Når en skal skrive om Halsanaustan er det mye å ta tak i, ja altfor mye når en har begrenset med spalteplass. For her er et levende lokalsamfunn med bedrifter på land og vann, landbruk, frivillige organisasjoner og utallige arrangement. Ferja over Halsafjorden og E39 er ei pulserende trafikkåre som binder bygda og kommunen til Nordmørsbyene og Trøndelag.

Et landemerke er Halsa kirke, som vokter over bygda bare et steinkast unna tidligere Halsa Husmorskole, der hovedbygget brant ned natt til 9. juli i 2014. Senere ble det asylmottak i det gjenstående internatbygget, men dette er nå nedlagt igjen.

Mye næringsaktivitet

Mange bedrifter har forsvunnet i årenes løp, men det er fortsatt en del igjen. Ved ferjeleiet ligger Halsa og Tingvoll Gjensidige Brannkasse, Bunnpris-butikken (se egen sak) og Lageret cafe & kiosk. I fjor høst åpnet også Gammelbua blomster, i et bygg som tidligere har huset både landbrukskontor, sosialkontor, sparebank, gavebutikk og frisørsalong.

Litt lenger inn ligger Megarden planteskole og Megarden Næringspark; en samling av større og mindre bedrifter. Felleskjøpet og Mekonomen ligger også like ved E39, og den som tar turen rundt Halsahalvøya finner flere oppdrettsanlegg.

Landbruket står sterkt og på langstrakte jorder langs begge sider av vegen nyter også skogens hjortedyr godt av husdyras føde. Spesielt om høsten kan man telle mange hundre hjorter på ekrene, og i brunsttida er det en evig konsert. Dette er Halsanaustan.

Skaper trivsel og utvikling

Frivilligheten og dugnadsånden lever godt og de frivillige organisasjonene er tallrike og aktive, som skytterlaget og idrettslaget. Men i denne omgang ser vi litt på aktiviteten i Halsa Utvikling, som de siste fem åra har jobbet hardt for samhold, trivsel, bolyst og utvikling.

Opprinnelsen til HU var da nyskolen på Liabøen ble tatt i bruk i 2012, og lokalsamfunnet/kretsen skulle overta den nedlagte Halsanaustan barne- og ungdomsskole. (Se undersak).

Etter dette har kreativitet og ståpåvilje blomstret bare verre. Vi tar en prat med Kristin Kvande Betten, som er med i styret i Halsa Utvikling, samt dugnadsgjengen i «Fellesskapets venner» som lett tar nye oppdrag når ideene spirer.

– Det var viktig å finne riktig organisasjonsform da Halsa Utvikling ble startet. Dette er nå en organisasjon registrert i Brønnøysundregistrene og som kan ligge til grunn for videre utviklingsarbeid, sier Odd Halse. – En undergruppe av HU jobber også for å prøve å ta vare på historien til den gamle skofabrikken her som snart skal rives, legger han til. Halse er med i den svært så aktive dugnadsgjengen og var en av dem som gikk i bresjen for gjengens første dugnadsprosjektet; opprusting av området ved Megardsvatnet, inkludert bygging av klubbhuset til Halsa 4H; «Ormebolet».

Siden har de også reist en ballvegg på Halsa stadion, og det siste dugnadsprosjektet var nytt grillhus her.

Prosjekt Fellesskapet

Prosjektet som nå pågår i HU er «Prosjekt Fellesskapet», der ulike «skap» ser dagens lys, som «Naboskapet» og «Trollskapet». Dette startet med Grendakampen i forbindelse med kommunens Bygdadag i 2015, der temaet var «Uteliv og naboskap».

Den gang ble Naboskapet bygget mellom vegen og sjøen ved ferjeleiet, og Halsanaustan ble tildelt prisen for beste bomiljø i Halsa kommune. Dette syntes de var veldig artig, og siden har kreativiteten bare fortsatt å blomstre.

Naboskapet er borte, men i fjor ble Trollskapet bygget. Dette ble avduket under Grendadagen som ble arrangert her. Skapet står fortsatt, og før jul inviterte «Fellesskapets venner» bygdefolket til førjulstreff her. Trollskapet er i sin helhet basert på «Dei snille trolla i Tussan» av forfatteren Ingeborg Åsen Vatten, som var gift og bosatt på Megarden.

– For eksempel skal de to spissene på taket gjenspeile Tussan, og figurene her er de samme som går igjen i bøkene til Ingeborg, forteller Brynhild Gujord, som har stått for malingen på Trollskapet.

Møteplass og turistattraksjon

Den kreative gjengen har hatt idédugnader og har som mål å bygge flere «skap», for slik å lage en møteplass for bygdefolk, og samtidig en aldri så liten turistattraksjon.

– «Prosjekt Fellesskapet» skal utvikles, sjøl om vi har en liten pustepause akkurat nå. Men det er i alle fall ikke ideene det står i, fastslår Kristin og dugnadsgjengen, som synes det er artig å lande på noe med lokal tilknytning. Og ideene til flere skap er mange; som ekteskap, faenskap, svangerskap, barskap og mange flere.

– En ting er det fysiske arbeidet, en helt annen ting er det kreative, og der er Kristin en mester, påpeker Odd Halse.

Litt galskap mener de det må være, og understreker at når butikker og andre bedrifter, barne- og ungdomsskolen, husmorskolen og mer til har forsvunnet, så er det viktig å skape ny aktivitet.

– Og her kommer dugnadsånden virkelig fram, vi har det artig undervegs og det skapes både trivsel og samhold, fastslår Kristin.

Så vil tida vise hva gjengens neste skap blir. Latskap blir det neppe...