Fiskersperra i Driva skal hindre laksen i å gå opp i elva, og er første ledd i bekjempelsen av gyro i vassdraget. Om fem års tid skal det ikke lenger finnes laks ovenfor sperra – og da skal elva behandles kjemisk. Men nå stilles det spørsmål ved om sperra fungerer slik den skal – og om laksen greier å passere. Årsaka er at mose, gras og smårusk tetter rista, slik at vannet fosser over framfor å bli filtrert ned gjennom rista.

– Vi har støtt på noen utfordringer vi ikke var forberedt på, sier Steinkjer.

– Vi var forberedt på at det skulle komme kvister, greiner, trær og så videre, og det har vi løsninger for å håndtere. Men vi var ikke forberedt på at mose og gras skulle legge seg i rista gi redusert gjennomtrengelighet for vann. Det kom overraskende både på oss og på fagansvarlig som er Sweco, sier prosjektlederen.

Setter opp kamera

Steinkjer understreker at det ikke er noen som kan si med sikkerhet at fisk har kommet seg opp og forbi sperra. I et innslag på NRK denne uka ble det hevdet at fagmiljøet mener laks kan passere sperra i gitte situasjoner.

– Jeg aner ikke hvilket fagmiljø NRK har vært i kontakt med, sier Steinkjer.

– Det er kjent at laksen ikke forserer store fosser tidlig på våren, når elva er kald. Hvor høyt laksen kan hoppe avhenger blant annet av temperatur og en del andre forhold, legger han til.

– Men dette blir bare synsing. Det er ikke godt nok. Derfor kommer vi nå til å sette opp to filmkamera ved sperra, som både skal gi oss svar på hva som skjer når mose og gras tetter rista – og derav, hva som skjer med vannstrømmene – samt å dokumentere om fisken faktisk er i stand til å gå opp. Kameraene er bestilt, og kommer opp en av de nærmeste dagene.

– Ingen fallitterklæring

I tillegg skal Miljødirektoratet nå sammen med Sweco finne løsninger for å unngå at gras, mose og smårusk setter seg fast og tetter rista.

Steinkjer minner om at fiskesperra i Driva er større enn sperrer som tidligere er bygd i mindre vassdrag. Det gir helt andre utfordringer.

– Vi var forberedt på at vi kunne måtte foreta utbedringer og modifiseringer. Vi har støtt på noen innkjøringsproblemer, men de skal vi løse, understreker han.

På sosiale medier er det mange i Sunndal som nå stiller spørsmål ved om sperra til drøyt 40 millioner kroner eks moms rett og slett må kalles en fiasko. Det avviser Steinkjer.

– Sjøl om det skulle vise seg at fisk har gått opp forbi sperra, er det ingen fallitterklæring for prosjektet. Slett ikke. Men har det skjedd. vil det ta ett år lengre tid før laksen er borte ovenfor sperra.

Etter kjemisk behandling, påfølgende kultivering og friskmeldingsprogram, er målet at Driva skal friskmeldes. Tidligere er det sagt at det kan skje tidligst i 2030.