Og vi som trodde vår kongefamilie av i dag var dansk. Men så er ikke tilfelle, ifølge Dordi Skuggevik. Vår kongefamilie og de aller fleste kongehus i Europa kan dra linjene tilbake til Olav den hellige. Dette gjennom hans kone Gunnhild av Saksen.

– Det er bare to kongefamilier i Europa som ikke skriver sine aner tilbake til Olav den hellige, sier Dordi Skuggevik.

I sin 17. maitale på Surnadalsøra tok hun for seg Olav den hellige og Kristenretten som ligger som en blykjøl i vår grunnlov. Hvordan Kongehuset er det bestandige og ubrutte i Norge. Kongen som en uavhengig institusjon som står over de politiske partiene. For Skuggevik kommer den store grunnlovsdagen i 2024. Da er det 1000 år siden Olav den hellige innførte kristenretten i Norge.

– Mens presidenter kommer og går, har vi Kongen som består, sier Skuggevik.

Men Dordi Skuggevik som bor et stykke unna Øra kunne fortelle hun tidligere år hadde hørt toget og musikken gjennom soveromsvinduet om morgenen, og at hun nå var glad for å være til stede. For Øra, mener Dordi, er et vitalt lite lokalsamfunn. Et samfunn bygget på skuldrene av familien. Kjernefamiliene danner sammen lokalsamfunnene, regionene og nasjonen.

Nasjonen krever

– Landet krever at alle deltar i en liten nasjon som vår om vi skal få det til å fungere, sier Skuggevik.

– Aldri før kan jeg huske å ha sett så mange gå i tog på Øra. Vi kanskje skulle be Dordi neste år også, sier Øras 17. mai-sjef, Halvor Flatekval.

– Kunne ikke si nei til å holde en 17. maitale når en Orlogskaptein fra det Norske forsvar ringer og ber, sier Skuggevik.

Går mange tog

Øratoget starter klokka 07.30 og er det tidligste i Surnadal. Siden går det mange tog. Blant annet Grimsmotoget som starter 09.00. En trio står på Øra og forteller de skal gå i de to togene pluss skoletoget på Skei og toget i Todalen. De er heldige. De får to frokoster. En på Øra og en på NOFO som er tradisjon for de to togene, seinere blir det middag i Todalen. Men hvorfor så mange tog?

– Mamma spiller i hornmusikken og er med i alle fire togene, smiler guttene.

De gleder seg til å feire 17. mai.