Både for Sunndal, Surnadal, Rindal og Nesset er det nå utstedt flomvarsel på gult nivå.

Årsaka er høye temperaturer og kraftig snøsmelting i hele Midt-Norge.

Varselet er gult, som kan bety lokale oversvømmelser eller erosjonsskader på grunn av raskt økende vannføring i bekker og småelver. Det er også ventet stor vannføring og høyere vannstand enn normalt for årstiden.

Les mer hos Varsom.no.

- Erfaringsmessig er varme, sammen med nedbør og snøsmelting oppskriften på flom, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, til NTB.

Værforholdene under snøsmeltingen er helt avgjørende for hvordan en vårflom utvikler seg. Kommer det regn øker risikoen betydelig.

- Smeltevannet når vassdrag som er mettet av vann fra før. Ofte skal det små nivåendringer til, for å gi store flomskader, sier Slettemoen. Mange steder stiger også grunnvannet betraktelig når flommen kommer.

En kan gjøre mye selv for å sikre verdiene sine, når flomvarselet kommer.

- Selv kan du sørge for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide. Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet, sier Slettemoen. Hun anbefaler også å rydde hage og tomt for alt som kan bli tatt av flomvannet, og å holde dører og vinduer til kjelleren lukket.

- Veigrøfter og stikkrenner går ofte helt eller delvis tette på grunn av kvister og annen tilgroing, og fordi rister foran inntak ikke blir rensket opp. Her har lokal beredskapsmyndighet, og hver enkelt forsikringstaker et ansvar for å begrense skade, sier hun.

Flomskader er arbeidskrevende for forsikringsselskapene, som har forberedt både takstfolk og skadeapparat.

- For kundene er det viktig at noen kommer så fort som mulig, for å berolige dem og gi dem råd, og dokumentere skadene. Slik vet de at vi er i gang med skadebehandlingen, forteller Slettemoen i Frende.

Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader blir automatisk også forsikret mot naturskade. Dette følger av naturskadeforsikringsloven. Ordningen administreres av Norsk Naturskadepool hvor alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.

Det siste store flomåret registrerte Norsk Naturskadepool 6900 skader og utbetalte 940 millioner i erstatninger. Dette var i 1995.

Etter flommen på Østlandet i 2007 betalte forsikringsselskapene og Statens naturskadefond ut til sammen 152,5 millioner kroner i erstatning.

Fra 2016 viser naturskadestatistikken 802 meldte flomskader og erstatninger på nær 71 millioner kroner.

– I et flomutsatt område kan prisene på forsikring gå opp, fordi risikoen for at du opplever skader er så høy, sier Slettemoen i Frende.