Vi har litt å velge i av bilder av 17. mai-feiring, og landet på dette artige bildet fra Grøa som Inge Nordvik tok i 2010.
(Foto: Inge Nordvik)

Vi har litt å velge i av bilder av 17. mai-feiring, og landet på dette artige bildet fra Grøa som Inge Nordvik tok i 2010. Foto: Inge Nordvik

Strålende sol på 17. mai

Over hele Driva-distriktet.

Er det en dag i året vi ønsker oss fint vær, så må det være på 17. mai.

Været har vært varierende de siste åra mellom sol og varme via lavt skydekke og regn - til enda mer hustrig vær med snø fra morgenen av.

Værmeldingene for årets 17. mai gir godt håp om en strålende dag med lettskyet pent vær og sol fra Vistdal i sør til Rindalsskogen i nord og til Halsa i vest.

Temperaturene på ettermiddagen varierer fra 15-16- og opp i 18 grader. Her kan det bli varmt for bunadskledde deltakere i 17. mai-toget og også for alle dem som spiller i korps. Hvis det meldes 18 grader, vil vi nok få se 20-tallet på gradestokken flere steder.

 

På Sunndalsøra starter skole- og folketoget tradisjonen tro i Auragata , og går derfra opp til Sandbrekka, snur og går ned til helsetunet, hvor elever på 4. trinn ved Sande skole vil dele ut roser til beboerne. Toget stopper ved Hov kirke, hvor det er gudstjeneste ved Helge Storset. Sunndalskoret synger. Tale for dagen er det Julie Bratseth Håkonsen som holder på Øratorget. Russen har lovet å lage liv og røre for barna rett etter talen. Det blir også gratis kino (Dyrene i Hakkebakkeskogen) og is til barna. På pensjonistsenteret blir det kakebord, og Johan Øiestad underholder. Seinere blir det 17. mai-matiné i Hovshall.

På Sande og Sjølland blir det egne arrangement, og ved Tredal skole skal barna i 6. trinn holde tale.

I kretsene er det også egne arrangement, det gjelder både Grøa, Fale, Gjøra, Øksendal, Ålvundfjord og Ålvundeid. Her blir det egne tog, noen plasser også taler for dagen. Det blir leiker for barna, underholdning og aktiviteter, samt matsalg. I Jordalsgrenda blir det også tradisjonell feiring i ungdomshuset.

Ny togrute i Nesset

I Nesset starter 17. mai som vanlig med salutt tidlig morgen i Eidsvåg. Så blir toget og feiringen annerledes enn før: det er oppstilling til toget ved Alstadplassen. Toget går oppom Nesset omsorgssenter, der det blir sang og tale ved Lynn Brakstad, før toget går videre til Nessethallen, og der blir det stor folkefest med musikk, leker, mat, tale ved Arild Svensli og film.

Feiring blir det også ute i bygdene Raudsand, Rød, Bugge, Gussiås, Eresfjord, Ranvik, Eikesdal, Eidsøra og Vistdal, med tog, middag og leker. På Nesset kommunes side ligger fullstendig program for alle steder med klokkeslett.

Feiringen i Rindal

Programmet i Rindal starter med familiegudstjeneste i Rindal Kirke. Deretter blir det folketog fra kirka til Rindal helsetun. Der blir det program med blant annet appell av ordfører Ola T. Heggem og tale for dagen ved Elsa Jensvold. Toget fortsetter så til Rindalshuset, hvor det blir et ettermiddagsarrangement som innebærer leker for barna og diverse underholdning. Det er også ettermiddagsarrangement på Skogsletta, med program fullt av aktiviteter og leker for barna. 

17. mai i Halsa

Den offisielle feiringen starter med friluftsgudstjeneste ved sjukeheimen/Liatun. Det er samlet gange ned til bautaen til korpstrommer, hvor det er kransenedlegging, og videre tog-oppstilling ved kommunehuset. Det blir program i Halsahallen: underholdning, tale, kor og korps.

Program er det også på Halsanaustan, med tale av Frode Kutschera, underholdning, mat og leker. Det er også program for Engdal/Rodal og toget starter fra Saltrøa. Deretter er det tradisjonell feiring med sosialt samvær, leker og kiosksalg.

Tradisjonelt i Surnadal

Dagen starter 07.30 med tog, tale og leik på Surnadalsøra. Taler er Dordi Skuggevik. Litt seinere blir det tog fra Skei til NOFO med frokost og arrangement. Skoletoget starter fra Øye skule og går sin vante rute fram til kulturhusplassen. Der blir det tale av Sondre Ormset og russepresidenten.

Mye skjer også ute i grendene. I Bøfjorden er det fullt program fra morgen til kveld, og tog fra skolen til Bølandet. I Todalen er det blant annet biltog på morgenen og tog fra kirka til skolen med påfølgende program på ettermiddagen. I Bæverfjord starter toget på formiddagen, og seinere blir det full aktivitet på skolen.

17. mai er det også åpent for samling og kiosksalg og kaffe i Midtigrenda barnehage, på Angråmyra og Korsen grendehus på ettermiddagen.

Siste nyheter

Stolte av nye informasjonsskilt i Sunndal

– Attraksjoner i seg sjøl

De nye informasjonsskiltene i Sunndal er mektige, de er attraksjoner i seg sjøl, mener Ole Magne Ansnes.

St Olavsloppet i gang

Rindal IL luktet på førsteplassen.

Får fylle utenom åpningstid

Men gamlepumpene lever videre - i Bøverdalen.

Oppkjøring til korslaget i Torshall:

Team Bettan i farta!

Møttes for første gang på tirsdag

Klart for traktorsafari

Visit Waterfalls inviterer til opplevelsesrik traktorsafari.

Ble beste førsteårs senior

Sondre Svensli ble beste førsteårs senior i NM i sykling.

Øramartna i helga:

Gammal-Øra fram i lyset

Ny leiar i komiteen for Øra-martnan, Martinus Grimsmo, brenn for at meir av Øra-martnan skal gå føre seg på gammal-Øra.

Giske er optimist foran høstens stortingsvalg:

– Må få folk opp av sofaen

Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske er ønsket både som kulturminister og industriminister av nordmørske partivenner.

Enighet om ny jordbruksavtale

Den økonomiske rammen er nå fordelt, men Surnadal Bondelag mener avtalen kunne vært bedre.

Gode resultat i engelsk

Årets tiendeklassinger får en snittkarakter på 3,8 til engelskeksamen. Det er 0,3 karakterpoeng høyere enn i fjor.

Løp inn til pallplass

Tre friidrettsutøvere fra Sunndal endte på pallplass i Veidekkelekene. Løpere fra Rindal og Tingvoll kom også på pallen.

Offisiell åpning av fiskesperra:

– Skal få elva tilbake til gamle høgder

– Driva er redusert til en skygge av seg sjøl. Vi skal sørge for at elva kommer tilbake til gamle høgder!

Nye lokaler innviet

En opplevelse for sansene

Brød, ost og vin på nyrestaurert låve, etterfulgt av nydelig klassisk musikk i kufjøset på Nesset prestegard falt i smak.

På sykkel gjennom fylket

Syklet rundt hele Møre og Romsdal på to uker. Nå sikter Lage Nøst (MDG) på Mørebenken.