Familiedag 1. juli og sesongåpning i helga: Sommersesongen er snart i gang på Renndølsetra. Lørdag åpner seterkafeen, og da blir det åpent på dagtid helt til 20. august. Lørdag 1. juli inviteres det til familiedag i anledning at Innerdalen landskapsvernområde er 50 år. Bildet er tatt av Erlend Aarflot.
(Foto: Erlend Aarflot)

Familiedag 1. juli og sesongåpning i helga: Sommersesongen er snart i gang på Renndølsetra. Lørdag åpner seterkafeen, og da blir det åpent på dagtid helt til 20. august. Lørdag 1. juli inviteres det til familiedag i anledning at Innerdalen landskapsvernområde er 50 år. Bildet er tatt av Erlend Aarflot. Foto: Erlend Aarflot

Familiedag på Renndølsetra:

Feirer Norges vakreste

Norges vakreste dal kalles den gjerne, Innerdalen i Sunndal. Lørdag 1. juli markeres det at det er 50 år siden dalen ble Norges første landskapsvernområde.

Sterke krefter ville demme ned Innerdalen for å lage kraft, men Øystein Opdøl ville det annerledes. Han kjempet imot, og nektet å gi seg. Etter at han fikk vernet Innerdalen i 1967 har hele 173 andre naturområder fulgt i samme spor.

I år er det jubileum for det som gjerne omtales som «Norges vakreste dal». Og den er det i dag Eystein Opdøl som eier – Øysteins barnebarn.

– Det er viktig å markere at Sunndal er en stor utmarkskommune og at mye av kommunen er vernet, sier Opdøl til Driva. Han sier om bestefaren at det var viktig for ham at ettertida skulle få noen relativt uberørte naturområder.

– Og det er jeg også helt enig i, sier han. Formålet med vernet av Innerdalen var da som nå å «bevare et naturlandskap som på grunn av topografi, vassdrag og vegetasjon har betydelig rekreasjons- og naturvitenskapelig verdi.»

Innerdalen landskapsvernområde har et areal på 73 kvadratkilometer, og det strekker seg fra Ålvundeid i vest til Innerdalsporten og grensa mot Storlidalen i Oppdal.

Allerede i helga åpner sesongen på Renndølsetra. Sauene er på plass, kyrne kommer i løpet av helga, det samme gjør trolig også grisene og hønene. Seterkafeen åpner lørdag, og blir da åpen for besøkende på dagtid helt fram til 20. august. De første overnattingsgjestene ankommer også i helga.

– De siste årene har vi opplevd sterk vekst i besøket, sier Eystein. I fjor var det minst 15.000 som tok turen til Innerdalen. Også i år er det Stikk ut-turmål ved Innerdalshytta, noe som trolig er med og trekker besøkstallet opp.

Til årets sesong er det oppført et nytt bygg på setra. Det gir både mer lagringsplass og egen boligdel til driverne, noe Eystein ser fram til etter å ha jobbet og bodd på Renndølsetra i 27 år. Det nye huset er oppført etter tradisjonell byggeskikk, nordmørsk stavline, og med middelalderlaft på boligdelen. Det er Lervike som har ført opp bygget, og Opdøl fikk også sjøl være med på laftingen, noe han satte stor pris på.

– Dette skal være et hus som står i... tre hundre år, minst, smiler han.

Markeringen 1. juli starter med felles avgang fra parkeringsplassen i Nerdalen søndag morgen. På vegen møter deltakerne Trollheimsbrass, som vil spille turgåerne opp og fram. Det er også mulig å gå til setra sjøl.

Vel oppe venter en variert opplevelse.

Kine Iselilja Gyldenskog og Johanne Løkensgard Bjøs vil formidle folkemusikk med kveding, fele og hardingfele.

Gøran Bolme og Svanhild Husby serverer sang, musikk og humor, mens Øyvind Vadla vil fortelle om klatremiljøet og andre eventyr i Innerdalen.

