Handlegata med salgsboder har alltid vært en viktig del av Norsk Laksefestival, og mellom slagene på dagtid, trives folk med å rusle mellom alskens tilbud som eksotisk godteri, spekepølser, sports- og fritidsklær - sjølsagt fiskeutstyr - og like sjølsagt - salg av lodd til andeløpet og lodd til Surnadal idrettslags store billotteri.

Som tidligere år er det altså mulig å vinne en bil i billotteriet til idrettslaget. En snerten Volkswagen Up som ifølge Øystein Hjelle Bondhus er både lettkjørt og særdeles fin på drivstoffet står utstilt i boden.

Og den spesielle dekoren fra EB Video blir garantert lagt merke til.

- Ja, det var ikke fritt for at folk snudde seg etter meg da jeg kom kjørende hit i dag, smiler Bondhus.

Diverse videreforedlet laks fra Vorpå Røkeri er også å få kjøpt, og om du skulle bli sulten undervegs, har Pan Hoset med Thai-matbilen rigget seg til i handlegata. Rindalinger som savner thaimaten på fredag, må altså ta turen til Surnadal.

Fishans fra Kristiansund er også på plass, og det er altså Fish & Chips som er klassikeren her.

Når det gjelder andeløpet, er det Surnadal JFF som står for dette i år. Lotteritilsynet stilte krav om helårsdrift for den organisasjonen som skal få lov til å arrangere andeløp.

Om samtlige lodd blir solgt, blir vinneranda verdt hele 50.000 kroner i år. Den som vinner vil ha tjent inn alt vedkommende måtte ha brukt på festivalen med god margin.

Martnadsgate eller ikke - det kalles ikke Norsk Laksefestival for ingen ting, og fredag kveld går laksefiskerne i gang med helgas clou - nemlig fiskekonkurransen i Surna med kr 30.000 i premie til laksekongen - den fiskeren som har fått den største laksen i løpet timene mellom klokka 19 og 01 på natta.

Fangst og fiskere blir presentert på Kulturhustorget lørdag ettermiddag.

Laksefestival er også fest - med musikk fra scena både fredag og lørdag kveld og øltelt midt i vegen mellom kulturhuset og Coop-bygget.

Andre ting som foregår i helga - Camp villaks for ungdom ved Skeishølen, Strongman-cup på kulturhustorget, Energikampen, Sjakk-turnering, trylleshow med VirrVarr, Talentkonkurranse i Amfi, konsert med Surnadal hornmusikk og premieutdeling både for fiskekonkurranse, idrettslagslotteri og andeløp.

I Galleri Finstuå er det utstilling med keramiker Margaret Maalø, glasskunstner Marthe Maalø og fotograf Janne Skei - absolutt verdt å stikke innom.

Og Thomas Tivoli holder det sjølsagt gående gjennom hele festivalhelga.