Familiedag 1. juli og sesongåpning i helga: Sommersesongen er snart i gang på Renndølsetra. Lørdag åpner seterkafeen, og da blir det åpent på dagtid helt til 20. august. Lørdag 1. juli inviteres det til familiedag i anledning at Innerdalen landskapsvernområde er 50 år. Bildet er tatt av Erlend Aarflot.
      (Foto: Erlend Aarflot)

Familiedag 1. juli og sesongåpning i helga: Sommersesongen er snart i gang på Renndølsetra. Lørdag åpner seterkafeen, og da blir det åpent på dagtid helt til 20. august. Lørdag 1. juli inviteres det til familiedag i anledning at Innerdalen landskapsvernområde er 50 år. Bildet er tatt av Erlend Aarflot.Foto: Erlend Aarflot

Familiedag på Renndølsetra:

Feirer Norges vakreste

Norges vakreste dal kalles den gjerne, Innerdalen i Sunndal. Lørdag 1. juli markeres det at det er 50 år siden dalen ble Norges første landskapsvernområde.

Sterke krefter ville demme ned Innerdalen for å lage kraft, men Øystein Opdøl ville det annerledes. Han kjempet imot, og nektet å gi seg. Etter at han fikk vernet Innerdalen i 1967 har hele 173 andre naturområder fulgt i samme spor.

I år er det jubileum for det som gjerne omtales som «Norges vakreste dal». Og den er det i dag Eystein Opdøl som eier – Øysteins barnebarn.

– Det er viktig å markere at Sunndal er en stor utmarkskommune og at mye av kommunen er vernet, sier Opdøl til Driva. Han sier om bestefaren at det var viktig for ham at ettertida skulle få noen relativt uberørte naturområder.

– Og det er jeg også helt enig i, sier han. Formålet med vernet av Innerdalen var da som nå å «bevare et naturlandskap som på grunn av topografi, vassdrag og vegetasjon har betydelig rekreasjons- og naturvitenskapelig verdi.»

Innerdalen landskapsvernområde har et areal på 73 kvadratkilometer, og det strekker seg fra Ålvundeid i vest til Innerdalsporten og grensa mot Storlidalen i Oppdal.

Allerede i helga åpner sesongen på Renndølsetra. Sauene er på plass, kyrne kommer i løpet av helga, det samme gjør trolig også grisene og hønene. Seterkafeen åpner lørdag, og blir da åpen for besøkende på dagtid helt fram til 20. august. De første overnattingsgjestene ankommer også i helga.

– De siste årene har vi opplevd sterk vekst i besøket, sier Eystein. I fjor var det minst 15.000 som tok turen til Innerdalen. Også i år er det Stikk ut-turmål ved Innerdalshytta, noe som trolig er med og trekker besøkstallet opp.

Til årets sesong er det oppført et nytt bygg på setra. Det gir både mer lagringsplass og egen boligdel til driverne, noe Eystein ser fram til etter å ha jobbet og bodd på Renndølsetra i 27 år. Det nye huset er oppført etter tradisjonell byggeskikk, nordmørsk stavline, og med middelalderlaft på boligdelen. Det er Lervike som har ført opp bygget, og Opdøl fikk også sjøl være med på laftingen, noe han satte stor pris på.

– Dette skal være et hus som står i... tre hundre år, minst, smiler han.

Markeringen 1. juli starter med felles avgang fra parkeringsplassen i Nerdalen søndag morgen. På vegen møter deltakerne Trollheimsbrass, som vil spille turgåerne opp og fram. Det er også mulig å gå til setra sjøl.

Vel oppe venter en variert opplevelse.

Kine Iselilja Gyldenskog og Johanne Løkensgard Bjøs vil formidle folkemusikk med kveding, fele og hardingfele.

Gøran Bolme og Svanhild Husby serverer sang, musikk og humor, mens Øyvind Vadla vil fortelle om klatremiljøet og andre eventyr i Innerdalen.

Folk kan få prøve seg i ei 71 grader nord-inspirert løype med ulike utfordringer, og Statens naturoppsyn stiller med stor lavvo, og aktiviteter både innen- og utendørs.

Renndølsetra vil holde åpent med salg av vafler og annen kost. Det blir også mulig å grille på bålpanner utenfor setra. Pølser må en ta med sjøl.

– Et fint, lavterskel program for hele familien, sier kultursjef Ole Magne Ansnes og plansjef Anne Guri Aase, som har sydd sammen det hele.

De oppfordrer alle om å ta den fine turen til setra den første julidagen.

På plass: Også i år er Eystein Opdøl på plass på Renndølsetra.
      (Foto: b)

På plass: Også i år er Eystein Opdøl på plass på Renndølsetra.Foto: b

Siste nyheter

Antall asylsøkere historisk lavt

I mai anslo UDI at det ville komme 3000 asylsøkere til Norge i år, men nå har de endret anslaget til 2500.

Ønsker seg redningsbåt

Surnadal Røde Kors ser behovet for en båt til hjelp i sine redningsoppdrag. Hjelpekorpset håper næringsliv og innbyggere blir med på en vippsaksjon for å realisere drømmen.

Kulturen samlet i ett hus skaper debatt:

Fire alternativer framlagt

Er én kulturdør en god tanke?

Todalsbrua på topp

Jubeldag for SUSU-regionen.

Dønheim Autospa:

- Mest en hobby

Ved siden av jobben på Felleskjøpet driver Simen Alberto Dønheim også enkeltmannsforetaket Dønheim Autospa i Halsa. Her tilbyr han alt fra vanlig bilvask til full polering og interiørrens, med mer.

Lover en ny Beatles-opplevelse

Dirigent Sander van der Loo gleder seg stort til helgas happening i Sunndal. Rundt hundre involverte musikere, sangere og dansere står på scena og lover å presentere Beatles i ny drakt.

Undervannsmagi for hele familien

Den lille havfruen og Barneteatret Vårt tar barna med på en magisk reise under havets overflate onsdag og torsdag i Sunndal og Surnadal.

Frykter forslaget til omlegging av eiendomsskatten for verker og bruk

Kraftkommunene mister millioner

– Veldig urettferdig, sier sunndalsordører Ståle Refstie. – Det er grunn til bekymring, sier økonomisjef Trond Håskjold i Surnadal.

Vil utsette debutalderen og minske alkoholforbruket hos unge i Sunndal:

– Teite foreldre er bra!

Flere unge i Sunndal drikker alkohol, og de begynner tidligere sammenlignet med landssnittet. Nå inviterer kommunen til arbeidsseminaret "Heldig er den ungdommen som har teite foreldre".

Henta heim stolen sykkel

– Vi var ikkje i tvil om at sykkelen måtte hentast, seier ekteparet Turid og Bjørn Magne Øverås.

Har Amazon i gymsalen

Det er mye glede i en gammel Amazon, det synes også Jøran Aafarli i Halsa. Det siste året har han pusset opp en 1969-modell, og klenodiet har nå fått hedersplass i gymsalen...

Rosa sløyfe-aksjonen retter oppmerksomheten mot seinskader:

Kreftfri, men ikke frisk

Én av tre kvinner som overlever brystkreft får seinskader. – De opplever at livet ikke blir som før, sier kreftkoordinator i Sunndal, Ragnhild Eriksson.