En genuin interesse for lokalhistorie og det han skriver om, har gitt seg utslag i flere flotte bøker og hefter. Og denne gangen er det altså båter det dreier seg om; «Kleivsetsjyn og Plassasjyn – Historie og båtar», en tjukk bok i stort format som omhandler båter som ble bygget ved to lokale båtbyggeri. Einar forteller litt om innholdet i boka.

– Dette er historien til to båtbyggeri i Skålvikfjorden, helt fra starten – og litt før det også – og så lenge de eksisterte. Jeg har prøvd og fått med hovedpunktene til historien om alle de båtene som ble bygget her.

Og det er ikke rent lite arbeid som ligger bak dette bokverket. Det ble heller ikke noe mindre arbeid av at det ikke eksisterte noe skriftlig arkiv i det hele tatt ved det ene båtbyggeriet, og at mye manglet også ved det andre.

– Jeg måtte samle tråder og få tak i opplysninger rundt omkring, så jeg har pratet med veldig mange rundt hele landet, både yngre og eldre folk. Jeg har holdt på med dette i tre år.

Grunnen til at han har skrevet denne boka er for å ta vare på lokalhistorisk kunnskap før det går helt i glemmeboka.

Tidligere har Einar også laget et eget hefte om tre av båtene som ble bygget ved det ene båtbyggeriet, et hefte som fikk navnet «Presteskøytene». I tillegg har han blant annet skrevet og gitt ut hefter/bøker om varmepumper, energi og klima, og ikke minst boka om Halsa Husmorskule, som også fikk en svært god mottakelse.

– Husmorskoleboka ble veldig godt mottatt ja. Førsteopplaget er utsolgt, så nå selges det fra andreopplaget.

Det som hittil har solgt mest er likevel heftet han i sin tid laget om varmepumper; dette er nå solgt i 35 000 eksemplar og er brukt i undervisningen fra ungdomsskolenivå til universitet.

Og nettopp undervisning var også grunnen til at han laget dette.

– Heftet laget jeg nettopp fordi det manglet godt undervisningsopplegg rundt varmepumpa, det var behov for grundig og lettfattelig opplysning. Dette er nå utgitt i ni ulike opplag og forteller han.

Bøkene og heftene er utgitt på hans eget forlag; Einar Forlag, som han etablerte på 1990-tallet. Den grøvste jobben gjør han sjøl, men får hjelp med noe.

– Jeg lager manus, sanker kilder og jobber en del med bildene. Så er det en bokdesigner som legger siste touchen. Så trykkes bøkene, og så styrer jeg med salget sjøl.

Og klima og energi er noe han vet mye om. For tidligere har Oterholm jobbet som realfagskolelærer ved Tingvoll videregående skole i mange år, han har vært fysikkansvarlig læremiddelfirmaet KPT Naturfag og prosjektleder ved Ressurssenteret i miljølære (Ressurssenteret i Tingvoll). Og han avsluttet yrkeskarrieren som rådgiver i fornybar energi og fornuftig energibruk i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Nå er han 73 år og pensjonist, men har altså mer enn nok å henge fingrene i likevel. Tidligere drev han også garden Klokkargarden Kleivset, men nå er den driften avsluttet.

– Ja, nå driver jeg bare med litt skogsarbeid her, all jorda som tilhører garden er utleid.

Ellers nyter han nå dagene heime på garden sammen med kona Dordi. Når det gjelder energi og klima kan det dessuten nevnes at i våningshuset har de installert golvvarme der en fliskjel sørger for varmen. Flisa blir produsert fra egen skog og tørka på ei ombygd høytørke i driftsbygningen. Hele taket her er nemlig en solfanger som sørger for oppvarmet luft til denne tørkeprosessen.

Den nye boka ble altså lansert på kaia i Norsk Fartøyhistorisk Selskap Nordmøres lokaler torsdag kveld, i forbindelse med Forbundet KYSTENs største årlige arrangement, landsstevnet, som i år arrangeres i Kristiansund. Når vi prater med Oterholm tirsdag ser han fram til dette.

– Anne Kleivset, Henning Sommerro og dattera Karianna Kleivset Sommerro bidrar med noen innslag under boklanseringen, noe som har sammenheng med at Anne var datter til Martinus Klevset som drev båtbyggeriet, forteller han.

Og forfatteren sjøl ville ta en liten gjennomgang av den nye boka, i tekst og bilder. Naturligvis var det også muligheter for å kjøpe boka, som er både fin, grundig og fyldig – og som det altså ligger svært mye arbeid bak.

– Jeg håper da virkelig det er mange som vil ha interesse av denne, smiler han.

Om videre bokprosjekt vil han ikke si så mye om, men den neste boka i rekka er nok ikke så altfor langt unna.

– Det blir nok ett eller annet, sier han litt lurt.