En våt sommer setter sitt preg på kornproduksjonen i Surnadal. Ingen ting er avgjort enda, men noe kronår, det blir det nok ikke.

– Enda så går det bra. Vi trenger sol å varme nå, men vi ligger bedre an her i området enn for eksempel i Trøndelag, sier daglig leder ved Røv Mølle, Lina Mogstad.

Fjorårets kornsommer var heller ikke av det suverene slaget. Det begynte å regne midt under treskinga, og det gikk lang tid før alt kornet var under tak.

– Årets korn skulle ha vist tegn til å gulne nå, men det har det ikke gjort så langt, sier Mogstad.

Flere utfordringer

Ola Ranes er kornbonde i Surnadal, og har flere åkere i dalen. Så langt ser det ikke veldig bra ut, mener han. Åkrene er ujevne, og bøndene går en spent sesong i møte.

– Det har vært tre dårlige sommere nå. Det er ikke helt avgjort for årets korn enda, men det bærer helt klart preg av det fuktige været, sier Ranes.

Bøndene møter flere utfordringer når været viser seg fra sin verste side. Regnet fører til utvasking av gjødsel, og gir i tillegg god grobunn for sopp. Utvaskingen går hardest utover åkre med sandbunn, noe Ranes selv har fått erfare. Åkeren hans ved Telstad lider utvilsomt under det fuktige været.

På noen åkre i dalen kan man se noen flekker som har begynt å gulne. Dette er ikke et godt tegn, tvert imot, forteller Ranes.

– Det gulner på grunn av næringstap. Kornet trenger sol og varme, og det har det vært lite av. Så lenge det fortsetter slik vil det forsinke treskingen, sier Ranes.

Optimistisk

Til tross for en noe dårlig start på kornåret er det altså ikke avgjort enda. Lina Mogstad er optimistisk, men legger til at det ikke er mulig å vite hvor my utvasking regnet har forårsaket. .

– Så langt ser ikke åkrene spesielt tynne ut. Jeg er optimistisk enda, men det går ikke an å si noe sikkert før kornet har kommet i hus, sier Mogstad.

lisa.flostrand@driva.no