I februar sendte Skatteetaten ut rundt 3,8 millioner krav om årsavgift til alle landets kjøretøyeiere. Til tross for at betalingsfristen var 20. mars er fortsatt nesten 290 000 av kravene ubetalt, noe som totalt utgjør 733 millioner kroner.

Fristen for alle de som har fått purring er satt til 10. mai. Etter dette er det ingen bønn lenger; da vil Statens innkrevingssentral kreve inn ubetalte krav, noe som betyr at de som sto som eiere av kjøretøyet 1. januar kan få tvungen trekk i lønn eller trygd.

Om ikke alle avgiftene er betalt innen fristen, får man vedtak om avskilting. Kjøretøyet blir da avskiltet ved kontroll.

Ny ordning fra 2018

Det er den som sto som eier av registrert kjøretøy hos Statens vegvesen 1. januar 2017, er ansvarlig for å betale årsavgiften. Har man solgt kjøretøyet før 20. mars, er man likevel ansvarlig for at årsavgiften for 2017 blir betalt.

Hvis kjøretøyet ble registrert etter 1. januar, er det eier ved registreringstidspunktet som vil få krav fra Statens innkrevingssentral.

Eneste måten man kan "slippe unna" på, er om kjøretøyet senest 20. mars ble vraket hos en godkjent vrakplass/bilopphuggeri.

Fra 1. januar 2018 erstattes imidlertid årsavgiften av en trafikkforsikringsavgift som innkreves av forsikringsselskapene. Den nye avgiften vil følge forsikringsavtalen på kjøretøyet. Les mer her.

Her er satsene for årsavgift:

Bil under 7 500 kilo (bensin): 2.820 kroner.

Bil under 7.500 kilo (diesel uten fabrikkmontert partikkelfilter): 3 290 kroner.

Motorsykkel: 1.960 kroner.

El-bil, veteranbil, moped, traktor og taxi: 455 kroner.

På kjøretøy som veier minst 7.500 kilo, må man betale vektårsavgift.

Tilleggsavgift for sen betaling:

Bil og motorsykkel: 250 kroner.

El-bil, veteranbil, moped, traktor og taxi (med hovedløyve) med flere: 50 kroner.