Tidligere år har Frivilligdagen skapt liv og røre på Øratorget under Ørafest, men ettersom banken i år inntok torget med sine jubileumskonserter, valgte frivilligsentralen og kulturtjenesten å flytte arrangementet til Borgstua.

Det viste seg å være en god idé.

Det var mange som tok turen til området lørdag for å oppleve Sunndals rike frivillige liv på nært hold. Gråværet ble attpåtil avløst av et lettere skydekke og ett og annet varmende gløtt av sol, og både store og små så ut til å trives.

Blant dem som markerte seg var Nasjonalforeningen Sunndal Demensforening, og det var mange som stoppet opp for å slå av en prat. Demenssjukdom er noe som berører mange. Det er i dag nærmere 80.000 mennesker med demens i Norge, og antallet vil øke i åra som kommer. Over 350.000 er pårørende til en med demens.

Kommunestyret har vedtatt at Sunndal kommune skal være et såkalt demensvennlig samfunn, som innebærer at det skal legges til rette for at mennesker med demens skal kunne opprettholde et aktivt liv så lenge som mulig. Mange med demens er fysisk friske, og skal leve med demens i mange år. De trenger ikke bare gode omsorgstjenester og pleie, men også hjelp til å leve sjølstendig, til å være trygge når de er ute og gjør ærender eller går tur. Kanskje handler det om noe så enkelt som en hjelpende hånd når det er vanskelig å orientere seg. Derfor kan alle deler av samfunnet bidra, understreker leder i demensforeningen lokalt, Anne Lise Toset Visnes.

– At en kan få være med og delta i samfunnet er kanskje det viktigste, sier Knut Reinset i arbeidsgruppa for et demensvennlig samfunn. Gruppa er sammensatt av politikere, fagfolk, mennesker med demenssjukdom og pårørende, og samarbeider tett med demensforeningen.

Arbeidsgruppa har så langt arrangert kurs for mer enn 60 personer i Sunndal, blant annet butikkansatte. Ordfører Ståle Refstie deltok på ett av kursene på rådhuset, og sier han lærte mye.

– Det var veldig nyttig, en virkelig øyeåpner for meg, nikker han, og deler gjerne oppfordringen: Meld dere på kurs!

På stand opplyste arbeidsgruppa og demensforeningen også at de ønsker seg flere aktivitetsvenner – i alle aldre, med ulik bakgrunn og forskjellige interesser. Ingen spesielle kunnskaper eller egenskaper kreves – du skal bare være deg sjøl. Er det noe du liker å gjøre, er det et godt utgangspunkt. Det kan være nesten hva som helst. Gå tur, lese bøker, gå på kino eller kunstutstillinger, fiske – eller bare møtes for en god kopp kaffe og en liten prat. Poenget er at både du og din nye venn skal ha glede av opplevelsen, understreker demensforeningen.

– Det er en fare for at mennesker med demens gjør verdenen sin mindre og mindre, sier Kristine Neeraas. Fritidsaktiviteter og gode opplevelser har en positiv effekt for personer med demens. Sjøl for mennesker der sjukdommen har kommet så langt at opplevelser raskt glemmes, viser det seg at de gode følelsene og stemningen varer.

Foruten demensforeningen var det mange frivillige organisasjoner som var representert på Frivilligdagen. Her var også politiske parti med sine røde, grønne og blå budskaper og ballonger, her var det nydelig mat fra flere land, ansiktsmaling for barna, muligheter til både å kjøpe kunst og håndarbeidsprodukter – og til og med å få lage sin egen sommerfugl i glass. Musikk var også med og skapte god stemning i de fine omgivelsene.