Debattant Dordi Skuggevik mener byråkratene i kommunaldepartementet mangler både innsikt og fantasi. Hun viser til deres navnsetting ved sammenslåing av Sogn og Fjordane og Hordaland fylker til Vestlandsregionen.

Dordi Skuggevik mener staten bør holde seg for god til å bruke latine betegnelser og i stedet bruke gode norske navn. Når også Fylkesmannen i den nye regionen skal bo i Hardanger og pendle til fylkessetet i Leikanger, mener Skuggevik det hele blir for dumt.

Les hennes leserinnlegg under:

Fylket som burde hete Sogn og Hordaland Fylke – er nå døpt «Vestlandsregionen» av skrivebordsfolket. Som filolog og historiebevisst person blir jeg direkte rasende! Jeg blir direkte kvalm!

1: Den gamle norske betegnelsen «fylke» er byttet ut med det latinske «region», slik som den gamle norske betegnelsen «herred» plutselig ble erstattet av det latinske «kommune». Hvorfor er ikke de eldgamle norske betegnelsene bra nok lenger?

2: «Region» - hva menes med region? Landsdel? Styringsnivå? Begge deler? Region er brukt i mange sammenhenger. Derfor blir «region» i betydningen «fylke» altfor upresist.

3: «Vestlandet»  er fra gammelt av Ryfylke + Hordaland + Sogn og Fjordane + Møre og Romsdal. Betegnelsen «Vestlandsregionen» innvarsler at både Ryfylke og Møre og Romsdal fylke skal inkorporeres i «Vestlandsregionen» ved neste byråkratiske påhitt.

4: Hvor er Norsk språkråd? Nå må de fordundre meg komme seg på banen. Ikke bare la ikke-fagfolk ture frem ved kaffebordene i byråkratenes kantiner! Hva med våre stadnamnforskere? Har de abdisert?

5: Leikanger skal være styringssenter. Skal man le eller gråte? Ja, hvor lang tid går det med til å kjøre bil til og fra nærmeste flyplass? Styringssenter bør ligge ved en flyplass. Ellers blir det for dumt! Fylkesmannen skal bo i Hardanger, men oppholde seg i Leikanger, gliser han på Dagsrevyen. Privat helikopter?

DUMT! DUMT! DUMT!

Glærum, 2.juni 2017.06.02

Dordi Skuggevik

Filolog.