Eieren av Renndølsetra har travle dager og er fullt opptatt med å prate med turister, eller gi dem gode råd. Sammen med seg har Eystein Opdøl partner Jan Håvard Knee.

Å velge Renndølskammen som utfartsmål er ett av rådene. Spesielt gjelder dette turister som ikke kan se seg råd for å komme opp på Innerdalstårnet.

– Kommer du deg forbi et lite parti der det er litt høyt har du panoramautsikt over hele dalen i tillegg kan du se rett på Innerdalstårnet, forteller Eystein og peker oppover og bak setra. Sjøl er han glad han har kjøpt seg nye sko med gode såler.

– I går satte jeg meg ikke nedpå før klokka var ni på kvelden, smiler han. Han er like blid og forekommen tross et hardt arbeidspress siden sesongstart.

– Jeg tror folk vi ha ekte opplevelser, sier han.

Du må gjøre en liten innsats for å komme inn til dalen. Bakkene kan føles bratt oppover, men så åpner det seg et flott landskap i Innerdalen.

For det er kulturen i den uberørte naturen som gjør det så ekstra fint her. Det milde i det ville. På veg innover kan du og studere sauer som hopper av sted i lystig bjelleklang. Du kan kjenne suget av heftige fossefall ned dalsida, mens du nærmer deg Renndølsetra. Du kan til og med skimte nysnø på toppene. Det er vel ikke uten grunn at dette allerede tidlig i forrige århundre fikk betegnelsen Norges vakreste dal.

Renndølsetra er fra 1740 og den er fortsatt i drift. Hver sommer har familien Opdøl flytta dyra til setra i Innerdalen. Her kommer barnefamilier for å slappe av et par dager og få innblikk i drifta. De kan være med på kveldsstellet på setra.

– Det unike er at det er en ekte seter der vi foredler all melka sjøl. Det er få setrer som gjør det. Vi lager yoghurt, rømme og smør, sier Eystein.

Det er bare fem melkekyr som sørger for godsakene, i tillegg kan de frittgående grisene meske seg med surmelka fra separasjonen. Hønene spankulerer ute på gårdstunet og synes det er ålreit å ha selskap av turistene.

– Hønene går her mest til pynt. Vi må ha mye egg både til frokost og til vafler, så da sier det seg sjøl at vi må kjøpe egg, forteller Opdøl. Fredag hadde de 40 dansker som bestilte bortimot 200 vafler samtidig.

– Vi sliter med å produsere fort nok ved større bestillinger,

– Det verste er når noen må vente, det er ilt, men vi gjør så godt vi kan, sier Eystein og smiler.

Inne i seterhuset er Jan Håvard Knee i ferd med å legge opp noen vafler til servering. Like blid.

De siste åra har besøket til Innerdalen økt betraktelig. Mange reiser langt for å besøke dalen. Å gå på Innerdalstårnet er et høyt ønske for mange. Dette har blitt like populært som Trolltunga, Prekestolen og Trollstigen.

– Jeg har hatt besøk fra både fra Alabama og New York i USA for kort tid siden. De kommer til Oslo og kjører timevis for å komme hit.

I forgårds kom det to gutter fra Dubai. De var på en ni dagers Norges ferie. De hadde sett Innerdalen på Instagram og ønsket å besøke dalen, sier Eystein.

Fire ungdommer fra Trondheim er på veg innover dalen og har tatt en stopp på Rendølsetra.

– Vi har hatt Innerdalstårnet på Bucket lista ganske lenge, så er det jo «Blåfjell» for oss. Vi ligger i telt og det var fint å våkne til synet bak oss. Det er en vanvittig fin dal, forteller Espen Ilstad. Han synes trøndernaturen blir for kjedelig.

Hunden Fenris drar ekstra i båndet, han har sett noen sau passere.

– Han blir distrahert av så mye sau, ler Espen Ilstad. Snart er de på veg videre. Mot Blåfjell.