Folk kan få prøve seg i ei 71 grader nord-inspirert løype med ulike utfordringer, og Statens naturoppsyn stiller med stor lavvo, og aktiviteter både innen- og utendørs.

Renndølsetra vil holde åpent med salg av vafler og annen kost. Det blir også mulig å grille på bålpanner utenfor setra. Pølser må en ta med sjøl.

– Et fint, lavterskel program for hele familien, sier kultursjef Ole Magne Ansnes og plansjef Anne Guri Aase, som har sydd sammen det hele.

De oppfordrer alle om å ta den fine turen til setra den første julidagen.

På plass: Også i år er Eystein Opdøl på plass på Renndølsetra.
(Foto: b)

På plass: Også i år er Eystein Opdøl på plass på Renndølsetra. Foto: b

Siste nyheter

TERRORANGREPET I BARCELONA:

- Vi sprang i panikk

- En skikkelig ekkel opplevelse, sier pensjonert nessetrådmann Liv Husby. Hun og ektemannen Steinar var like i nærheten da bilen braste inn i folkemengden på hovedgata Las Ramblas.

Mener skolevegen er utrygg

En av fire i Møre og Romsdal mener skoleveien er utrygg.

Flyttes til lørdag

«Allsong på Nordstrand» er med hensyn til værmeldingene flyttet til førstkommende lørdag.

- Sier klart nei til deponi

Varaordfører Edmund Morewood i Nesset har ingen tro på at det blir noe av planene om å etablere et nasjonalt deponi for farlig avfall på Raudsand.

Knusende rapport om deponiplanene på Raudsand:

- Planene må skrinlegges

- Det lekker fortsatt eksplosjonsfarlig gass opp fra gruvene på Raudsand. Det er underlig at dette ikke er kommet fram i rapporter som Bergmesteren har bestilt, sier Ola Øverlie.

"Michael Jackson" kommer

Anthony King er verdens mest berømte Michael Jackson-danser og har jobbet tett med Jackson selv i 20 år. Første helga i september skal han ha danse-workshop i Surnadal.

Fra AUF til Mljøpartiet De Grønne:

Mener Støre vingler

Sunndalsjenta Helle Gannestad var i flere år aktiv i AUF. Hun satt i landsstyret og i fylkesstyret for organisasjonen. Nå har hun forlatt partiet og håper på stor oppslutning rundt MDG under høstens valg.

Irriterer båtfolket

Høy fart og ekstremkjøring irriterer båtfolket i Møre og Romsdal.

– Gleder oss veldig

– Skolestarten er like spesiell hvert år, det er alltid kjekt å få mye trivelig ungdom hit, sier rektor ved Sunndal Videregåande skole, Jan Ove Løken.

Starter linje for e-sport

Spiller krigsspill i liga

Nordmøre Folkehøgskole (NOFO) stiller tre lag i verdens største e-spilliga. Elevene skal konkurrere i Counterstrike og League of Legends.

Tilbyr topp artister

Sirkus Agora kommer.

Gjennomføringsprosenten går opp og fraværet går ned:

Ser fram til skolestart

Kabalen er lagt og alt er klart for det nye skoleåret ved Surnadal videregåande skole.

Politikontakt og politiråd:

Sånn skal de jobbe

Politiråd og politikontakt skal bidra til å forebygge kriminalitet og skape trygge lokalsamfunn. I en ny informasjonsfilm forteller politiet mer om hvordan disse skal jobbe.

Kraftig opptur – ordrebok på 1,2 mrd. kr

Langset-konsernet er på veg opp igjen, etter et år ned underskudd som følge av oljenedturen. Ifølge konsernsjef Jan Tore Langset fikk konsernet et overskudd på over 30 millioner kr i første halvår i år.

Utvikler Småøyan

Emil Roger Øyen stortrives ved Småøyan Camping. Han oppgraderer og utvikler campingplassen litt etter litt, og har til stadighet flere ulike prosjekt gående. Inn mot neste sommer har han enda flere planer.