Surnadal kommune mister 25 millioner kroner i inntekter fra kraftsalg i åra som kommer. Det vekker bekymring i ei tid med stram økonomi, og nytt inntektssystem for kommunene. Kommunen går i regnskapet for 2016 med et lite overskudd i drifta. Politikere i kommunestyret maner til budsjettdisiplin. Politikerne er bekymra for framtida og mener det lyser ei gul varsellampe for økonomien i kommunen.

Representant Nils Håvar Øyås (Sp) mener det er total mangel på økonomisk styring av budsjett i enhetene. Øyås peker på at det allerede i 2017 er et overforbruk på 3,5 millioner kroner i forhold til budsjettet for året. Representanten sier også at grunnen til det lille overskuddet på regnskapet i 2016 ikke skyldes god drift, men statlige overføringer.

- At det er total mangel på budsjettstyring er kanskje å ta hardt i, men styringa er veldig dårlig, sier Nils Håvar Øyås.

Bergsvein Brøske (Sp), Jonny Melkild (Ap) og Audun Moen Skei (Ap) støtter alle Øyås. Brøske mener om ikke budsjettstyringa bedres så vil varsellampene snart til å lyse rødt. Jonny Melkild sier mye av kritikken som nå kommer fram og de anmerkninger som er til budsjett og årsmelding er det samme som blei gitt i fjor. Audun Moen Skei mener det er grunn til å rope varsko når kommunen nå benytter kassakreditt for å møte de løpende utgifter.

- Mener vi at de driftsutgiftene vi har i dag er de vi skal ha, ja da sliter kommunen og da er jeg veldig bekymra for framtida, sier Øyås.