Sunndal Boligbyggelag ble stiftet i 1952, og er et firma med lange tradisjoner. Det siste året har medlemstallene økt, og Sunnbo har i dag over 2000 medlemmer.

– Når det gjelder eiendomsmegling så selger vi en del boliger i andre kommuner, men det største markedet vårt er i Sunndal kommune. Så langt i 2017 er vi oppe i 36 prosent markedsandel, sier daglig leder Vidar Rudi.

Noe av årsaka til økningen i markedsandel tror Rudi skyldes at de har ansatt en eiendomsmeglerfullmektig som gjør en god jobb.

-Jeg syns det er vesentlig at vi kan tilby eiendomsmegler som tjeneste når vi er et boligbyggelag, sier han.

Gode nettverk

Sunnbo er forretningsfører for boligselskaper i sju forskjellige kommuner, blant annet i Surnadal, Tingvoll, Nesset, Averøy, Kristiansund og Sunndal.

Per i dag har selskapet en total boligmasse som er forsikret på 2,85 milliarder kroner, og rundt 70 boligselskaper i porteføljen. Med 1300 leiligheter blir summene store, og da gjelder det å ha gode nettverk og støttespillere, mener Rudi.

– Vi har et godt nettverk innen Norske Boligbyggelag, der vi kan henvende oss til for eksempel jurister om det skulle være noe. I tillegg har vi mulighet til å samarbeide med andre lokale boligbyggelag, sier han.

Lokal tilknytning

Lokale verdier er viktige for Sunnbo. De fire boligbyggelagene i Møre og Romsdal hadde for en tid tilbake samtaler med OBOS, med tanke på økt funksjonalitet. Men styret i Sunnbo er imidlertid klare på at noen fusjon ikke er aktuelt per dags dato.

-Vi har troen på å beholde lokale arbeidsplasser og ha kompetanse på forvaltning og drift av boligselskaper på Indre Nordmøre, sier Rudi.

Lokal tilknytning var også noe av grunnen til at de nå har inngått en treårig bankavtale med Sunndal Sparebank på vegne av borettslagene.

– Banken var konkurransedyktig på pris, så da var den saka grei, sier han.

Nye prosjekt

På Kirkebakken i Sunndal har det vært jobbet mye med et heisprosjekt i 2016 og 2017. Bygningene Kvartal XX og Kvartal XIX ble bygd i 1955 – 1960, og de nye heisene vil dekke til sammen 90 leiligheter når prosjektet står ferdig. De totale tilskuddene til dette prosjektet fra Husbanken er i overkant av 20 millioner kroner.

Rudi mener heisene vil være en avlastning for kommunen med tanke på økt funksjonalitet, samtidig som det gjør hverdagen enklere for beboerne.

– Det er mange eldre som bor i disse blokkene, og de fleste vil sjølsagt bo heime så lenge som mulig. Nå får de i hvert fall muligheten til det. Det er jo fint for barnefamilier og funksjonshemma også, sier han. Dette er båreheiser som også letter arbeid for dem som jobber helsesektoren.

Fargeklatt i sentrum

Fremtiden ser lys ut for Sunnbo. Neste prosjekt som står for tur er «Brannblokka» i Hovsvegen 33 på Sunndalsøra. Blokka ble bygd i 1965 og har 33 1-roms- boenheter. Nå skal bygningen få ny fasade, større veranda, nye vinduer og det skal etterisoleres.

– Bygget kommer til å bli en fargeklatt i sentrum, sier Rudi.

Troen på at de skal drive sjølstendig står sterkt. Økonomien er god, og de håper at medlemstallene vil fortsette å stige.

– Vi håper på å kunne fortsette å eksistere lokalt, og håper folk setter pris på at vi er til stede.