Han fikk vite at kona Lillian fikk kreft i 2013. I forkant av nominasjonen tidlig i 2015 ble de enige om at han fortsatt skulle stå på som politiker.

Rindal skimuseum er en naturlig møteplass for ordfører Ola T. Heggem (Sp). Han ivret for å få på plass dette i bygda som har tilhørt skisporten i Trøndelag fra 1946. Det var også en utfordring da museet skulle på plass, kritikerne sto i kø i følge ordføreren.

Rindal Bygdemuseum er kommunens tusenårssted og i fjor ble Rindal skimuseum som eneste i Norge nominert til prisen for Årets europeiske museum. I 2014 ble museet nominert til Statens byggeskikkpris.

At ordføreren har jobbet både på Landsemski og Trollski gjorde kanskje at han følte ekstra på å ta vare på skihistorien.

– Det er en lang historie, det var ingen enkel konklusjon. Det var en stor investering for en liten kommune. Vi greide å få til et spleiselag med fylkeskommunen og statlig finansiering. En skal passe seg for selvskryt, men kjennskapet til korridorene i Akersgata var god å ha da vi også fikk på plass et driftstilskudd.

Den siste og største utfordringen hittil ble den største da han mistet kona si Lillian i mars i år. Diagnosen var brystkreft med spredning.

– Hun var veldig glad da jeg kom tilbake fra Oslo og ble valgt som ordfører i 2011, og nå ønsket hun at jeg skulle jobbe videre med dette, om jeg orket selv. Hun var nok også opptatt av at jeg fortsatt skulle ha en jobb her lokalt.

– Jeg har stor forståelse for at det er noen som mener at jeg har vært lite på kontoret det siste halve året, men jeg har følt støtte i kommunestyret og ikke minst fra varaordfører Magnar Dalsegg (H) og i administrasjonen. For første gang har jeg samarbeidet med Høyre og ikke minst takket være han går det utmerket.

– Har situasjonen privat gått ut over arbeidet ditt?

– Jeg synes jeg har jobbet greit som ordfører og jobbet bra med de store sakene, men jeg har vært en dårlig kontorist det siste året. Det har vært mange praktiske utfordringer å ta seg av.

– Hvordan tok hun beskjeden om kreftsykdom?

– Lillian satte seg alltid små mål underveis og hun klaget aldri. Hun fikk med seg å bli bestemor to ganger etter diagnosen, og fikk oppleve to konfirmasjoner til barnebarn.

I denne perioden kjøpte de en liten hytte i Tørsåsen.

– Hun engasjerte seg voldsomt i det stedet, hun satte sitt personlige preg på hytta, den betydde mye for Lillian mot slutten, forteller Heggem.

Som broren Oddbjørn Heggem som mottok Sigurd Røens idrettspris, har Ola hatt en oppvekst som dro han inn i idrettsliv og organisasjonsliv og senere politikk fra ung alder. Oppveksten på gård var preget av arbeid og han ble tidlig opptatt av idrett og var aktiv både i fotball, langrenn og friidrett.

– Jeg var «barnestjerne» i langrenn og vant mye i Trøndelag. Jeg vokste opp med konkurranse fra Oddvar Brå , han var ett år eldre enn meg. Han la lista og jeg skjønte fort som junior at jeg ikke hadde talent nok, og jeg orket ikke trene nok, sier Heggem. Med fotball var han mer heldig.

– Jeg vil vel heller si at jeg var heldig med laget, der spilte vi på et bra regionalt nivå både i junior, senior og oldboys i Sør- Trøndelag krets. Så var jeg også med på starten av glanstiden da Rindal IL gjorde det bra i Holmenkollstafetten.

– Går du mye på ski nå?

– Det kan vel se ut slik kanskje, men det gjør jeg sjelden. Jeg rører meg alt for lite. Jeg er veldig glad i godstolen, forteller Heggem.

Både deltakelse i Bygdeungdomslag og idrett førte han tidlig inn i organisasjonsarbeid. Senere ble dette en god balast for det politiske arbeidet.

Men dette skal vel ikke bare handle om tidligere bragder. Tilbake til andre utfordringer. Til kommunereformen:

– Kommunestyret har bestemt at Rindal skal fortsette som egen kommune, men vil bli en del av det nye stor-Trøndelag. Hvordan ser han på å bli en «utkant» i Trøndelag kontra det å være det i Møre og Romsdal?

– Om du skal bruke utkant om Trøndelag, så må jeg også si vi har vært en utkant i Møre og Romsdal da. Jeg liker ikke ordet utkant, men vil heller kalle det en yttergrense. Jeg tror ikke vi vil få noe større utfordringer nå enn vi har hatt før. Vi har vært dyktig til å utnytte fordelene og det må vi fortsette med.

– Hvorfor ønsker du at dere skal bestå som egen kommune?

Ordføreren viser til at det er mange kommuner som står for seg selv og at han tror en fremtidig regjering vil legge til rette for dette.

– Jeg er imot sentralisering og har tro på små enheter og nærhet. Det har vist seg over tid at vi kan stå samlet og klare det meste. Vi i Senterpartiet har gjennomført det som står i partiprogrammet vårt : Bestå som egen kommune, men bli en del av region Trøndelag.

– Du går inn i en ny valgkamp, hva forventer du av resultatet?

