Top Gear-innspillingene i Møre og Romsdal har nå pågått noen dager. BBC-programmet Top Gear fikk på forhånd tillatelse til å bryte norske fartsgrenser. Nå er denne tillatelsen imidlertid tilbakekalt med umiddelbar virkning.

Atlanterhavsvegen, Atlanterhavstunnelen og Gjemnessundbrua er blant stedene Top Gear har gjort opptak. Onsdag kveld ble det gjort fartsmålinger på over 200 kilometer i timen i Atlanterhavstunnelen og på Atlanterhavsveien, ifølge tv2.no.

TV 2 har fått opplyst at det har blitt gjort en måling som viser en hastighet på mellom 170 og 180 kilometer i timen på Atlanterhavsveien, mens en annen måling inne i tunnelen viser en hastighet på 244 kilometer i timen.

I tillegg til at Statens vegvesen har gitt tillatelse til periodevis stenging av veistrekninger i området, har politiet gitt tillatelse til å overskride fartsgrensene, til oppimot maksimalt 140 kilometer i timen på angitte strekninger, tidspunkt og vilkår.

Politiinspektør i Møre og Romsdal politidistrikt, Anne Berit Lian, bekrefter til TV 2 at det er målt hastigheter på over 200 kilometer i timen, altså betraktelig høyere enn det politiet har gitt tillatelse til.

– På den bakgrunn har politiet iverksatt etterforskning, og tillatelsene til å overskride fartsgrensen er tilbakekalt, sier politiinspektøren til TV 2.

OPPDATERT: Det er fredag ettermiddag sendt ut pressemelding fra politiet:

Politimesteren i Møre og Romsdal ga "Top Gear" tillatelse til å gjennomføre filmopptak i Møre og Romsdal i perioden 21. til 24. juni 2017, herunder til å overskride stedlige fartsgrenser opp mot maksimalt 140 km/t på nærmere angitte strekninger, tidspunkter og vilkår.

Statens vegvesen ga tillatelse til periodevis stenging av veg på angitte strekninger i forbindelse med filmopptakene, også under nærmere angitte vilkår.

Den 22. juni 2017 fikk politiet informasjon fra Statens vegvesen om farsmålinger på Rv. 64 Atlanterhavsvegen på Eldhusøya og i bunnen av Atlanterhavstunnelen. Fartsmålingene er gjort i perioden fra 19. til 22. juni 2017 og viser betydelige hastighetsovertredelser på over 200 km/t.

Politiet har på denne bakgrunn iverksatt etterforskning.

Man kan på nåværende tidspunkt ikke slå fast hvem som står bak hastighetsoverskridelsene. Etterforskningen er innrettet mot å avdekke dette. Det er naturlig å undersøke om hastighetsovertredelsene er begått i tidsrommet når veien har vært stengt og benyttet til filminnspilling.

Tillatelsen til å overskride fartsgrensene i forbindelse med filmopptaket er tilbakekalt.

Samarbeider med politiet

I en e-post sendt til Driva fredag ettermiddag kommer kommunikasjonsansvarlig i Top Gear, Philip Fleming, med følgende uttalelser (oversatt fra engelsk):

- Det lokale politiet på Nordvestlandet har kontaktet oss om et påstått trafikkbrudd som skjedde onsdag ettermiddag i Atlanterhavsvegetunnelen. Da Top Gear filmet på deler av veien, var veiene avstengt i dette området. Vi samarbeider fullt ut med politiets etterforskning av saken.

- Verken Matt LeBlanc eller Chris Harris var med i produksjonen, eller i området, på tidspunktet for denne påståtte overtredelsen.