Spørsmålet som har vært stilt er blant annet om Bjørn Røkkum, som jobber i kommunalteknisk tjeneste som oppsynsmann, er valgbar som utvalgsleder for TMK eller habil i behandling av saker som gjelder kommunalteknisk tjeneste generelt. Spørsmålene ble sendt til både KS (kommunenes sentralforbund) og fylkesmannen. Brit Resell gikk gjennom prinsipp for habilitetsvurderinger, valg- og kommunelov osv. Reglene er omfattende og spørsmålet om habilitet skal vurderes konkret i hvert tilfelle. I notat fra Resell til kommunestyret kommer det fram at KS sin vurdering og tolkning er strengere enn Fylkesmannens. Ut ifra dette kom rådmannen med anbefaling på sju punkt om både inhabilitet og habilitet, som er på linje med Fylkesmannen. Han erklæres inhabil i saker som gjelder vann og avløp, men er for eksempel habil i saker fra kommunalteknisk tjeneste som han ikke har medvirket i.

– Ble en snakkis

Erling Rød (Frp) var ikke helt fornøyd med det han fikk høre og mente man ikke vet hva andre "har vært borti".

– Vi kan unngå å sette oss i steder der vi blir inhabile.

Varaordfører Janne Merete Rimstad Seljebø (Ap) sa seg glad for avklaringen:

– Jeg synes Røkkum skal få en unnskyldning fra administrasjonen, for det har vært en mistenkeliggjøring og det har vært skriving i avisene. Vi er kolleger her og nå må vi takke for at vi får landet dette inhabilitetsspørsmålet. Fylkesmannen har talt og da hjelper det ikke hva andre sier.

Synnøve Helland (Sp) slo fast at reglene er vanskelige:

– Vi ba om ekspertuttalelse og det synes jeg må være greit å be om. Vi må ha takhøgde for det, så jeg ser ikke at Sp har gjort noe galt. Det handler om at befolkningen skal ha tillit. Nå har vi fått en god vurdering.

Fikk unnskyldning

Rådmannen lurte på hva varaordføreren mente med at administrasjonen skulle gi en unnskyldning. Til det svarte varaordfører Seljebø:

– Dette skulle vært framlagt i kommunestyret, men isteden ble det satt på KS-advokater og det ble en utgreiing uten at kommunestyret var med. Det var litt uredeligheter og det ble rot, og det ble snakkiser, noe som det blir vanskelig å gå ut og dementere. Vi må heretter få det inn i kommunestyret, det er ikke en e-post som skal sette i gang en slik prosess. Det er mennesker det her er snakk om.

Rådmannen gikk da fram og sa:

– Jeg tar på min kappe at saksbehandlingen ikke var bra nok og ber både kommunestyret og Bjørn Røkkum om unnskyldning.

Etter dette vanket det flere varme klemmer på Bjørn Røkkum.