Utvalget fikk tirsdag på bordet en søknad fra Norconsult på vegne av Bergmesteren Raudsand, om tillatelse til deponering for ordinært avfall på Raudsand.

Dette innebærer en utvidelse av deponi 2 i området. Dette er et annet deponi enn det nasjonale deponiet for farlig uorganisk avfall, som er tenkt plassert i nye haller i fjellet under eksisterende deponi, og som det har vært stort engasjement rundt den siste tida.

Deponi 2 ligger åpent i dagen i området, og skal etter planen ta imot avfall som middels og lett forurensa masser fra bygg- og anleggsaktivitet, betong, sedimenter fra mudringsoperasjoner, gateoppsop og asbestholdig avfall. Deponiet ligger i et dalsøkk som dels er utsprengt, og i området er det allerede deponert cirka 30.000 tonn møllestøv fordelt i store sekker. Sekkene ligger i bunnen av dalen, og vann som renner gjennom, må passere dette. Sekkene skal etter planen flyttes på, slik at de blir liggende under de nye massene.

Den omsøkte driftssøknaden for deponi 2 kommer i tillegg til utslipp fra eksisterende deponi 1 og fra gruvene der eksisterende gruveganger er fylt med store mengder farlig avfall. Fjorden utenfor Raudsand har dårlig vannkvalitet og er dels sterkt forurenset. Det er varslet enda en søknad om utslipp fra deponiet for uorganisk farlig avfall på Raudsand, som behandles i samme reguleringsplan.

– Rystet

I møtet tirsdag la Ap og SV fram et forslag til en uttale hvor Sunndal kommunes sterke skepsis kommer tydelig fram. Forslaget fikk utvalgets enstemmige tilslutning.

I vedtaket krever Sunndal kommune at Miljødirektoratet kartlegger hva slags avfall som allerede er deponert på Raudsand, før det gis nye tillatelser for avfallsdeponering på stedet. Videre at nødvendig opprydding iverksettes i det eksisterende deponiet, samt rensing av avrenning og annen forurensing.

I vedtaket vises det til at driftssøknaden er første trinn i gjennomføring av en reguleringsplan som innebærer store konsentrasjoner av forurensa og farlige stoffer på Raudsand, samt prosessering av tilsvarende med utslipp til Tingvollfjorden. Politikerne er også sterkt kritiske til at det allerede i første runde søkes dispensasjon fra krav i avfallsforskriften, og mener Miljødirektoratet ikke skal gi tillatelse til å frafalle kravet om dobbel bunntetting i deponiet.

De reagerer også på at søknadene om etablering av deponi innenfor området på Raudsand kommer oppdelt og blir behandlet hver for seg av Miljødirektoratet. På denne måten mister man helhetsvurderingen, og det vil være vanskelig å se hva den samlede faren for forurensning er. Det ble vist til at det er den samlede belastningen som er viktig – og at alle utslipp, planlagte, ikke planlagte, godkjente og ikke godkjente før eller siden vil havne i Tingvollfjorden.

– For meg framstår dette som miljøkriminalitet, sa Synnøve Helland (Sp) i møtet tirsdag.

– Det er helt uforståelig at det nå søkes om dispensasjon. Jeg er rystet over hele saka – og ikke minst over at vi får dette servert i flere omganger og i kakestykker som skal være akkurat så små at vi klarer å gulpe dem ned.

Jonny Meland (Ap) var helt enig.

– Dette er miljøkriminalitet av verste sort. Det som er i dette området fra før – vi vet ikke hva alt sammen er. Det er i alle fall så farlig at skogen dør rundt området. Jeg har et oversiktsbilde som viser veldig mye død skog. Og det er død skog under deponi 1, i fallretningen. Jeg sitter også med spørsmålet om hvorfor møllestøv, som har en verdi, og som Aluscan brukte i sin produksjon, skal dekkes til og graves ned. Vi kan ikke risikere, med det avfallet som er på stedet i dag, at det hele kan lekke ned og ut i fjorden. Den cocktailen vil være av verste sort. Jeg har også sett et annet bilde, som viser grønn sevje som lyser på natta i dette området. Det betyr en ting, at det er radioaktivt, det som er nedi gruvene der. Det er veldig skremmende.

Kan skje mye på seks år

Politikerne reagerer også på at miljøkonsekvensene ved et slikt anlegg ikke kan garanteres med 100 prosent sikkerhet. Stig Rune Andreassen (Frp) var blant politikerne som løftet fram nettopp dette i møtet tirsdag.

I tillegg kommer usikkerheten med lang transport for hovedmengden av avfallet, enten på veg eller på sjø.

Økonomi og planutvalget mener videre at det må stilles krav om at det avsettes penger til avslutning av deponiet fra dag én, slik at en får en sikker avslutningsprosess for anlegget. Utvalget mener også at det må gjøres undersøkelser i Tingvollfjorden oftere enn hvert sjette år, slik Norconsult har foreslått. "Ved gjennomføring hvert sjette år kan det potensielt skje mye skade i fjorden før det blir oppdaget", heter det i det enstemmige vedtaket, som avsluttes:

– Hvis ikke dette kan etterkommes, ber Sunndal kommune om at driftssøknaden fra Bergmesteren Raudsand AS avslås.

Saka sendes nå videre til kommunestyret, som bestemmer den endelige ordlyden i uttalelsen fra Sunndal kommune.