Vinner velgere: Leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet vinner velgere på å si nei til regjeringens reformpolitikk. Her sammen med partikollega Margrethe Svinvik i forkant av kommunevalget i 2015.  Foto: Gøran Rønning
            (Foto: Gøran Rønning)

Vinner velgere: Leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet vinner velgere på å si nei til regjeringens reformpolitikk. Her sammen med partikollega Margrethe Svinvik i forkant av kommunevalget i 2015. Foto: Gøran RønningFoto: Gøran Rønning

FREDAGSTANKER

Mye skrik og lite ull

"Ingen reform i nyere tid har vært større tidstjuv for lokalpolitikere og kommuneadministrasjonen enn kommunereformen".

Torsdag i forrige uke bestemte et knapt stortingsflertall at antallet kommuner her i landet skal reduseres fra 426 til 354. Antallet fylkeskommuner reduseres fra 19 til 11.

Det har vært mye skrik og lite ull rundt kommunereformen som fikk satt en foreløpig sluttstrek for noen dager siden. Regjeringa hadde som målsetting å gjennomføre en kraftig redusering i antallet kommuner. Slik gikk det ikke. Motstanden blant dem som ble berørt ble for stor. I vårt distrikt er det Nesset og Halsa som nå må belage seg på å bli en del av en større og sammenslått kommune. Begge av egen fri vilje.

Ingen reform i nyere tid har vært større tidstjuv for lokalpolitikere og kommuneadministrasjonen enn kommunereformen. Det har vært gjennomført folkemøter og folkeavstemninger, og det har vært produsert tonnevis med dokumenter i forsøket på å klargjøre hva som er den beste løsningen for innbyggerne.

Tidlig i reformen ble det skapt en stemning av at det nesten var umulig å se for seg en framtidig kommune med mindre enn 5000 innbyggere. En tid var også 10000 satt som et mål. Det var nesten slik at den som protesterte på det ble sett litt rart på. Da handlet det om å gå baklengs inn i framtida ...

Lite tyder i dag på at innbyggere i kommuner med langt færre en 5000 innbyggere kommer til å lide nød. Mye vil være avhengig av høstens valgresultat, men det er ikke stemning for tvangssammenslåing blant folk flest – uansett valgresultat.

Det bør bety at det heller ikke vil være mulig å omgå tvangen ved å strupe småkommunene økonomisk.

De siste dagene har det vært stort fokus på Haram kommune som har fått føle på pisken og tvangen i kommunereformen. Kommunen må etter vedtaket i Stortinget belage seg på å bli tvunget inn i storkommunen Ålesund. Protestene er naturlig nok store. Bare 19 prosent av dem som stemte under folkeavstemningen i fjor, ønsket seg inn i storkommunen.

Tidligere i uka kom Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på besøk til sunnmørskommunen. Han hadde med seg et budskap mange satte pris på å få høre: Blir det rødgrønt flertall etter høstens valg, skal alle tvangssammenslåinger oppheves!

Senterpartiet har profilert seg som et en klar motstander av den reformpolitikken som dagens regjering har ivret for. De ser ut til å vinne velgere på det. Men også det vil være en politikk som forplikter.

God helg!

Mer å lese på Driva:

Det var nesten slik at den som protesterte på det ble sett litt rart på

Siste nyheter

Antall asylsøkere historisk lavt

I mai anslo UDI at det ville komme 3000 asylsøkere til Norge i år, men nå har de endret anslaget til 2500.

Ønsker seg redningsbåt

Surnadal Røde Kors ser behovet for en båt til hjelp i sine redningsoppdrag. Hjelpekorpset håper næringsliv og innbyggere blir med på en vippsaksjon for å realisere drømmen.

Kulturen samlet i ett hus skaper debatt:

Fire alternativer framlagt

Er én kulturdør en god tanke?

Todalsbrua på topp

Jubeldag for SUSU-regionen.

Dønheim Autospa:

- Mest en hobby

Ved siden av jobben på Felleskjøpet driver Simen Alberto Dønheim også enkeltmannsforetaket Dønheim Autospa i Halsa. Her tilbyr han alt fra vanlig bilvask til full polering og interiørrens, med mer.

Lover en ny Beatles-opplevelse

Dirigent Sander van der Loo gleder seg stort til helgas happening i Sunndal. Rundt hundre involverte musikere, sangere og dansere står på scena og lover å presentere Beatles i ny drakt.

Undervannsmagi for hele familien

Den lille havfruen og Barneteatret Vårt tar barna med på en magisk reise under havets overflate onsdag og torsdag i Sunndal og Surnadal.

Frykter forslaget til omlegging av eiendomsskatten for verker og bruk

Kraftkommunene mister millioner

– Veldig urettferdig, sier sunndalsordører Ståle Refstie. – Det er grunn til bekymring, sier økonomisjef Trond Håskjold i Surnadal.

Vil utsette debutalderen og minske alkoholforbruket hos unge i Sunndal:

– Teite foreldre er bra!

Flere unge i Sunndal drikker alkohol, og de begynner tidligere sammenlignet med landssnittet. Nå inviterer kommunen til arbeidsseminaret "Heldig er den ungdommen som har teite foreldre".

Henta heim stolen sykkel

– Vi var ikkje i tvil om at sykkelen måtte hentast, seier ekteparet Turid og Bjørn Magne Øverås.

Har Amazon i gymsalen

Det er mye glede i en gammel Amazon, det synes også Jøran Aafarli i Halsa. Det siste året har han pusset opp en 1969-modell, og klenodiet har nå fått hedersplass i gymsalen...

Rosa sløyfe-aksjonen retter oppmerksomheten mot seinskader:

Kreftfri, men ikke frisk

Én av tre kvinner som overlever brystkreft får seinskader. – De opplever at livet ikke blir som før, sier kreftkoordinator i Sunndal, Ragnhild Eriksson.