Det er ikke bare hestehov og hvitveis som lyser mot en når en er ute og går tur i skog og mark i Surnadal. Slåmaskiner, forhøstere, ploger og horver skjærer i øynene. Så mye at ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) har tatt initiativ til å få søpla fjernet. Retura kommer med konteinere ut i grendene og Hamos tar imot. Kommunen setter i samarbeid med Retura ut åtte konteinere. De har alliert seg med åtte grunneiere som er tilgjengelig for å hjelpe ved konteineren. Hentinga foregår i uke 22 og 23. Den første uka står det konteinere på Årnes, i Bøfjorden, Bæverfjord og på Mo. Uka etter er det Torvik, Kvanne/Stangvik, Todalen og Østbødalen. Nedre Skei får levere på Hamos.

– Det er mulig å levere skrapmetall hele året, men vi håper dette blir ett puff i ræva, sier ordfører Lilly Gunn Nyheim (Ap) i Surnadal.

Nyheim er sjøl mye ute og går langs veger og stier i skog og mark og har ved sjølsyn sett forurensninga. Derfor tok hun kontakt med rådmannen for å få gjort noe. Rådmannen har satt egen stab i sving. Næringskonsulent Harald Bredesen og miljørådgiver Bodil Gjeldnes er satt på saken. De har i samarbeid med Retura og Hamos fått til et spleiselag som gjør at det blir gratis frakt av skrapmetallet. Retura er glad kommunen tar initiativet.

– Vi kommer med konteiner til dem som ønsker ellers også, men da må de betale frakt, sier rådgiver Jon Tronvold hos Retura.

Spleiselag

Kommunen sier tiltaket er rettet både mot privatpersoner, næringsliv og landbruk. Målet er å få samlet inn 15 tonn skrapmetall. Retura vet det bruker å komme inn mye skrap ved slike aksjoner. Retura hadde en bra aksjon i Todalen for to år siden. Seinere synes Retura det har blitt for langt og dyrt å dra rundt, derfor er de glad for dette spleiselaget.

– Vi kunne brukt forurensningsloven, men er glad vi kan gjøre dette som et positivt tiltak og senke terskelen for å levere, sier miljørådgiver Bodil Gjeldnes.

Ikke biler

Kommunen sier det er lett å stirre seg blind på skrap som står og slenger ute i naturen. Det blir etter hvert en del av landskapet. Men det er forurensing og noen redskaper kan ha oljer og væsker som kan lekke ut i miljøet. Initiativtakerne håper derfor aksjonen blir en suksess.

– Vi tar ikke imot biler og traktorer bare landbruksredskaper og annet skrapmetall, sier Tronvold.