått spilt ut sin verdi som museumsvenn.

- Jeg har vel aldri følt slik stolthet over å være museumsvenn i Rindal som under gallamiddagen etter prisutdelingen med de mange flotte tilbakemeldingene vi fikk fra museumsfolk fra hele Europa. De trodde at jeg hadde museumsutdanning fra England og var ansatt ved museet. De ble rimelig overrasket over å høre at jeg er en av de mange frivillige, smiler Inga.

Arrangørene presiserte at pris var førsteplass, hederlig omtale var sølv mens alle de andre var å regne som bronsevinnere. Og utsendingene fra Rindal følte seg virkelig som vinnere etter utdelingen. De følte at de hadde fått gjort alt det de hadde planlagt under presentasjonen, og konkurrerte med et museum i Portugal om Silletto-prisen - som er prisen for det beste samarbeidet med lokalsamfunnet. Juryen diskuterte lenge hvilket av de to museene som skulle få prisen.

Så ble det altså portugiserne - høyst fortjent, synes Kari-Elin og Inga.

De oppsummerer uka som utrolig innholdsrik på alle vis der de har fått stiftet nye kontakter, fått nye venner og skapt interesse for Rindal Skimuseum og for regionen de hører til i. Museet er del av Nordmøre Museum, som tar del i suksessen det er å få et av sine museer nominert til EMYA 2017.

Vi kommer med mer i Driva på onsdag.