I vinter fikk leder i Surnadal Røde Kors, Reidar Brøske, en idé om at samarbeid med Surnadal Sanitetsforening ville være formålstjenlig for begge parter. Styret var enige og dermed ble kontakten opprettet og formelt samarbeid inngått.

– Grunnen er at vi har mye til felles, både i personell, utstyr og oppgaver. Et sånt samarbeid vil alltid gi gevinst, og i dette tilfellet skaper det trygghet for befolkningen, kommunen og alle dem som er aktive i begge lokalforeningene, sier Brøske.

Deres første felles mål ble å arrangere en beredskapskonferanse. Til dette ble det opprettet en arbeidsgruppe.

– Punkt en var at vi måtte ha gode nok foredragsholdere, og punkt to var å skaffe nok sponsorer til å kunne ha en gratis konferanse, sier Brøske.

De retter derfor en stor takk til alle sponsorer; Sparebank 1 SMN, Svorka, Gjensidige – og spesielt hovedsponsor Surnadal Sparebank.

– Uten Surnadal Sparebank hadde ikke dette blitt mulig å gjennomføre, fastslår Brøske.

I tillegg til Brøske består arbeidsgruppa av leder i Surnadal Sanitetsforening, Mette Helen Mikkelsen, NKS-fylkesleder i Møre og Romsdal, Ellinor Bolme, leder i omsorgsgruppa til Surnadal Røde Kors, Elin Bøklepp Kvande, samt nestleder i omsorgsgruppa, Marit Elin Eid.

Målgruppe

Målgruppe for konferansen som skal arrangeres ved Thon Hotel Vårsøg tredje lørdagen i august er organisasjonenes egne medlemmer – lokalt og regionalt, nødetater, helsesektor og omsorgsarbeidere, og ellers alle som kan ha interesse og nytte av denne fagdagen.

Konferansier blir stortingsrepresentant Jenny Klinge, og når hun har ønsket velkommen skal arrangørene først presentere egne organisasjoner, ved lederne i de to lokallagene.

«Frivillige i beredskap – kjekt å ha eller er de bare i veien?». Det er tittelen på innlegget til Renate Frøyen, som er seniorrådgiver ved Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Når det gjelder lokalt beredskapsarbeid i Surnadal, skal kommunens brannsjef, Tor Arne Moen, fortelle mer om dette.

Mange innlegg

Midtvegs er det innlagt lunsj, etterfulgt av litt sang med Emilie Brøske Rønning og akkompagnement.

Når lunsj og kultur er vel fordøyd spør May Britt Buhaug: «Sanitetskvinner i beredskap – hva kan vi bidra med?» Buhaug er seniorrådgiver/prosjektleder i Norske Kvinners Sanitetsforening. Så skal nettsjef i Svorka, Ivar Vikan, ta for seg energiberedskapen, hva Svorka gjør og hvordan man kan samarbeide.

Visepresident i Norges Røde Kors, Snorre Gundersen, har siste post; «Den komplette beredskap».

Dette er altså en gratis konferanse, men det er begrenset med plasser.

– Det begrenser seg til rundt 100 deltakere. Helse/omsorg, nødetater og flere, både i Halsa, Rindal og Surnadal er inviterte, så her er det førstemann til mølla som gjelder, sier Brøske.

Kapasitet og servering gjør det nødvendig med påmelding, og fristen er satt til en uke før fagdagen. Alle som vil delta på denne fagdagen, kan ta kontakt med Mette Helen Mikkelsen.

Arbeidsgruppa uttrykker for øvrig skuffelse over Surnadal kommune, som tross flere påminnelser ikke har svart på e-postene deres.

– Vi sendte e-post til kommunen med blant annet forespørsel om sponsorstøtte til konferansen. Både ordfører, rådmann og en av etatssjefene har fått e-post og flere påminninger, så dette synes vi rett og slett er dårlig av kommunen.