– Jeg tror det blir bra for Norge som nasjon og for Distrikts-Norge og få et regjeringsskifte. Det var ingen stor grunn til å kaste de forrige regjeringene i 2005 og 2013, men jeg føler vi nå går litt i feil retning. De norske verdiene og innrammingen av veldferdsstaten står under press. Det er ingen store byggverk som ramler ned, men som politiker har du en plikt til å snu politikken i den retningen du ønsker og jeg ser at sentraliseringen skyter fart.

På kommunebarometeret ligger Rindal kommune som nr. 116 på Kommunebarometeret av 450 kommuner.

– Hva synes du om utfordringer Rindal; frivillighet, flyktningearbeid og utvikling i bygda?

– Det er to og et halvt år siden flyktningene kom hit, og det har vært utfordrende, men vi må ta vår del av ansvaret. Det er stort flertall for politikken på Stortinget, men retorikken til Sylvi Listhaug er skremmende.

For meg er det uforståelig at vi ikke skal være i stand til å ta i mot mennesker som rømmer fra krig. Her i Rindal vil jeg også berømme de frivillige som har stilt opp for dette arbeidet i kommunen. Og blir vi en del av en større kommune har vi minst like stort behov for frivilligheten i framtidig utvikling av lokalsamfunnet.

– Eiendomsskatten har vel ikke bare blitt tatt godt i mot?

– Jeg registrerer at det går noen diskusjoner på Trollheimsporten rundt dette og at meningene er delte. Jeg kan skjønne dem som mener beløpet er for høyt, men jeg har mindre forståelse for dem som er prinsipielt i mot den, sier Heggem. Det er alltid slik at vi som kommune må se på vår egen drift og drive så effektivt som mulig. Å se på skolestruktur og innføre eiendomsskatt var to grep vi valgte å ta for å sikre sunn økonomisk drift.

På den andre siden peker ordføreren på at det bygges hytter som aldri før i Rindal og kommunen har lagt til rette for to sentrale boligfelt i bygda de siste årene.

– Nå er vi inne i en prosess for å bygge leilighets bygg i sentrum.

Ola T. Heggem var 1. vara på Stortinget for Senterpartiet fra 2001-2005.

– Hva lærte du mest av i tiden der?

– Det ble bare en fem- seks måneder som stortingsrepresentant, men etterpå fikk jeg seks år i rikspolitikken som statssekretær i Landbruksdepartementet. Det var veldig lærerikt, utrolig givende og gøy. Jeg lærte vel at det er når du står på tå at du vokser. For meg passet det å jobbe nasjonalt med et fag samtidig som du hadde tilgang på alle regjeringsdokumentene. Jeg hadde aldri vært den tiden foruten.

– Du er sauebonde hvordan ser du på framtida for næringa?

– Innerst inne tror jeg Landbruksministeren er litt skamfull. Jeg ser at dagens regjering har flyttet mange av overføringsmidlene over fra slike typer små bruk til større bruk. Dette er en negativ trend. Jeg tror det er helt nødvendig å opprettholde små og mellomstore bruk for å opprettholde kulturlandskapet vårt og produsere nok mat.

Stortinget har heldigvis satt ned foten for de fleste store endringer som regjeringen har prøvd seg på.

Nå går ordføreren inn i ferietid. Han eier to små hytter og de er begge i Rindal.

Den ene i Fossdalen og den andre i Tørsåsen. Det sistnevnte stedet brukte han til treningsområde og nå bruker han den til rekreasjon, samt at sauene hans går der.

– Jeg tror det blir rart å komme til hytta uten Lillian, det var liksom hennes prosjekt.

Som småbruker , ordfører og med noen verv i tillegg er det mer en nok å henge fingrene i.

– Sist vinter følte jeg at jeg hadde for mange verv i tillegg til ordfører vervet, men når det ble som det ble har jeg stilt meg til disposisjon for å fortsette i de fleste verv.

Jeg har det best når jeg har det passende travelt, smiler Ola.

Lillian døde 20. mars 2016.

– Hadde hun noe budskap til deg på slutten?

– Nei, vi fikk aldri tatt den samtalen. Hun var veldig dårlig på slutten og sterkt medisinert. Jeg er opptatt av å ikke legge på meg det som ikke er gjort. Jeg samler heller opp inntrykk fra de siste månedene og alle de 46 årene vi kjente hverandre.

Det er rart å ikke kunne sende sms og bilder når jeg er ute å reiser og en stol er tom både ved kjøkkenbordet og i stua og savnet merkes hver eneste dag.

– Nå ser du framover?

– Ja, jeg liker jobben min og jeg har veldig lyst til å reise mer både i inn og utland, ikke minst få sett flere fotballkamper i England.

I tillegg er det mange utfordringer som venter i forhold til kommunereform.

– Det er mange enkeltsaker som må tilpasses til en ny region. Interkommunalt samarbeid, Videregående skole, Bispedømme, museum osv.osv.

– Jeg er utålmodig etter å komme i gang. Så er jeg helt sikker på at Trøndelag vil ta imot Rindal skimuseum med åpne armer. Den største delen av skihistorien vår er jo trøndersk.

– Sitter du som ordfører etter neste valg?

– Det er umulig å svare på i dag.

Jeg feiret 40, 50 og 60 års dag som ordfører i Rindal og det er vel noen som har hørt en «lovnad» om at jeg ikke skal feire 70-års dagen som ordfører, avslutter Ola T. Heggem med et glimt i øyet.

Inger Eide Nordseth