De norske kandidatene som skal representere Norge og konkurrere om den nordiske matprisen Embla, er nå klare.

- Disse kan vi være stolte av, sier jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

De nominerte er:

1. Årets mathåndverker: Tingvoll ost

2. Årets råvareprodusent: Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda

3. Årets matgründer: North Sea Salt Works

4. Årets mat til barn og unge: Geitmyra matkultursenter (Oslo)

5. Årets matformidler: Matmagasinet NORD

6. Årets matdestinasjon: Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros

7. Årets mat til mange: Hurtigruten

Den nordiske matprisen er nylig opprettet, og tar mål av seg å representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. 38 kandidater ble nominert fra Norge, fordelt på de sju kategoriene. En jury valgte ut de sju nominerte som nå står igjen.

- Alle kandidatene som skal representere Norge, uansett kategori, står for kvalitet. Jeg ser frem til det videre juryarbeidet sammen med de andre nordiske juryene. Forhåpentlig vil noen av de norske kandidatene nå helt til topps, sier jurymedlem og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Seks nordiske landbruksorganisasjoner samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) står bak prisen, som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd.

- Flere utpeker seg som naturlige kandidater innen sitt fagfelt og er til inspirasjon for andre, sier jurymedlem og kokk Even Ramsvik i kokkekollektivet Lava.

Alle de nominerte skal delta under matfestivalen Copenhagen Cooking 23.-24. august 2017 hvor en nordisk jury skal kåre en nordisk vinner i hver kategori.

- Jeg tror flere av de norske kandidatene har reelle muligheter til å vinne i København, sier Ramsvik.

Embla hyller det ypperste i det nordiske kjøkkenet. Prisen ble etablert for å styrke den nordiske matidentiteten- og kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden.

Prisen skal deles ut hvert annet år, og i år er det Danmark som er vertsland for Embla. Hvem som skal være vertsland i 2019 er ikke avgjort ennå.