På Enge i Valsøyfjord har BKW AS både mekanisk verksted, hydraulisk verksted, og byggvare – og trelastavdelling, for å nevne noe. En svært allsidig bedrift.

Her gjør de alt fra å reparere landbruksutstyr, bygge pilothus, ringvaskere, rognsorteringsanlegg, spyleutstyr og annet til oppdrettsnæringen – til å bygge store båter og båtkomponenter. BKW driver dessuten dekkhotell, leier ut mobilkran og feriehus, og her har de også slipp og opptrekk til båt, og båtlagring. De kan også utføre service på aircondition–anlegg. For å nevne noe.

– Det finnes egentlig ingen grenser for hva vi kan gjøre her. Ordretilgangen er bra og akkurat nå bygger vi en 12 meter lang landgang til Halsa ferjekai, samt en flåte/ringvasker som skal til Senja. Vi bygger også om en båt, og har en del prosjekt gående til blant andre Taga, Lerøy og Nofima, forteller daglig leder ved BKW, Jelle Van Weert.

Van Weert er for øvrig ny i bedriften. I slutten av mars i år overtok han lederjobben etter Svenn Marius Skålvik, som gikk over i ny funksjon – som avdelingsleder for Byggern; BKW’s byggvareavdeling. Van Weert har jobbet i bilbransjen «hele livet», siste ti år som verksmester og markedssjef. Han kjøpte gard på Vullumstranda og flyttet til Halsa i mai i fjor.

Ble døpt med champagne

Bedriftens nyeste avdeling; Parker Store, har allerede vært i drift en stund, men lørdag 10. juni var satt som offisiell åpningsdag for butikken. En jevn strøm av skuelystne var innom åpningen av det som altså er verdens første flytende Parker Store. Ansatte ved BKW og Parker var til stede, samt samarbeidspartnere og andre.

Åpningen ble markert med livemusikk, underholdning, gratis grillmat og is, og det var oppsatt hoppeslott til barna. Været ble av det våte slaget, så hoppeslottet ble etter sigende mer som en vannsklie, noe som slett ikke hindret barna i å ha det artig.

Bedriften ble behørig presentert, og det ble holdt taler i anledning dagen, både av regionsjef i Parker, Trond Sjøflot, og daglig leder ved BKW Van Weert.

– Ettersom butikken ligger på sjøen og dette er verdens første flytende Parker Store, ble det også foretatt høgtidelig dåp med champagne, forteller Van Weert. Det var avdelingsleder og serviceleder Bjørn Melvin Sæther som foretok dåpen.

– Vi hadde håpet på kreative innspill til navn via Facebook, men det ble dårlig med det, så da ble navnet ganske enkelt «Parker Store – BKW», smiler han.

Alt til hydraulikk og pneumatikk

Parker Store er altså en butikk som selger blant annet sånt som slangekomponenter, deler og utstyr for hydraulikk, trykkluft, filtrering, alt innen skruer og bolter, og mye mer.

– Vi bruker mye av dette i vår egen produksjon, men både landbruket, transportbransjen og industrien, med flere bruker også mye sånt. Her får man nå kjøpt alt en trenger, både til hydraulisk – og pneumatisk utstyr. Og om det er noe vi ikke har på lager, så kan vi skaffe det på dagen, sier Sæter.

Det finnes totalt 850 000 ulike produkt til hydraulikk/pneumatikk i sortimentet til Parker Store. Her får man også skreddersydde løsninger, og bedriften har også både kran og verksted der motor og gir til båter overhales. Totalt teller de 14 ansatte i bedriften nå.

– Vi er for øvrig på utkikk etter en god mekaniker/motormann, sier Sæther.

Har bygget 32 båter

Driva får bli med en runde og se på alt, og får høre om produksjon og bruksområder både når det gjelder pilothus, leppefiskskjulvaskere, spyleaggregat til ringvaskere – og mye mer. Inne i verkstedhallen viser Van Weert og Sæter blant annet fram ei gammel, gigantisk hydraulisk presse.

– Den kan presse 300 tonn og er faktisk fortsatt i bruk innimellom. Det var denne som ble bygget aller først her i 1972. Man måtte først bygge en presse, slik at de kunne forme plater og bygge båter, forteller de.

Siden 1973, da den første båten ble bygget – og fram til i dag, er det bygget totalt 32 båter her, i tillegg til mange oppgraderinger/påbygg og lektere.

– Vi har også bygget seksjoner til nybygg ved Vaagland Båtbyggeri, samt at vi har utrustet en FSV-båt for båtbyggeriet, forteller Sæther. Han legger til at den aller første båten som ble bygget her fortsatt er i drift.

– Den betjener passasjertrafikken til Munkholmen i Trondheimsfjorden, forteller han.

Rasjonaliserer drifta

Oppdrettsnæringen er hovedkundegruppa, men bedriften har også kunder fra de aller fleste andre bransjer. Van Weert synes det er fint å tenke på at en liten bedrift i Valsøyfjorden leverer kvalitetsprodukt til kunder over hele verden.

– De ansatte her er veldig opptatt av å hjelpe kundene på best mulig måte, og det finnes nesten ikke noe som vi ikke kan få gjort her. BKW har utviklet en produksjon som virkelig rasjonaliserer drifta til kundene, så dette synes jeg er veldig kjekt.