Vi har litt å velge i av bilder av 17. mai-feiring, og landet på dette artige bildet fra Grøa som Inge Nordvik tok i 2010.
(Foto: Inge Nordvik)

Vi har litt å velge i av bilder av 17. mai-feiring, og landet på dette artige bildet fra Grøa som Inge Nordvik tok i 2010. Foto: Inge Nordvik

Strålende sol på 17. mai

Over hele Driva-distriktet.

Er det en dag i året vi ønsker oss fint vær, så må det være på 17. mai.

Været har vært varierende de siste åra mellom sol og varme via lavt skydekke og regn - til enda mer hustrig vær med snø fra morgenen av.

Værmeldingene for årets 17. mai gir godt håp om en strålende dag med lettskyet pent vær og sol fra Vistdal i sør til Rindalsskogen i nord og til Halsa i vest.

Temperaturene på ettermiddagen varierer fra 15-16- og opp i 18 grader. Her kan det bli varmt for bunadskledde deltakere i 17. mai-toget og også for alle dem som spiller i korps. Hvis det meldes 18 grader, vil vi nok få se 20-tallet på gradestokken flere steder.


På Sunndalsøra starter skole- og folketoget tradisjonen tro i Auragata, og går derfra opp til Sandbrekka, snur og går ned til helsetunet, hvor elever på 4. trinn ved Sande skole vil dele ut roser til beboerne. Toget stopper ved Hov kirke, hvor det er gudstjeneste ved Helge Storset. Sunndalskoret synger. Tale for dagen er det Julie Bratseth Håkonsen som holder på Øratorget. Russen har lovet å lage liv og røre for barna rett etter talen. Det blir også gratis kino (Dyrene i Hakkebakkeskogen) og is til barna. På pensjonistsenteret blir det kakebord, og Johan Øiestad underholder. Seinere blir det 17. mai-matiné i Hovshall.

På Sande og Sjølland blir det egne arrangement, og ved Tredal skole skal barna i 6. trinn holde tale.

I kretsene er det også egne arrangement, det gjelder både Grøa, Fale, Gjøra, Øksendal, Ålvundfjord og Ålvundeid. Her blir det egne tog, noen plasser også taler for dagen. Det blir leiker for barna, underholdning og aktiviteter, samt matsalg. I Jordalsgrenda blir det også tradisjonell feiring i ungdomshuset.

Ny togrute i Nesset

I Nesset starter 17. mai som vanlig med salutt tidlig morgen i Eidsvåg. Så blir toget og feiringen annerledes enn før: det er oppstilling til toget ved Alstadplassen. Toget går oppom Nesset omsorgssenter, der det blir sang og tale ved Lynn Brakstad, før toget går videre til Nessethallen, og der blir det stor folkefest med musikk, leker, mat, tale ved Arild Svensli og film.

Feiring blir det også ute i bygdene Raudsand, Rød, Bugge, Gussiås, Eresfjord, Ranvik, Eikesdal, Eidsøra og Vistdal, med tog, middag og leker. På Nesset kommunes side ligger fullstendig program for alle steder med klokkeslett.

Feiringen i Rindal

Programmet i Rindal starter med familiegudstjeneste i Rindal Kirke. Deretter blir det folketog fra kirka til Rindal helsetun. Der blir det program med blant annet appell av ordfører Ola T. Heggem og tale for dagen ved Elsa Jensvold. Toget fortsetter så til Rindalshuset, hvor det blir et ettermiddagsarrangement som innebærer leker for barna og diverse underholdning. Det er også ettermiddagsarrangement på Skogsletta, med program fullt av aktiviteter og leker for barna. 

17. mai i Halsa

Den offisielle feiringen starter med friluftsgudstjeneste ved sjukeheimen/Liatun. Det er samlet gange ned til bautaen til korpstrommer, hvor det er kransenedlegging, og videre tog-oppstilling ved kommunehuset. Det blir program i Halsahallen: underholdning, tale, kor og korps.

Program er det også på Halsanaustan, med tale av Frode Kutschera, underholdning, mat og leker. Det er også program for Engdal/Rodal og toget starter fra Saltrøa. Deretter er det tradisjonell feiring med sosialt samvær, leker og kiosksalg.

