På hundeklubbens flotte område i Fagerhaugene er ei ivrig og følsom nese i sving. Hunden skal lete seg fram til ei krukke med kaffe, blant flere krukker som inneholder fantastiske fristelser som kan forstyrre en hundenese – som lekre kyllingvinger.

– Klikk betyr godbit, forklarer Marianne Vedal, som holder Iva, en wheaten terrier, i bånd. Hun løfter klikkeren i lufta, viser hvordan hunden får et klikk når han gjør noe riktig. Klikkeren er ganske enkelt et redskap for å fortelle hunden at "akkurat nå gjorde du det helt riktig, nå får du en godbit!". Når Iva snuser på rett krukke, venter klikk, og godbit. Han trykker nesa mot riktig krukke – klikk, og godbit. Iva er ivrig, og tilskuerne følger spent med.

Sunndal hundeklubb har i dag 93 betalende medlemmer. Ifølge leder Tove Valseth er klubben i forsiktig vekst. Flere har kommet til og vist interesse og meldt seg inn den siste tida. Årsaka kan være et aktivt og engasjert styre, samt det nye flotte anlegget i Fagerhaugene. Takket være egne midler, støtte fra lokalt næringsliv og kommunen har klubben skapt et anlegg som innbyr til mye fin hundeaktivitet. Anlegget har krevd enormt mye dugnadsinnsats av medlemmene i klubben, nå er de snart i mål, bare et malingsstrøk eller to og et gjerde inne på området gjenstår, samt at det skal offentlig toalett på plass i tilknytning til anlegget.

– Nå er vi klare for å holde på med hund igjen, smiler Valseth.

– Vi er så glade for å ha fått på plass dette flotte anlegget her i dette området. Det finnes mange eksempler på kommuner som skyver folk med hund ut av sentrum, men slik er det ikke her. Sunndal kommune ser verdien av å la oss holde til her, midt i smørøyet, hvor folk ferdes. På den måten får vi vist oss fram på en god måte, og det setter vi veldig stor pris på, sier Tove. Hun legger til at det er en stor verdi i et område som dette, både for hunder og eiere.

– For hundene er det rett og slett en trygg møteplass.

Hundens Dag markeres rundt om i hele landet, i regi av Norsk Kennel Klub. De siste åra har ikke klubben i Sunndal markert dagen, men lørdag inviterte de til området i Fagerhaugene. Rundt tjue tok turen, og mange hadde med seg firbeinte familiemedlemmer. På det inngjerda området fikk de se hvordan klikkertrening, nosework, agility og rallylydighet foregår. Det ble servert både kake, saft og kaffe, og det var loddtrekning. Jan Myrvang var den heldige som sikret seg ett års gratis medlemskap i klubben. Det ble også arrangert barn og hund-konkurranse. Særlig populært hos de yngre var også reklameeffekter fra NKK, som hoppetau og såpebobler.

Hundeklubben har aktiviteter som passer for mange. Hver tirsdag møtes den som vil, til trening og sosialisering på området. Tove oppfordrer interesserte til å komme og slå av en hundreprat. Hver uke er det også valpetreff (tirsdager), trening i lydighet (onsdager), rallylydighet (mandager) og agility (torsdager), i regi av hundeklubben. På onsdager er det «byvandring». Mandager er det avsatt tid i kalenderen for småhunder.

– Vi håper enda flere kan bli med på det, det er mange som har småhunder i Sunndal, men ikke så mange som er aktive i klubben, sier Valseth. Sjøl har hun en cavalier king charles spaniel, Goliat, som hun skaffet seg etter å ha ønsket seg hund i femten år.

– Vi hadde hund da jeg var lita, og jeg har alltid hatt dyr rundt meg, jeg er oppvokst på gard. Nå fant jeg endelig tid til å skaffe meg en hund sjøl. Det går vanvittig mye tid, men jeg har også tid å bruke. Han er en helt herlig hund – alle hunder er jo det!, ler hun.

Klubben arrangerer også fellesturer og andre aktiviteter. I sommer blir det kurs i nosework og agility.

– Mange har hund, men velger å ikke være med i klubben. Hvorfor er det slik?

– Jeg tror det blant annet er mange som har rasemiks som kvier seg litt. Men du trenger slett ikke å ha rasehund, her er alle velkommen. Hund er hund!