Hallvard Vermøy, lensmann i Sunndal, orienterte om status for politisituasjonen under kommunestyremøte onsdag. Han viste til at de to distriktene Nordmøre og Romsdal er slått sammen til Møre og Romsdal politidistrikt.

– Det har vært fokus på struktur og hvor mange lensmannskontor som blir igjen. Politimesteren la fram forslag til struktur i mai og det har kommet inn fem klager, deriblant klager Nesset på at de blir slått sammen med Sunndal. De vil være en del av Molde. Saka avgjøres av justisdepartementet i løpet av mai, sa Vermøy.

Han har tro på at politireformen skal skape en bedre hverdag:

– Vi vil styrke bemanningen. I 2016 ble det utbedret seks punkt vi jobber med: etterretning, politikontakt, operasjonssentral, tjenestekontor, felles straffesaksinntak og politipatruljen.

Beholder passkiosk

Han utdjupet dette og orienterte blant annet om at det er lensmenn som blir politikontakter inntil videre.

– For Sunndal har ikke dette så mye å si, men for Nesset er det viktig å få på plass en politikontakt, for Nesset lensmannskontor vil sannsynligvis være historie ved årsskiftet.

Vermøy har et håp om at saksbehandlingen skal bli kortere med et felles straffesaksinntak. Han fortalte videre at alle ansatte har fått iphone og blir mer flittige brukere av lyd og bilde for å sikre bevis, som tekniske bevis på åsted. Politipatruljer blir også viktigere framover. Operasjonssentralen skal være operativ i september.

– Å slå sammen to distrikt er utfordrende og tar tid, slår han fast.

Forslaget fra politimesteren er. fire geografiske driftsenheter, 12 tjenesteenheter og 17 tjenestesteder. Sunndal, Nesset og Tingvoll er foreslått slått sammen til ett distrikt. Den nye organisasjonen skal være på plass ved årsskiftet.

– Dette skjer hvis politimesteren får det som han vil. hvis Nesset får det som de vil blir Sunndal og Tingvoll slått sammen og Nesset går til Molde, eventuelt kan dette skje ved en kommunesammenslåing med Molde. Vi i Sunndal får beholde passkiosken, men det gjør sannsynligvis ikke Tingvoll, fordi det er dyrt og kravene til dette øker.

– Skal sentraliseres

Vermøy slår fast at det er sterke sentrale føringer i politireformen og det skal sentraliseres.

– Beredskapen hos oss vil fortsette med heimevakt, men vi skal ha mer aktiv tid og være mer ute på kveld. Vi får tilført ei stilling fra Nesset. Vi blir da åtte ansatte i Sunndal og fire på Tingvoll, totalt 12.

Erling Rød spurte hva som skjer dersom man mister Nesset til Molde.

– Hvis vi får ressursene og Molde gjør jobben er det greit, smilte Vermøy og fortsatte:

– Jeg er ikke pessimist i forhold til Sunndal per dags dato.