God stemning: Også i år ble det regnvær på Leikvinstevnet – men sola tittet fram da Wok sang seg gjennom «Trassvisa henner Tora» – og da punktum ble satt med «Månemannen» skinte sola varmt over arrangementet.
(Foto: Ingrid Ellevset)

God stemning: Også i år ble det regnvær på Leikvinstevnet – men sola tittet fram da Wok sang seg gjennom «Trassvisa henner Tora» – og da punktum ble satt med «Månemannen» skinte sola varmt over arrangementet. Foto: Ingrid Ellevset

Samspill: Yngre og eldre i fint samspill i kulturskolens eget strykeorkester.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Samspill: Yngre og eldre i fint samspill i kulturskolens eget strykeorkester. Foto: Ingrid Ellevset

Sjarm: Wok, kulturskolens eget vokalensemble, leverte sanger som «Blåklokkevikua» og «Fola fola Blakken». Det fungerte godt på Leikvin.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Sjarm: Wok, kulturskolens eget vokalensemble, leverte sanger som «Blåklokkevikua» og «Fola fola Blakken». Det fungerte godt på Leikvin. Foto: Ingrid Ellevset

Månemannen: Mange bidro på scenen i det siste innslaget, som satte punktum for konserten «Mæsta berre norsk».
(Foto: Ingrid Ellevset)

Månemannen: Mange bidro på scenen i det siste innslaget, som satte punktum for konserten «Mæsta berre norsk». Foto: Ingrid Ellevset

Åpnet konserten: Marit Øverås satte stemningen med «Den fyrste song». Fantastisk fint!
(Foto: Ingrid Ellevset)

Åpnet konserten: Marit Øverås satte stemningen med «Den fyrste song». Fantastisk fint! Foto: Ingrid Ellevset

Sunndalsmesterskap: Det ble konkurrert i vaffelgraut, og folk fikk stemme fram sin favoritt. Her Sølvi Dahl Hauglum og Emilie Monsøy Søreng ved grautbordet.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Sunndalsmesterskap: Det ble konkurrert i vaffelgraut, og folk fikk stemme fram sin favoritt. Her Sølvi Dahl Hauglum og Emilie Monsøy Søreng ved grautbordet. Foto: Ingrid Ellevset

Vivo 2: Det eldste barnekoret sang både «Ei hand å holde i» og avsluttet sammen med flere andre med «Månemannen».
(Foto: Ingrid Ellevset)

Vivo 2: Det eldste barnekoret sang både «Ei hand å holde i» og avsluttet sammen med flere andre med «Månemannen». Foto: Ingrid Ellevset

Fikk hilse på: Mange hilste på selveste William Arbuthnott og Mrs Chalmers, som også tok turen til Leivin.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Fikk hilse på: Mange hilste på selveste William Arbuthnott og Mrs Chalmers, som også tok turen til Leivin. Foto: Ingrid Ellevset

Eggum: Nora Bæverfjord Rye gjorde Eggums «Befri meg» til sin egen.

Eggum: Nora Bæverfjord Rye gjorde Eggums «Befri meg» til sin egen.

Kristin Solheim framførte «Alle snakker sant».

Kristin Solheim framførte «Alle snakker sant».

Gubbost: Marit Hoel er kunnskapsrik og har mye å fortelle om kokingen av gubbosten i Sunndal. Juliane Sass hjalp til.

Gubbost: Marit Hoel er kunnskapsrik og har mye å fortelle om kokingen av gubbosten i Sunndal. Juliane Sass hjalp til.

Barnekor: Vivo 1 dro til med «Alle fugler små de er» og sjarmerte folk på Leikvin.

Barnekor: Vivo 1 dro til med «Alle fugler små de er» og sjarmerte folk på Leikvin.

1 / 17

Sang og spilte sola fram på Leikvin

Tunge grå skyer senket seg over Leikvin og slapp sine våte regndråper ned over folket som hadde samlet seg. Men kulturskolen sang sola fram igjen.

Leikvinstevnet i Sunndal har lange tradisjoner.

Helt siden 1935 har stevnet samlet folk – de siste årene som en del av programmet under Ørafest og tidligere Sunndal kulturfestival. I år skilte arrangementene lag. Ettersom museet ønsket å få med seg kulturskolen, som snart tar sommerferie, ble stevnet flyttet en uke fram i tid.

Det skulle vise seg å være en god idé.

Elever og lærere ved kulturskolen skapte en fin stemning på Leikvin. Fra Marit Øverås sin nydelige versjon av «Den fyrste song», via sjarmerende og glade barnekor med kjente sanger som «Alle fugler» og «Voi voi», klokkeklar og rørende fin sang av Kristin Solheim, Nora Bæverfjord Rye og Linn Karina Haugerud, vakre volkalharmonier servert av Wok og til kulturskolens eget strykeorkester som samler yngre og eldre i flott samspill. På Leikvin serverte de både Vivaldis «Våren», en vals og en svensk ganglåt.

– Det er fantastisk å se skolens strykeorkester i aksjon. Unge ivrige elever sammen med eldre generasjoner. Det er slike aktiviteter som skaper samhold i samfunnet, sier rektor ved kulturskolen, Ingemar Andersson, og legger til at kulturskolen skal være en arena for alle aldre.

