Vinner velgere: Leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet vinner velgere på å si nei til regjeringens reformpolitikk. Her sammen med partikollega Margrethe Svinvik i forkant av kommunevalget i 2015. Foto: Gøran Rønning
(Foto: Gøran Rønning)

Vinner velgere: Leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet vinner velgere på å si nei til regjeringens reformpolitikk. Her sammen med partikollega Margrethe Svinvik i forkant av kommunevalget i 2015. Foto: Gøran Rønning Foto: Gøran Rønning

FREDAGSTANKER

Mye skrik og lite ull

"Ingen reform i nyere tid har vært større tidstjuv for lokalpolitikere og kommuneadministrasjonen enn kommunereformen".

Torsdag i forrige uke bestemte et knapt stortingsflertall at antallet kommuner her i landet skal reduseres fra 426 til 354. Antallet fylkeskommuner reduseres fra 19 til 11.

Det har vært mye skrik og lite ull rundt kommunereformen som fikk satt en foreløpig sluttstrek for noen dager siden. Regjeringa hadde som målsetting å gjennomføre en kraftig redusering i antallet kommuner. Slik gikk det ikke. Motstanden blant dem som ble berørt ble for stor. I vårt distrikt er det Nesset og Halsa som nå må belage seg på å bli en del av en større og sammenslått kommune. Begge av egen fri vilje.

Ingen reform i nyere tid har vært større tidstjuv for lokalpolitikere og kommuneadministrasjonen enn kommunereformen. Det har vært gjennomført folkemøter og folkeavstemninger, og det har vært produsert tonnevis med dokumenter i forsøket på å klargjøre hva som er den beste løsningen for innbyggerne.

Tidlig i reformen ble det skapt en stemning av at det nesten var umulig å se for seg en framtidig kommune med mindre enn 5000 innbyggere. En tid var også 10000 satt som et mål. Det var nesten slik at den som protesterte på det ble sett litt rart på. Da handlet det om å gå baklengs inn i framtida ...

Lite tyder i dag på at innbyggere i kommuner med langt færre en 5000 innbyggere kommer til å lide nød. Mye vil være avhengig av høstens valgresultat, men det er ikke stemning for tvangssammenslåing blant folk flest – uansett valgresultat.

Det bør bety at det heller ikke vil være mulig å omgå tvangen ved å strupe småkommunene økonomisk.

De siste dagene har det vært stort fokus på Haram kommune som har fått føle på pisken og tvangen i kommunereformen. Kommunen må etter vedtaket i Stortinget belage seg på å bli tvunget inn i storkommunen Ålesund. Protestene er naturlig nok store. Bare 19 prosent av dem som stemte under folkeavstemningen i fjor, ønsket seg inn i storkommunen.

Tidligere i uka kom Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på besøk til sunnmørskommunen. Han hadde med seg et budskap mange satte pris på å få høre: Blir det rødgrønt flertall etter høstens valg, skal alle tvangssammenslåinger oppheves!

Senterpartiet har profilert seg som et en klar motstander av den reformpolitikken som dagens regjering har ivret for. De ser ut til å vinne velgere på det. Men også det vil være en politikk som forplikter.

God helg!

Mer å lese på Driva:

Det var nesten slik at den som protesterte på det ble sett litt rart på

Siste nyheter

Hektisk natt til lørdag for politiet

Tre arrestert for beruselse - på Sunnmøre.

- Vi tar kamp for kamp

Surnadal tar ikke av selv etter sju strake seire i 4. divisjon.

Feltinspektør på Svalbard:

Eventyrlig sommerjobb

Politioverbetjent Anders Magne Ormset har fått opplevelser for livet gjennom en to måneders sommerjobb som Sysselmannens forlengede arm i felt på Svalbard. Kontrastene til den daglige jobben ved Surnadal og Rindal lensmannskontor er store.

Ber om tilrettelegging for skogbruket:

Stort næringspotensial

Møre og Romsdal Skognæringsforum og InnovasjonsTre inviterte torsdag til politisk debattmøte om skogbruk og de utfordringer næringa står ovenfor. Lite politikere og lite debatt – men god orientering om en stor og viktig næring med stort potensial og mange utfordringer.

Nykommunen formes

Onsdag var det historisk fellesmøte mellom kommunestyrene i Halsa, Hemne og Snillfjord, som fra 2020 blir en ny kommune.

TERRORANGREPET I BARCELONA:

- Vi sprang i panikk

- En skikkelig ekkel opplevelse, sier pensjonert nessetrådmann Liv Husby. Hun og ektemannen Steinar var like i nærheten da bilen braste inn i folkemengden på hovedgata Las Ramblas.

Mener skolevegen er utrygg

En av fire i Møre og Romsdal mener skoleveien er utrygg.

Flyttes til lørdag

«Allsong på Nordstrand» er med hensyn til værmeldingene flyttet til førstkommende lørdag.

Knusende rapport om deponiplanene på Raudsand:

- Planene må skrinlegges

- Det lekker fortsatt eksplosjonsfarlig gass opp fra gruvene på Raudsand. Det er underlig at dette ikke er kommet fram i rapporter som Bergmesteren har bestilt, sier Ola Øverlie.

- Sier klart nei til deponi

Varaordfører Edmund Morewood i Nesset har ingen tro på at det blir noe av planene om å etablere et nasjonalt deponi for farlig avfall på Raudsand.

"Michael Jackson" kommer

Anthony King er verdens mest berømte Michael Jackson-danser og har jobbet tett med Jackson selv i 20 år. Første helga i september skal han ha danse-workshop i Surnadal.

Fokus på skule

Ein betre skulekvardag er hovedtema for SV i valkampopninga.

Fra AUF til Mljøpartiet De Grønne:

Mener Støre vingler

Sunndalsjenta Helle Gannestad var i flere år aktiv i AUF. Hun satt i landsstyret og i fylkesstyret for organisasjonen. Nå har hun forlatt partiet og håper på stor oppslutning rundt MDG under høstens valg.

Irriterer båtfolket

Høy fart og ekstremkjøring irriterer båtfolket i Møre og Romsdal.

– Gleder oss veldig

– Skolestarten er like spesiell hvert år, det er alltid kjekt å få mye trivelig ungdom hit, sier rektor ved Sunndal Videregåande skole, Jan Ove Løken.