Kåss har fulgt debatten rundt deponiplanene på Raudsand gjennom nettavisene fra ordførerkontoret i Porsgrunn. De tomme kalksteinsgruvene i Brevik i hans egen kommune og Raudsand i Nesset er to av opprinnelig 12 steder som har vært vurdert som lokaliseringssted for et deponi for farlig avfall. Brevik og Raudsand er de eneste som står igjen.

Sa nei i 2015

Bystyret i Porsgrunn sa bastant nei til deponiplanene allerede i 2015. Kåss sier politikerne ikke er prinsippielt mot at det skal etableres et nytt behandlingsanlegg for farlig avfall, men peker på at den aktuelle lokaliten i Brevik ligger midt i den mest folkerike delen av Porsgrunn.

– Anlegget vil eventuelt komme 50 meter fra nærmeste bolig og 600 meter unna nærmeste skole. Rundt 10.000 mennesker vil få deponiet under seg.

Kåss sier de er godt fornøyd med anlegget på Langøya i Oslofjorden som har fungert godt. Han er klar på at Brevik ikke ønsker et avfallsanlegg for farlig avfall midt i bebyggelsen.

- Vi har allerede et stort avfallsanlegg for en annen type avfall i Brevik.

Forundret over Listhaug

Ordføreren forstår skepsisen som er i ferd med å vokse seg stor også i Nesset og nabokommunene, men mener de planlagte fjellhallene på Raudsand kan passe til formålet.

– Der får man muligheten til å starte og planlegge alt fra start. I Brevik er avfallet tenkt plassert i de tomme kalksteinsgruvene. Jeg har uansett respekt for at dette er en krevende prosess også i Nesset.

Kåss har fått med seg at Sylvi Listhaug har gått hardt ut mot deponiplanene og har sagt at hun ikke kan la slike anlegg få forgifte fjordene.

– Regjeringa roter det til. Det er merkelig at hun som er statsråd i Erna Solbergs regjering sier dette, når statsministeren for en tid tilbake sto fram i Porsgrunn Dagblad og sa at når motstanden er så stor i Brevik så må deponiet legges til Nesset. Jeg kan ikke skjønne at regjeringa kan få på plass et deponi her i landet så lenge Listhaug sitter i regjeringen. Med Listhaugs uttalelser framstår regjeringa uten troverdighet i deponisaken.

Utsetter folkemøte

Regjeringa hadde kommende uke planlagt et folkemøte i Porsgrunn der det skulle orienteres om prosessen rundt deponiet. Ordføren har fått beskjed om at møtet er utsatt.

- Etter at Listhaug kom med uttalelsen sin om forgifting av fjordene tror jeg ikke det blir deponi verken i Brevik eller på Raudsand. Dette kan ende med at det må gåes en helt ny runde. Det kan bli vanskelig å finne et egnet sted for dette i Norge.

Sigmund Tjelle