Det var en ferd over Dovrefjell med døden i hælene.

Høsten 1868 ble Barbara Arbuthnotts sønn James Allen alvorlig sjuk, angivelig etter at en krangel mellom Barbara og ektemannen hadde forårsaket et epilepsianfall hos sønnen. I fortvilelse og desperasjon bestemte hun seg for å bringe ham til Christiania med hest og vogn. En ferd som skulle ende ved Fokstugu skysstasjon, hvor James døde, bare 20 år gammel.

– En sinnsyk ferd

– Gjennom 20 år har jeg savnet å kunne gi mer scenisk kraft i avslutningen av livet til James Arbuthnott. Ikke minst fordi jeg opplever at den står sentralt i å forstå Barbaras valg senere i livet. Det har også interessert meg å forsøke å forstå forholdet de to imellom, og gjennom dette forsøke å forstå Ladyens forhold til Gud, skjebnen og kreftene i livet generelt, sier Øverland i en pressemelding.

Han legger til:

– Når vi nå endelig gjør alvor av å realisere denne sinnsyke ferden over Dovrefjell, er det ikke for å forstå denne delen av historien om Barbara på en realistisk måte. Det er idéen om en mor – for ikke å si urmor – som kjemper for sin sønns liv – ja, kanskje for livet selv, som interesserer oss. Det er denne blodpumpende uvirkeligheten jeg ønsker å omforme til scenisk liv. Det er denne voldsomme kampen som utkjempes mellom gudskraften og mor jeg håper og tror vi skal se på scenen i juni 2017, sier Øverland.

Stor interesse

Premieren på årets utgave av musikkspillet er torsdag 22 juni. Billettene til preieren er for lengst revet bort – men fortsatt er det mulig å sikre seg plass under noen av de andre forestillingene. Stykket vises helt til og med lørdag 1. juli. Om lag halvparten av billettene til årets forestilling er solgt, og JazzåTeatret Produksjon har aldri tidligere opplevd at så mange billetter er solgt allerede en måned før forestillingen.

Ifølge pressemeldingen er det flere gruppebestillinger fra det ganske land, men mest pågang fra Romsdal, Nordmøre og Trøndelag. JazzåTeateret Produksjon oppfordrer derfor alle om å sikre seg billetter tidlig. Produksjonsselskapet skriver også i pressemeldingen at de arbeider med å kunne tilby tablåer og underholdningsinnslag til bedrifter og grupper i den perioden stykket vises.

Musikkspillet "Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy" er sett av om lag 70.000 personer de siste 20 årene.