Festivalen arrangeres fra 6. til 10. september.

Aktuelle festivalforfattere og deltagere er Linn Ullmann, Jenny Erpenbeck, Vigdis Hjorth, Terje Tvedt, Tore Renberg, Henrik Syse, Ali Smith, Linda Boström Knausgård, MODDI, Majorstuen, Arne&Carlos, Frida Ånnevik, Erik Poppe og Steve Sem-Sandberg.

Stjernelag

Festivalen presenterer i år et stjernelag av etablerte norske forfattere. Tre av fem er bokaktuelle rett i forkant eller etterkant av festivalen, og publikum vil få muligheten til å høre utdrag fra de nye romanene på arrangementet "ULEST" lørdag 9.9, samt å møte forfatterne på ulike arrangement i løpet av festivalen.

Per Petterson er aktuell med ny bok høsten 2017 og har hatt stor suksess med sitt forfatterskap, både i Norge og i utlandet.

Vigdis Hjorth har hatt et fantastisk forfatterår med sin siste utgivelse "Arv og miljø". Boka har vunnet flere priser, skapt heftig debatt og blitt beskrevet som en av forfatterens aller beste.

Tore Renberg er også bokaktuell høsten 2017 og på festivalen vil både forfatterskapet og hans musikalske virke bli presentert.

Jan Kjærstads nye roman er klar to uker før Bjørnsonfestivalen, og forfatteren vil medvirke i flere av festivalens arrangement.

Linn Ullmann skal være programleder for to av festivalens utenlandske gjester, samt delta i samtale med Vigdis Hjorth og programleder Kaja Schjerven Mollerin.

Tre tema

I tillegg til å være et av festivalens tema, er "Norge i verden" tittelen på Bjørnsonfestivalens framtidsseminar 2017. Hva kjennetegner vår verdensforståelse, og hvordan ser andre på oss? Hvordan kan vi posisjonere oss for fremtiden i en verden som er i stadig raskere endring?

Familien og forholdet til våre nærmeste har vært tema i flere av de sterkeste romanene det siste året. De omhandler blant annet kjærlighetsforhold, dysfunksjonelle familier, maktforhold, generasjonsforskjeller, brudd og konflikter, sorg, omsorg for barn og lengselen etter barn.

Festivalen retter fokus mot familien som mikrosamfunn og inspirasjonskilde, og to forfattere som har brukt familierelasjoner som utgangspunkt for flere romaner er Linn Ullmann og Vigdis Hjorth. De møtes til samtale på festivalen.

Stortingsvalget 2017 finner sted mandag 11.9, dagen etter Bjørnsonfestivalen. Festivalen vil ta for seg vårt eget valg i Norge og internasjonale hendelser med et spesielt blikk på språkbruk og retoriske virkemidler.

Mer i Nesset

Bjørnsonfestivalens hovedarena er kulturhuset Plassen i Molde, samt Nesset Prestegard.

Det kommer ytterligere to programslipp i løpet av mai og juni og disse vil blant annet røpe mer om festivalprogrammet i Nesset - Bjørnsons hjemkommune.

Fjorårets Bjørnsonfestival hadde et samlet publikumstall på ca 11.000.