Tradisjonelt i Surnadal

Dagen starter 07.30 med tog, tale og leik på Surnadalsøra. Taler er Dordi Skuggevik. Litt seinere blir det tog fra Skei til NOFO med frokost og arrangement. Skoletoget starter fra Øye skule og går sin vante rute fram til kulturhusplassen. Der blir det tale av Sondre Ormset og russepresidenten.

Mye skjer også ute i grendene. I Bøfjorden er det fullt program fra morgen til kveld, og tog fra skolen til Bølandet. I Todalen er det blant annet biltog på morgenen og tog fra kirka til skolen med påfølgende program på ettermiddagen. I Bæverfjord starter toget på formiddagen, og seinere blir det full aktivitet på skolen.

17. mai er det også åpent for samling og kiosksalg og kaffe i Midtigrenda barnehage, på Angråmyra og Korsen grendehus på ettermiddagen.

Siste nyheter

Hektisk natt til lørdag for politiet

Tre arrestert for beruselse - på Sunnmøre.

- Vi tar kamp for kamp

Surnadal tar ikke av selv etter sju strake seire i 4. divisjon.

Feltinspektør på Svalbard:

Eventyrlig sommerjobb

Politioverbetjent Anders Magne Ormset har fått opplevelser for livet gjennom en to måneders sommerjobb som Sysselmannens forlengede arm i felt på Svalbard. Kontrastene til den daglige jobben ved Surnadal og Rindal lensmannskontor er store.

Ber om tilrettelegging for skogbruket:

Stort næringspotensial

Møre og Romsdal Skognæringsforum og InnovasjonsTre inviterte torsdag til politisk debattmøte om skogbruk og de utfordringer næringa står ovenfor. Lite politikere og lite debatt – men god orientering om en stor og viktig næring med stort potensial og mange utfordringer.

Nykommunen formes

Onsdag var det historisk fellesmøte mellom kommunestyrene i Halsa, Hemne og Snillfjord, som fra 2020 blir en ny kommune.

TERRORANGREPET I BARCELONA:

- Vi sprang i panikk

- En skikkelig ekkel opplevelse, sier pensjonert nessetrådmann Liv Husby. Hun og ektemannen Steinar var like i nærheten da bilen braste inn i folkemengden på hovedgata Las Ramblas.

Mener skolevegen er utrygg

En av fire i Møre og Romsdal mener skoleveien er utrygg.

Flyttes til lørdag

«Allsong på Nordstrand» er med hensyn til værmeldingene flyttet til førstkommende lørdag.

Knusende rapport om deponiplanene på Raudsand:

- Planene må skrinlegges

- Det lekker fortsatt eksplosjonsfarlig gass opp fra gruvene på Raudsand. Det er underlig at dette ikke er kommet fram i rapporter som Bergmesteren har bestilt, sier Ola Øverlie.

- Sier klart nei til deponi

Varaordfører Edmund Morewood i Nesset har ingen tro på at det blir noe av planene om å etablere et nasjonalt deponi for farlig avfall på Raudsand.

"Michael Jackson" kommer

Anthony King er verdens mest berømte Michael Jackson-danser og har jobbet tett med Jackson selv i 20 år. Første helga i september skal han ha danse-workshop i Surnadal.

Fokus på skule

Ein betre skulekvardag er hovedtema for SV i valkampopninga.

Fra AUF til Mljøpartiet De Grønne:

Mener Støre vingler

Sunndalsjenta Helle Gannestad var i flere år aktiv i AUF. Hun satt i landsstyret og i fylkesstyret for organisasjonen. Nå har hun forlatt partiet og håper på stor oppslutning rundt MDG under høstens valg.

Irriterer båtfolket

Høy fart og ekstremkjøring irriterer båtfolket i Møre og Romsdal.

– Gleder oss veldig

– Skolestarten er like spesiell hvert år, det er alltid kjekt å få mye trivelig ungdom hit, sier rektor ved Sunndal Videregåande skole, Jan Ove Løken.