Driva har vært infisert av lakseparasitten Gyrodactylus salaris i flere tiår. I utgangspunktet er det ikke tillatt å fiske i infiserte elver, men Mattilsynet kan åpne for det dersom det finnes gode tiltak for å hindre smittespredning til andre elver.

Nå er nye desinfeksjonsstasjoner på plass ved Circle K-stasjonen på Sunndalsøra og ved Trædal Hotell- og Turistsenter. Også Shell på Oppdal har en slik stasjon.

– De skal være lett tilgjengelige, nikker Michael Puffer, prosjektleder for bekjemping av gyro i Driva-regionen.

15 minutter

Han åpner lokket på kassa, som er utstyrt med informasjon om gyro og hvorfor det er viktig å passe på.

Nede i kassa finnes flere kar fylt med desinfeksjonsmiddelet Virkon S: Et avlangt, som vil være godt egnet for fiskestenger, et stort, som kan passe for større utstyr som vadere, og et mindre for blant annet sneller, sluker og fluer. Alt må ligge i middelet i et kvarter – før det kan pakkes ned og gjøres klart for nye opplevelser i andre elver.

– Utstyret som er tettest på infisert fisk har størst smittefare, forklarer Puffer. Det gjelder sluker, fluer, kroker og håver. Ettersom gyro-parasitten kan slippe seg av fisken og bli liggende på bunnen av elva i påvente av nye verter, vil også vadere, som gjerne er utstyrt med filtsåle som kan virke nærmest som en svamp, innebære høy smittefare.

Følger opp

Gyroen kan overleve i et par døgn på fiskeutstyr, gitt riktige forhold. Dermed er smittefaren høy med tanke på mange elver som ligger en rask kjøretur unna.

– Jeg tror fiskerne er opptatt av å følge reglene for desinfisering av utstyret. Ingen ønsker å ta det ansvaret for at parasitten skal bli spredd videre, sier Puffer.

Desinfisering av utstyr blir også registrert elektronisk, og fiskeren vil få kvittering for utført desinfisering. Det vil også være oppsynspersonale som følger opp. Manglende sluttdesinfisering vil kunne medføre en reaksjon – som for eksempel utestengelse fra elva.