Maja Frønes er utdannet både kunsthistoriker og kulturminneforvalter. Som avdelingsleder i Nordmøre museum med ansvar for Svinviks Arboret får hun bruk både for historie- og kulturminneforvalterkunnskapene. Hun og den fagansvarlige ved arboretet holder arven etter Halvor Svinvik i hevd og sørger for å spre kunnskap om og bevare de eksotiske og mer stedbundne plantene i kulturhagen.

– Halvor ønsket å se hvilke eksotiske planter som kunne klare seg i vårt klima, sier Maja.

Lørdag begynner den hektiske, og for Maja den flotte turistsesongen. Opp mot 3000 gjester kommer i tidsrommet mai til september innom Svinvika og arboretet. Busslaster med dagsturister avløser drop-inkunder. Gjestene kommer fra hele Norge. Det er blomstringa som drar dem. Azalea og rhododendron blomstrer i fargerike drakter med høydepunktet i slutten av mai, begynnelsen av juni. Noen av de 350 ulike plantene i arboretet har allerede blomstret, noen er i ferd med å blomstre, andre holder igjen. Derfor er det alltid noe som blomstrer i sesongen, men det er vanskelig å si hva som blomstrer eksakt når.

– Fikk en telefon fra en kar fra Oppland som ønsker å ta med venner tilbake hit, ligge på Vårsøg og ha ei surnadalshelg. Slikt er artig, sier Maja.

Hun var ferdig utdannet i 2007, men hun hadde et mellomspill i eiendomsbransjen, før hun i 2010 begynte som vikar i Nordmøre museum på Åsen. Siden 2013 har hun vært fast ansatt som avdelingsleder ved Nordmøre museum med ansvar for Surnadal. Hun er fra Surnadal og ønsker å bli og fortsette å jobbe i museumsavdelinga. Ved arboretet synes hun det er spennende å følge opp og videreføre plantesamlinga. Hun sier museumsjobben innebærer samarbeid på tvers av avdelingene i Nordmøre museum, for eksempel innen felles formidling og planarbeid.

– Surnadal ligger også i passe nærhet til større byer, sier Maja.

Halvor Svinvik bygde fra 1943 arboretet opp til på 60-tallet å bli en av de største private samlinger av tre og busker i Norge. Godt gjort av en mann som både var svaksynt og fargeblind. I 1971 ga Halvor og kona Anne arboretet til Vitenskapsmuseet i Trondheim. I 2010 blei det overtatt av Surnadal kommune og drifta av Nordmøre museum. Maja har vært med siden 2010 og sett en gradvis økning i besøket til arboretet. Tilreisende med buss på organiserte turer, hagelag og dagsturister fra regionen utgjør hovedmengde av gjestene. Men Maja sier stadig flere surnadalinger finner vegen til Svinvika sammen med dropinngjester fra hele Norge. Noen av dagsturistene er innom arboretet som et ledd i flere besøk i dalføret som Todalshytta og Kårvatn.

– Vi ønsker oss enda flere besøkende innom og ser gjerne vi kan ha flere arrangement. Så vi jobber for å få det til, sier Maja.

Sjøl om det er et tveegga sverd kan ei planlagt bru fra Svinvika over Todalsfjorden til Rakaneset gi flere besøkende. Derfor er det med blanda følelser Maja tenker på den brua som ligger an til å komme. Frykten er at den ødelegger for arboretet i stedet for å bidra positivt. Dette er noe som også opptar gjestene som kommer innom. De spør gjerne om hvordan brua vil påvirke plantesamlinga.

– Å få brua over hodet på oss vil være det verste som for publikumsopplevelsen i Svinvika. Plantene tror jeg nok vi skal klare å ta vare på, sier Maja.

Arboretet er en mangfoldig hage. For å sikre vekstene sine er Nordmøre museum del av et samarbeid med Genressurssenteret ved Universitetet på Ås, der de gjensidig utveksler planter som sikkerhetskopier for hverandre. Stiklinger av epletrær fra Svinvika sendes til andre plantesamlinger og vise versa. På denne måten sikrer samlingene sine trær i tilfeller av sykdomsutbrudd.

– Skulle vi være så uheldig å miste alle trær av en sort kan vi få dem tilbake, sier Maja.

Turistene som kommer for guidede turer rundt om i plantesamlinga. Gjestene blir alltid overrasket over hvor stor og omfattende og unik samlinga er. I tillegg er det alltid noe som blomstrer i prektige farger, eller vakkert bladverk som fanger øyet. I sesongen er arboretet åpent onsdag til søndag fra 11–16. Turister kommer innom jevnt og trutt, men flest besøkende er det på helgene. Etter endt hagetur er kafeen et fast stopp for alle. Den er åpen fra mai til august.

– Kafeen er viktig og en del av den totalopplevelsen gjestene setter stor pris på. Kafedriften bærer seg sjøl, sier Maja.

Hun gleder seg til å komme i gang. Hun vet det kommer til å bli hektisk den første måneden, men hun vil ikke ha det annerledes. Også hun trives når det blomstrer.

– Vi har en unik hage å vise fram og en spennende historie å formidle, sier Maja.