Andersson ledet publikum gjennom konserten søndag på stødig vis. En tydelig stolt rektor som gledet seg sammen med publikum over et program med jevnt høy kvaltitet.

– Leikvin er en fin arena for oss. Litt annerledes, og det er flott. Vi trenger variasjon, sier Andersson, som på denne tida av året også står midt oppe i huskonsertene som avslutter et rikt kulturskoleår i Sunndal.


Selveste Williarm Arbuthnott og Mrs. Chalmers tok også turen til Leikvin søndag – og serverte blant annet Sunndals egen «nasjonalsang» «Herre min Gud for en dal du har skapt» med fjell og fossefall og de gamle bygningene på Leikvin som kulisser.

Mange benyttet også anledningen til å få omvisning i Leikvinstøgu og ta en titt i Flåstuo og Smia søndag, samt til å handle i museumsbutikken. De slo også av en prat med Marit Hoel, som kokte gubbost på området. Osten lages av helmelk som er sprengt med løype og kokt inn med både myse og kvitost. Skikkelig stasmat i tidligere tider – og noe mange satte pris på å finne på Leikvin også i år.

Sunndals beste vaffelgrøt ble for øvrig også kåret av folk på stevnet, som fikk fem smaksprøver å velge mellom. Vinner ble Ing-rid Bakk, som stilte med en fantastisk god sunndalsgraut. På bordet fant en også både mølsgraut og en variant av sunndalsgrauten med ris.

– Det er stort mangfold i grauttradisjonene i Sunndal. Graut og bakels virker sært på mange som kommer utenfra, men det faller som regel fort i smak, sier Jarle Stavik ved bygdemuseet.


Det ble solgt 110 billetter til arrangementet, og Stavik anslår at minst like mange barn var med i tillegg. Med stort og smått tok minst 300 turen – til tross for regnværet første delen av dagen.

– Det ble en fin dag, med god stemning, oppsummerer han. Stavik tror stevnet heretter blir stående på egne solide bein, utenfor Ørafest.

Nå ser Stavik fram til neste høydepunkt på museet; «Livat på Leikvin», en familiedag på museet med både frua og resten av Barbara-ensemblet i kostymer.

– En spennende idé, som vi gjerne vil være med og videreutvikle.

Siste nyheter

Hektisk natt til lørdag for politiet

Tre arrestert for beruselse - på Sunnmøre.

- Vi tar kamp for kamp

Surnadal tar ikke av selv etter sju strake seire i 4. divisjon.

Feltinspektør på Svalbard:

Eventyrlig sommerjobb

Politioverbetjent Anders Magne Ormset har fått opplevelser for livet gjennom en to måneders sommerjobb som Sysselmannens forlengede arm i felt på Svalbard. Kontrastene til den daglige jobben ved Surnadal og Rindal lensmannskontor er store.

Ber om tilrettelegging for skogbruket:

Stort næringspotensial

Møre og Romsdal Skognæringsforum og InnovasjonsTre inviterte torsdag til politisk debattmøte om skogbruk og de utfordringer næringa står ovenfor. Lite politikere og lite debatt – men god orientering om en stor og viktig næring med stort potensial og mange utfordringer.

Nykommunen formes

Onsdag var det historisk fellesmøte mellom kommunestyrene i Halsa, Hemne og Snillfjord, som fra 2020 blir en ny kommune.

TERRORANGREPET I BARCELONA:

- Vi sprang i panikk

- En skikkelig ekkel opplevelse, sier pensjonert nessetrådmann Liv Husby. Hun og ektemannen Steinar var like i nærheten da bilen braste inn i folkemengden på hovedgata Las Ramblas.

Mener skolevegen er utrygg

En av fire i Møre og Romsdal mener skoleveien er utrygg.

Flyttes til lørdag

«Allsong på Nordstrand» er med hensyn til værmeldingene flyttet til førstkommende lørdag.

Knusende rapport om deponiplanene på Raudsand:

- Planene må skrinlegges

- Det lekker fortsatt eksplosjonsfarlig gass opp fra gruvene på Raudsand. Det er underlig at dette ikke er kommet fram i rapporter som Bergmesteren har bestilt, sier Ola Øverlie.

- Sier klart nei til deponi

Varaordfører Edmund Morewood i Nesset har ingen tro på at det blir noe av planene om å etablere et nasjonalt deponi for farlig avfall på Raudsand.

"Michael Jackson" kommer

Anthony King er verdens mest berømte Michael Jackson-danser og har jobbet tett med Jackson selv i 20 år. Første helga i september skal han ha danse-workshop i Surnadal.

Fokus på skule

Ein betre skulekvardag er hovedtema for SV i valkampopninga.

Fra AUF til Mljøpartiet De Grønne:

Mener Støre vingler

Sunndalsjenta Helle Gannestad var i flere år aktiv i AUF. Hun satt i landsstyret og i fylkesstyret for organisasjonen. Nå har hun forlatt partiet og håper på stor oppslutning rundt MDG under høstens valg.

Irriterer båtfolket

Høy fart og ekstremkjøring irriterer båtfolket i Møre og Romsdal.

– Gleder oss veldig

– Skolestarten er like spesiell hvert år, det er alltid kjekt å få mye trivelig ungdom hit, sier rektor ved Sunndal Videregåande skole, Jan Ove Løken.