Familiedag 1. juli og sesongåpning i helga: Sommersesongen er snart i gang på Renndølsetra. Lørdag åpner seterkafeen, og da blir det åpent på dagtid helt til 20. august. Lørdag 1. juli inviteres det til familiedag i anledning at Innerdalen landskapsvernområde er 50 år. Bildet er tatt av Erlend Aarflot.
      (Foto: Erlend Aarflot)

Familiedag 1. juli og sesongåpning i helga: Sommersesongen er snart i gang på Renndølsetra. Lørdag åpner seterkafeen, og da blir det åpent på dagtid helt til 20. august. Lørdag 1. juli inviteres det til familiedag i anledning at Innerdalen landskapsvernområde er 50 år. Bildet er tatt av Erlend Aarflot.Foto: Erlend Aarflot

Familiedag på Renndølsetra:

Feirer Norges vakreste

Norges vakreste dal kalles den gjerne, Innerdalen i Sunndal. Lørdag 1. juli markeres det at det er 50 år siden dalen ble Norges første landskapsvernområde.

Sterke krefter ville demme ned Innerdalen for å lage kraft, men Øystein Opdøl ville det annerledes. Han kjempet imot, og nektet å gi seg. Etter at han fikk vernet Innerdalen i 1967 har hele 173 andre naturområder fulgt i samme spor.

I år er det jubileum for det som gjerne omtales som «Norges vakreste dal». Og den er det i dag Eystein Opdøl som eier – Øysteins barnebarn.

– Det er viktig å markere at Sunndal er en stor utmarkskommune og at mye av kommunen er vernet, sier Opdøl til Driva. Han sier om bestefaren at det var viktig for ham at ettertida skulle få noen relativt uberørte naturområder.

– Og det er jeg også helt enig i, sier han. Formålet med vernet av Innerdalen var da som nå å «bevare et naturlandskap som på grunn av topografi, vassdrag og vegetasjon har betydelig rekreasjons- og naturvitenskapelig verdi.»

Innerdalen landskapsvernområde har et areal på 73 kvadratkilometer, og det strekker seg fra Ålvundeid i vest til Innerdalsporten og grensa mot Storlidalen i Oppdal.

Allerede i helga åpner sesongen på Renndølsetra. Sauene er på plass, kyrne kommer i løpet av helga, det samme gjør trolig også grisene og hønene. Seterkafeen åpner lørdag, og blir da åpen for besøkende på dagtid helt fram til 20. august. De første overnattingsgjestene ankommer også i helga.

– De siste årene har vi opplevd sterk vekst i besøket, sier Eystein. I fjor var det minst 15.000 som tok turen til Innerdalen. Også i år er det Stikk ut-turmål ved Innerdalshytta, noe som trolig er med og trekker besøkstallet opp.

Til årets sesong er det oppført et nytt bygg på setra. Det gir både mer lagringsplass og egen boligdel til driverne, noe Eystein ser fram til etter å ha jobbet og bodd på Renndølsetra i 27 år. Det nye huset er oppført etter tradisjonell byggeskikk, nordmørsk stavline, og med middelalderlaft på boligdelen. Det er Lervike som har ført opp bygget, og Opdøl fikk også sjøl være med på laftingen, noe han satte stor pris på.

– Dette skal være et hus som står i... tre hundre år, minst, smiler han.

Markeringen 1. juli starter med felles avgang fra parkeringsplassen i Nerdalen søndag morgen. På vegen møter deltakerne Trollheimsbrass, som vil spille turgåerne opp og fram. Det er også mulig å gå til setra sjøl.

Vel oppe venter en variert opplevelse.

Kine Iselilja Gyldenskog og Johanne Løkensgard Bjøs vil formidle folkemusikk med kveding, fele og hardingfele.

Gøran Bolme og Svanhild Husby serverer sang, musikk og humor, mens Øyvind Vadla vil fortelle om klatremiljøet og andre eventyr i Innerdalen.

Folk kan få prøve seg i ei 71 grader nord-inspirert løype med ulike utfordringer, og Statens naturoppsyn stiller med stor lavvo, og aktiviteter både innen- og utendørs.

Renndølsetra vil holde åpent med salg av vafler og annen kost. Det blir også mulig å grille på bålpanner utenfor setra. Pølser må en ta med sjøl.

– Et fint, lavterskel program for hele familien, sier kultursjef Ole Magne Ansnes og plansjef Anne Guri Aase, som har sydd sammen det hele.

De oppfordrer alle om å ta den fine turen til setra den første julidagen.

På plass: Også i år er Eystein Opdøl på plass på Renndølsetra.
      (Foto: b)

På plass: Også i år er Eystein Opdøl på plass på Renndølsetra.Foto: b

Siste nyheter

Politiet på vegen

Kontrollerte 18

Feil i annonse

Europris har langåpent fram til klokka 22 onsdag, torsdag og fredag i uke 51.

Stor interesse for årets Driva-navn

Du kan stemme fram til midnatt, torsdag 21. desember.

Markerer migrasjonsdagen i Stortinget

Møter andre invandrerpolitikere.

Anbefaler diesel i distriktene

NAF mener folk i distriktene er tjent med dieselbil.

Avslår utbygging av Sandåa kraftverk

NVE meiner dei negative verknadene er for store.

Ferdig med sikringa på Røv

Statens vegvesen har i hovudsak gjort seg ferdige med sikringa av fv. 65 på Røv i Surnadal.

Feil i annonse

Europris har langåpent fram til klokka 22 onsdag, torsdag og fredag i uke 51.

Kikhoste ved Sande skole

Skolen sender melding til foreldre.

Tar bygdestriden med til den nye kommunen?

Lokalpolitiker Arild Svensli (H) mener det ikke er lurt for Nesset kommune å lage et eget kommunedelsutvalg for å bli hørt i den nye storkommunen Molde. – Vi risikerer at bygdestriden mellom indre og ytre deler av Nesset tas med inn i nykommunen, sier Svensli.

Bekymret for tomteområde

Sentrumsnære tomter på Høgberget i Surnadal er ikke bare, bare å utvikle.

Budsjettet for 2018 i Surnadal:

– Tøft, men forsvarlig

Politikerne i Surnadal mener de tar rette tak for å gå en tøff økonomisk framtid i møte med budsjettet de vedtar. Det innebærer kutt i åtte sykeheimsplasser.

Bidrar med matvarer og andre produkt

Folk fyller handlekorga

Det er mange handlekorger som fylles nå i førjulstida. Mange varer skal i hus. Men ei korg på Rema 1000 på Sunndalsøra er helt spesiell. Den fylles av varer som kundene ønsker at andre skal få glede av.

Sunndal Rotaryklubb lagt ned:

Ga pengene til Røde Kors

Sunndal Rotaryklubb har valgt å legge ned aktiviteten, etter nesten seksti år.